Φοιτητικό κίνημα
Συμπαράσταση στους φοιτητές που διώκονται

Σε δίκη παραπέμπονται 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης στις 3 Ιούνη. Πρόκειται για την υπόθεση ποινικής δίωξης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2011, μετά από κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικού με αίτημα την χαμένη εξεταστική της περιόδου των καταλήψεων. 
 
Τον Αύγουστο του 2011, η τότε υπουργός Παιδείας, Διαμαντοπούλου περνάει από την Βουλή νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, προσπαθώντας να εφαρμόσει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την κατάργηση του ασύλου, την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Ένα ολόκληρο φοιτητικό κίνημα  ξεσπά εκείνες τις μέρες, μέσα σε περίοδο εξεταστικής, με γενικές συνελεύσεις και με συντονισμό σε διάφορα πανεπιστήμια με το προσωπικό και τους καθηγητές. Συνολικά πάνω από 310 καταλήψεις διαρκείας ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο-σφαγείο. 
 
Μετά το τέλος των καταλήψεων και αφού σε όλες τις σχολές έχει ξεκινήσει η εξεταστική, στο Φυσικό της Κρήτης η διοίκηση του Τμήματος αποφασίζει να «πρωτοτυπήσει» πανελλαδικά, στερώντας την εξεταστική, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να τιμωρήσει τον αγώνα των φοιτητών. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο τμήμα, αφού η πολιτική τους ήταν η ίδια απέναντι στις καταλήψεις του '06-'07 και του 2008. Η προσπάθειά τους να ξεμπερδέψουν από τις καταλήψεις, τον σύλλογο και την Αριστερά μέσα στο τμήμα αποτυπώνεται στην φράση ενός καθηγητή “Σε αυτό το μαγαζάκι θα κάνουμε κουμάντο εμείς”. 
 
Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι συνελεύσεις και κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, που καταλήγουν σε μια μεγάλη παράσταση διαμαρτυρίας, σε συντονισμό με όλους τους συλλόγους του Ηρακλείου έξω από την Γενική Συνέλευση Τμήματος, με αίτημα την παραχώρηση της εξεταστικής. Η κινητοποίηση παίρνει μεγάλες διαστάσεις όταν οι καθηγητές προσπαθούν να διαλύσουν την συνέλευση και καλούν την αστυνομία να εισέλθει στο άσυλο του Πανεπιστημίου. Λίγες μέρες μετά εφαρμόζεται για πρώτη φορά πειθαρχική δίωξη σε 12 φοιτητές, μέλη του Συλλόγου, για αυτή την κινητοποίηση και ένα χρόνο μετά πάνε σε προσωρινή παύση σπουδών τους 9 από αυτούς, προσπαθώντας να «παραδειγματίσουν» και τους υπόλοιπους φοιτητές.
 
Τέσσερα χρόνια μετά, αυτοί οι φοιτητές καλούνται σε δικάσιμο στις 3 του Ιούνη, με κατηγορίες για παράνομη παρακράτηση, παράνομη βία και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Καλούμε σε συμπαράσταση, για να αποδείξουμε στην πράξη ότι το φοιτητικό κίνημα ούτε τρομοκρατείται ούτε καταστέλλεται. Με συνελεύσεις να ξεσηκωθούν και να οργανωθούν οι σύλλογοι και με καταλήψεις να βρεθούν στις 3/6 έξω από τα δικαστήρια του Ηρακλείου κόντρα στους εκβιασμούς. 
 
Έλενα Τζίκα