Φοιτητικό κίνημα
Φοιτητικές εκλογές 13 Mάη: Στηρίζουμε ΕΑΑΚ, ψηφίζουμε αντικαπιταλιστικά

«Δυναμώστε την Αντικαπιταλιστική Αριστερά»! Αυτό είναι το μήνυμα της προκήρυξης που κυκλοφόρησαν οι φοιτητές του ΣΕΚ εν όψει των φοιτητικών εκλογών στις 13 Μάη, όπου καλούν σε υπερψήφιση των σχημάτων της ΕΑΑΚ. 
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές στις 13 Μάη γίνονται σε κρίσιμες συνθήκες. Όχι μόνο στις σχολές, αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη και το τσάκισμα των κομμάτων της άρχουσας τάξης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ένας ολόκληρος κόσμος διεκδικεί το τέλος των Μνημονίων και την επανάκτηση όλων όσων μας λεηλάτησαν τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, αυτές οι εκλογές έρχονται να στείλουν ένα μήνυμα ότι η αριστερή στροφή δεν σταμάτησε αλλά αντίθετα συνεχίζει, κόντρα στις προσπάθειες της κυρίαρχης τάξης να πισωγυρίσει με εκβιασμούς όλο αυτό το κλίμα. 
 
Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας να συγκροτηθεί ένα κίνημα που θα παίζει το ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης. Το διάστημα πριν τις εκλογές το φοιτητικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αριστερή στροφή με το κύμα των καταλήψεων που ξεδιπλώθηκε κόντρα στις διαγραφές των φοιτητών, την υποχρηματοδότηση των σχολών, τους Φορτσάκηδες και τις επιθέσεις στο άσυλο. Τροφοδότησε το εργατικό κίνημα να ξαναβγεί απεργιακά και τελικά να τσακίσουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτή η δύναμη είναι που υποχρεώνει σήμερα τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι θα υλοποιήσουν βασικές τις διεκδικήσεις μας και χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. 
 
Ο υπ. Παιδείας τον Απρίλη παρουσίασε σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, η εκλογή των πρυτανικών αρχών από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλαδή τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες, η κατάργηση των διαγραφών των φοιτητών. Ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι θετικά βήματα αλλά στα μισά του δρόμου. Το κυρίαρχο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης παραμένει. 
 
Μέσα στα μνημονιακά χρόνια οι προϋπολογισμοί των σχολών μειώθηκαν κατά 70%, απολύθηκαν μαζικά διοικητικοί υπάλληλοι και συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς νέες προσλήψεις διδάσκοντες. Η μάχη για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία παραμένει ανοιχτή κόντρα στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ. 
 
Η καλύτερη απάντηση από τη μεριά του φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις, μπορεί να δοθεί με τη διεκδίκηση να διαγραφεί το χρέος και όχι τα αποθεματικά των σχολών. Έτσι μπορούν να βρεθούν τα λεφτά για να επιστρέψουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στις θέσεις τους, να έχουμε μόνιμο προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας, ικανό αριθμό διδασκόντων για να μην στοιβαζόμαστε σε αίθουσες τριακόσιοι φοιτητές. Παράλληλα να έχουμε λεφτά για τα συγγράμματά μας που έχουν μειωθεί δραματικά, τα αναλώσιμα των εργαστηρίων, τη σίτιση, τη στέγαση και τις μεταφορές. 
 
Πλάι σε αυτές τις μάχες είναι η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή… Η Ευρώπη φρούριο των μνημονίων και της Frontex πνίγει χιλιάδες προσφύγων στα νερά της Μεσογείου που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι νεοναζί της ΧΑ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους στις ρατσιστικές πολιτικές. Η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων πλάι στα σωματεία και την ΚΕΕΡΦΑ στην έναρξη της δίκης στις 20 Απρίλη στον Κορυδαλλό ήταν καθοριστικής σημασίας. Είναι μια μάχη που χρειάζεται να συνεχίσουμε να δίνουμε σε όλο το διάστημα που θα κρατήσει η δίκη. 
 
Nα συγκρουστούμε με την πληρωμή του χρέους, με την ΕΕ και να επιβάλλουμε τον φοιτητικό και εργατικό έλεγχο σε όλα τα κρίσιμα κλειδιά της κοινωνίας. Αυτός είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την κρίση, το ρατσισμό, τους πολέμους, την καταπίεση». 
 
Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε στην διεύθυνση  http://tinyurl.com/ng7equq
 
 
Μετά τις εκλογές του Γενάρη είναι χρέος μας να μην αφήσουμε την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου να χαθεί με τις υποχωρήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φοιτητικές εκλογές μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτή την μάχη. Να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά που ήταν παρούσα σε κάθε μάχη του προηγούμενου διαστήματος. 
 
Στο Βιολογικό Ηρακλείου δώσαμε μάχη να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, στις Πανεργατικές και σε όλους τους αγώνες που έδωσαν. Συμμετείχαμε στις 21 Μάρτη, στην παγκόσμια μέρα ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό. Παλέψαμε ενάντια στον «Οργανισμό», την υλοποίηση του νόμου Διαμαντοπούλου για τις σχολές μας. Αν περνούσε, θα έφερνε μεγαλύτερη εντατικοποίηση και αυταρχισμό. Κάναμε τέσσερις μέρες κατάληψη και έτσι δώσαμε ώθηση να βγουν στον αγώνα και οι άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι του Ηρακλείου. 
 
Χρειάζεται, μέχρι τις εκλογές αλλά και στη συνέχεια, να συζητάμε με όλο τον κόσμο αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντικαπιταλιστικά με εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις και εξορμήσεις. 
Ελισώ Δακλαδά, Βιολογικό Ηρακλείου
 
Mετά την απόφαση της κυβέρνησης για τα αποθεματικά, καλέστηκαν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλο το ΤΕΙ Αθήνας. Στη ΣΕΥΠ, μια σχολή που έχει να κάνει δύο χρόνια περίπου συνέλευση, μαζεύτηκαν 200 σπουδαστές. Ο κόσμος έλεγε ότι είναι φλέγον ζήτημα, πρέπει να βγει απόφαση ενάντια στην αρπαγή των αποθεματικών. 
 
Στην ΣΓΤΚΣ η συζήτηση πήγε ακόμα παραπέρα. Μπήκε ότι χρειάζεται η διαγραφή του χρέους για να έχουμε χρήματα για την Παιδεία, την Υγεία, τις ανάγκες μας. Νέες Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν για την Πρωτομαγιά. Στην ΣΓΤΚΣ έχουμε την Πέμπτη 30 Απριλίου. Και στις δύο συνελεύσεις άνοιξε το θέμα με τους πνιγμούς των μεταναστών. Βάλαμε ότι μας αφορά αυτό το ζήτημα αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αναμεμειγμένες στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. 
 
Όσον αφορά τις εκλογές, χρειάζεται η σπουδάζουσα νεολαία να δείξει ότι δεν είναι με την αναμονή και με τον συμβιβασμό. Είναι οι πρώτες εκλογές με αυτή την κυβέρνηση. Οι σπουδαστές πρέπει να μαυρίσουν την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, να ρίξουμε ακόμα πιο κάτω τους υποστηριχτές των Σαμαροβενιζέλων.  
 
Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά που προτείνει τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντικαπιταλιστικός δρόμος είναι ο πιο ρεαλιστικός για να βρούμε διέξοδο. 
Διοτίμα Χριστοπούλου, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας 
 
 
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν ανοίξει πολύ έντονα την κουβέντα στις σχολές για το ποιά θα είναι η συνέχεια. Μαζί με τις εξαγγελίες του Μπαλτά και την δέσμευση των αποθεματικών οι φοιτητές συζητάνε για το αν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, για κατάργηση του πολυνομοσχεδίου Διαμαντοπούλου, για παροχή σίτισης - στέγασης - μεταφοράς ή θα συνεχίσει  την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 
Σε αυτή την κουβέντα εντάσσεται και το ζήτημα των φετινών φοιτητικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν 13 Μάη και το τι αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Ζητούμενο είναι όλη η νεολαία που πάλεψε ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση των σχολών, τις απολύσεις και τις διαγραφές, που μπήκε μπροστά διεκδικώντας ότι δεν θα φτιαχτούν φασιστικοί πυρήνες στα πανεπιστήμια, αλλά οι συμφοιτητές μας που είναι παιδιά μεταναστών θα πάρουν ιθαγένεια, θα μπει σε αυτή την μάχη μαζί με τα σχήματα της ΕΑΑΚ.
 
Είναι στόχος τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Ρέθυμνο  οι εκλογές να είναι μία μεγάλη πολιτική μάχη, στην οποία ζητάμε από όλους και όλες που παλέψαμε μαζί να δώσουν ανοιχτή ψήφο στην αντικαπιταλιστική αριστερά μπαίνοντας στα ψηφοδέλτια και δουλεύοντας μαζί μας. Ψήφος στην ΕΑΑΚ δεν είναι απλά ψήφος στην αριστερά. Είναι ψήφος στο ίδιο το κίνημα για την συνέχειά του μέσα στις σχολές μας. Για να σπάσουν οι αυτοδυναμίες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και να πάρουν τη θέση τους οι μαζικές συνελεύσεις των ίδιων των φοιτητών που θα μπαίνουν μπροστά για να διασφαλίσουν ότι τα αιτήματά μας θα γίνουν πράξη, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μαριλύδα Ανδρουλάκη, Κοινωνιολογία Ρέθυμνο
 
 

Γενικές Συνελεύσεις για την Πρωτομαγιά

TETAΡΤΗ 29/4
Πολιτικό Νομικής, 4μμ
Ιατρική Ιωαννίνων, αίθουσα α' έτους, 2μμ
Μαθηματικό, αίθουσα Α21, 1μμ
Χημικό, αίθουσα Α15,1μμ
Φιλοσοφική, αίθουσα 442 
ΑΣΚΤ, αμφιθέατρο Ντε Κίρικο, 1μμ
 
ΠΑΤΡΑ 
Χημικό, 1μμ
Επιστήμη Υλικών, 1μμ 
Ιατρική, 1μμ
ΤΕΙ
 
ΠΕΜΠΤΗ 30/4 
Φιλοσοφική, αμφιθέατρο 313, 1μμ
ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, 12μες 
Κοινωνιολογία Ρεθύμνου, αίθουσα Δ2-Β, 2.30μμ