Διεθνή
Τουρκία: Αυτή η νίκη είναι και δική μας

Το κίνημα στο πάρκο Γκεζί στην Ισταμπούλ ξετυλίχτηκε παράλληλα με την κατάληψη στην ΕΡΤ.

Χουνέρι, είναι η λέξη με την οποία περιγράφουν το αποτέλεσμα των εκλογών χιλιάδες αγωνιστές στην Τουρκία. Μεγάλη είναι η ήττα για τον Ερντογάν που χάνει την αυτοδυναμία, ενώ με το ανέλπιστο 13,1% το ΗDP, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, που στηρίζεται από το κουρδικό κίνημα και την Αριστερά, περνάει το φράγμα του 10% και καταφέρνει να εκλέξει έως και 80 εκπροσώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κόμμα στηριζόμενο από την Αριστερά έχει να βρεθεί στη Εθνοσυνέλευση από το 1971.
 
Ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία οι πιο κρίσιμες εκλογές εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν ήθελε το κόμμα του (AKP) να κατακτήσει τέτοια πλειοψηφία ώστε να είναι σε θέση να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας και να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου, το σχέδιο αυτό αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Όχι μόνον δεν είναι σε θέση να τροποποιήσει το Σύνταγμα ο άλλοτε πανίσχυρος Ερντογάν αλλά είναι και αμφίβολο αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ήδη υπάρχουν αρνήσεις από κάποιους από τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους ενώ ακούγονται και φωνές για επαναληπτικές εκλογές. 
 
Πρωταγωνιστής
 
Μπορεί το AKP να ήταν πρώτο κόμμα με 40,94% και 259 βουλευτές, αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι σίγουρα το HDP. Πρόκειται για καινούργια πλατφόρμα που πρώτη φορά συμμετείχε στις εκλογές, με επικεφαλής τον Σελαχεντίν Ντεμιρτάς. Ο ίδιος δήλωσε το βράδυ των εκλογών «Είναι η νίκη των εργατών, των ανέργων, των χωρικών, των αγροτών. Είναι η νίκη της Αριστεράς». Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα κατέβασμα, καρπό της επιλογής να γίνει άνοιγμα προς την Αριστερά, τους διανοούμενους, τις μειονότητες και τα κινήματα, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χιλιάδες πανηγύρισαν το αποτέλεσμα μέχρι τα χαράματα στους δρόμους. Τις περισσότερες ψήφους του, το HDP τις πήρε, εκτός από τη ΝΑ Τουρκία που ζουν οι περισσότεροι Κούρδοι, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Ιστανμπούλ και η Σμύρνη. Εκεί άλλωστε είχαν γίνει οι μαζικές κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταξίμ και για το πάρκο Γκεζί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου ψήφισαν Τούρκοι μετανάστες στις κατά τόπους πρεσβείες το HDP ήταν πρώτο κόμμα, ειδικά στην κάλπη της Ελλάδας το ποσοστό του ήταν πάνω από 30% !
 
Δυστυχώς όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, ταυτόχρονα αισθητή ήταν και η παρουσία του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο τουρκικό κοινοβούλιο, με 16,3% και 81 βουλευτές. Μια γεύση από τις δυσκολίες που βρίσκονται στο μέλλον πήραμε στην προεκλογική περίοδο. Εκατοντάδες ήταν οι επιθέσεις που δέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του HDP σε όλη την Τουρκία.
 
Ενδεικτικά μόνον, λίγες μέρες τις κάλπες, έσκασε αυτοσχέδια βόμβα με μπουκάλα υγραερίου σε προεκλογική συγκέντρωση τραυματίζοντας εκατοντάδες και σκοτώνοντας 4 στο Ερζερούμ. Επίσης, μερικές μέρες πριν οδηγός φορτηγού που κουβαλούσε εκλογικό υλικό γαζώθηκε από πολυβόλα, ενώ άλλο όχημα πυρπολήθηκε μαζί με τον οδηγό του.
 
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το κίνημα βρίσκεται πιο ενοποιημένο και σε καλύτερη θέση από ότι πριν τις εκλογές, με την εξουσία του Ερντογάν να κλονίζεται μετά από 13 χρόνια φαινομενικής παντοδυναμίας, και με τα αιτήματα του κόσμου που παλεύει για δικαιώματα πιο ψηλά στην ατζέντα.