Αντιρατσιστικό κίνημα
Διώξτε τους φραγμούς από το νόμο για την Ιθαγένεια

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με αίτημα “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών χωρίς αποκλεισμούς”, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/6 το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου νομοσχέδιου της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, που απειλεί να στερήσει ξανά από χιλιάδες παιδιά αυτό το δικαίωμα.
 
Την κινητοποίηση καλούσαν η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, οι Ενωμένες Γυναίκες της Αφρικής, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο, η Κοινότητα Σενεγάλης, η Κοινότητα Γουϊνέας, η ASANTE, η Αιγυπτιακή Κοινότητα, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης ANASA, η «Μηδενική Ανοχή» Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ, η Πρωτοβουλία καλλιτεχνών, η ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη
 
Φασιστική Απειλή.
 
“Το δικαίωμα στην Ιθαγένεια δεν χωράει στο πάγκο του Προκρούστη για να ικανοποιηθούν οι αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε το προηγούμενο νόμο υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες του και υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις της Δεξιάς και των φασιστών. Με πολλές διατάξεις του το σημερινό νομοσχέδιο απειλεί να αφήσει χωρίς δικαίωμα στην ιθαγένεια δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Πρώτοι υπολογισμοί περιορίζουν αυτά που θα το πάρουν σε λιγότερα από 100 000” ανέφερε το κάλεσμα.
 
• Η γιορτή στήριξης του νόμου της κυβέρνησης αλλά και διεκδίκησης της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά, που καλούσαν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 17/6 στο Σύνταγμα, αναβλήθηκε. Η αναβολή ανακοινώθηκε στο facebook. Τόσος σεβασμός για τις κοινότητες των μεταναστών και τα αιτήματά τους!
 

Όλες οι Κοινότητες το απαιτούν

Την περασμένη Τρίτη 9 Ιούνη, κι ενώ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια κατατίθονταν προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και τη συμμετοχή μιας σειράς κοινοτήτων και οργανώσεων μεταναστών, συνέντευξη τύπου για το ζήτημα. Η κριτική στο νέο νόμο ήταν έντονη.
 
“Ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι απλώς κατώτερος των περιστάσεων. Είναι κακός”, είπε ο Νικόδημος Κίνουα από την οργάνωση ASANTE, “Δε φέρνει τίποτα, εναρμονίζεται απόλυτα με το ΣτΕ, ένα άκρως ρατσιστικό όργανο που υπερβαίνει τα όριά του, καθώς παίρνει πολιτικές αποφάσεις και όχι νομικές”. Ο ίδιος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δε θα χειροκροτήσει το συγκεκριμένο νόμο που έρχεται, μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων, από μια κυβέρνηση “που μέχρι χτες δεν υπήρχε συνέντευξη τύπου σαν τη σημερινή που να μην είναι και ένας εκπρόσωπος του συγκεριμένου κόμματος ανάμεσά μας” και θυμίζοντας ότι μέχρι τώρα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων “πιο συντηρητική προσέγγιση κάναμε εμείς, οι κοινότητες των μεταναστών, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ”.
 
Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε η Λορέτα Μακόλεϋ, από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, “Έχουμε κερδίσει το σκοπό μας, το να κινητοποιήσουμε δηλαδή τα παιδιά της δεύτερης γενιάς”, είπε. “Με το νόμο περιμέναμε από αυτή την κυβέρνηση να μας καταλάβει πιο πολύ από όλες, γιατί μαζί ήμασταν στο δρόμο. Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε πάει με μια δικιά μας κοπέλα στο Μαξίμου, ενώ μας έχει επισκεφτεί και προσωπικά. Με τα παιδιά μας, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα”.
 
“Ο γιος μου είναι δεκαεννιά χρονών, έχουμε δεχτεί απειλές από τους φασίστες κι αυτό που χρειάζεται είναι ψυχολογική υποστήριξη από το κράτος κι όχι να ακούσει ξανά από την κυβέρνηση της αριστεράς ότι πρέπει η μαμά του και ο μπαμπάς του να είναι πέντε χρόνια πριν γεννηθεί αυτός νόμιμοι”, είπε ο Αριφουραχμάν Σιράζ, από το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο. “Τα παιδιά που γεννήθηκαν ή ήρθαν εδώ να πάρουν ιθαγένεια, αυτό χρειάζεται να γίνει. Ζω 26 χρόνια εδώ, δε μπορώ καν να ψηφίσω. Πιστεύαμε μετά τις εκλογές πως ό,τι κακό πάθαμε εμείς, θα τα λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα. Πέντε χρόνια κρίση έχουν περάσει αυτά τα παιδιά. Να πάρουν όλα τα παιδιά ιθαγένεια χωρίς όρους”.
 
Δεύτερη γενιά
 
“Το νομοσχέδιο που θα θέλαμε είναι αυτό που πάλεψε το αντιρατσιστικό κίνημα, το κίνημα της δεύτερης γενιάς, το εργατικό κίνημα”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ ανοίγοντας τη συνέντευξη. “Περιμέναμε ότι θα αμφισβητούσε το ΣτΕ που κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση, λέγοντας ότι ιθαγένεια για να πάρεις πρέπει να στηρίζεσαι στο δίκαιο του αίματος. Είμαστε απέναντι, σε ανοιχτό πόλεμο με αυτές τις θεωρίες, θέλουμε ιθαγένεια σε όλους όσους ζουν, κατοικούν, παλεύουν σε αυτή τη χώρα.
 
Αντί γι’ αυτό βλέπουμε προσπάθεια κατευνασμού του ΣτΕ, με το κριτήριο της εκπαίδευσης και μάλιστα της επιτυχούς ή με τη νομιμότητα των γονέων. Υπάρχει χρόνος στο κοινοβούλιο με την πλειοψηφία που έχει, να κατοχυρώσει το δικαίωμα χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε ίσα δικαιώματα, και με αυτό εννοούμε και το δικαίωμα στην ψήφο. Ο νόμος Ραγκούση το είχε δώσει με ένα δειλό τρόπο ενώ τώρα δεν υπάρχει. Επίσης, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια θα έπρεπε να συνοδεύεται και από έναν νόμο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, καθώς τέτοια διαδικασία έχει να γίνει από το 2005”.
 
“Όταν ξεκινάγαμε το κίνημα της δεύτερης γενιάς γιατί κίνημα είναι, δεν φανταζόμασταν ούτε το νόμο Ραγκούση”, είπε ο Μιχάλης Αφολάνιο, μετανάστης δεύτερης γενιάς από το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης ΑΝΑSΑ. “Αλλά οι παρατηρήσεις μας είναι απαραίτητες γιατί ο νέος νόμος έχει περισσότερες αποκλειστικές ιδιότητες από το νόμο Ραγκούση. Αποκλείει μετανάστες με ειδικές ανάγκες. Αποκλείει μετανάστες που έχασαν τις άδειες παραμονής τους. Είναι λάθος ότι συνδέει τη νομιμότητα του γονέα με την ιθαγένεια, τα παιδιά δεν είναι απαραίτητα μετανάστες, εγώ για παράδειγμα έχω γεννηθεί εδώ. Αποκλείει τους αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους. Συνδέει επίσης την ιθαγένεια με την εκπαίδευση, από έξι μέχρι εννιά χρόνια, ή πανεπιστήμιο, όταν πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ξαφνικά πρέπει τα παιδιά να δικαιολογηθούν γιατί δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση. Είμαστε θετικοί γιατί είναι βήμα, αλλά ασκούμε κριτική γιατί μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
 
Από την Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα χαιρέτισε η Αλίντα Σούλι λέγοντας ότι “είμαστε ευχαριστημένοι που μας άνοιξε ένα πράσινο φως, ήταν καιρός. Εμείς είμαστε η πλειοψηφία των μεταναστών, και έπρεπε να είμαστε κι εμείς πιο οργανωμένοι για να ζητήσουμε τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα”. Ενώ το λόγο πήραν επίσης ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, ο Θανάσης Καμπαγιάννης (βλέπε απόσπασμα δίπλα) από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς και η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, ένα σωματείο που στηρίζει με ψήφισμά του το δικαίωμα της ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
 
 

Οι ρατσιστικές πιέσεις δεν σταματούν με “συμμόρφωση” στο ΣτΕ

Η κυβέρνηση περιορίζει το δικαίωμα στην ιθαγένεια, προσαρμόζοντας το νέο νόμο στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το βασικό επιχείρημα για αυτή την υποχώρηση είναι ότι με αυτό τον τρόπο το ΣτΕ δε θα μπορεί να ξαναβγάλει το νόμο αντισυνταγματικό όπως είχε κάνει με τον προηγούμενο (νόμος Ραγκούση).
 
“...Δεν είναι δυνατόν μια Πολιτεία να αγνοεί τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της. Αυτό θα διέλυε τη δομή του κράτους δικαίου. Το σχέδιο νόμου ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να αποδώσει ιθαγένεια στη «δεύτερη γενιά», όπως επιτάσσει μια ανοιχτή αντίληψη για την κοινωνία και όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη και, ταυτόχρονα, σέβεται το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ”, είπε για παράδειγμα η Βασιλική Κατριβάνου, εισηγήτρια του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
 
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η ΚΕΕΡΦΑ, ο Θανάσης Καμπαγιάννης εξήγησε γιατί το παραπάνω επιχείρημα είναι λάθος.
 
“Υπάρχει η αντίληψη στην κυβέρνηση ότι αν δεν συμβιβαστούμε με το ΣτΕ τότε θα βγει αντισυνταγματικός ο νόμος σε τυχόν καινούργια αίτηση ακύρωσης. Είναι μια τελείως λάθος, αντεστραμμένη λογική.
 
Αυτήν την περίοδο οι δικαστές δεν δίνουν εκπαιδευτική άδεια στο Ρωμανό παρότι ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. 
 
Ανεξέλεγκτη
 
Αν αφήνεις τη δικαστική ιεραρχία ανεξέλεγκτη, δεν υποτάσσεται στη δημοκρατική θέληση ακόμη κι αν εκφράζεται από τη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κατευνάσει αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με το να βάζει τα δικαιώματα των παιδιών στην κλίνη του Προκρούστη, θα εκπλαγεί από το ποιες θα είναι οι μετέπειτα αποφάσεις του ΣτΕ.
 
Εμείς λέμε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή υπέρ του δικαιώματος της ιθαγένειας, θεσπίστε την ιθαγένεια χωρίς τους αποκλεισμούς, γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν αποκτήσει ‘εθνική συνείδηση’ όπως λέει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου, δε θέλουμε να γίνουν ομοεθνείς μας, αλλά συμπολίτες μας. Δε θέλουμε να μπουν σε τεστ ελληνομάθειας ή ελληνοψυχίας, αλλά να έχουν μαζί μας τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα”.
 
Επιπλέον, ο κατευνασμός του ΣτΕ δεν είναι εγγύηση ότι θα σταματήσουν οι πιέσεις για νέους περιορισμούς στο νομοσχέδιο. Ηδη οι συνέταιροι της κυβέρνησης, ΑΝΕΛ, το καταψήφισαν στις αρμόδιες επιτροπές και ανακοίνωσαν ότι το ίδιο θα κάνουν και στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής τους δήλωσε ότι θέλουν να δίνεται η ιθαγένεια μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης -τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του δημοτικού. Αντίστοιχη τροπολογία κατέθεσε το Ποτάμι. Οι πιέσεις από τα δεξιά είναι απροκάλυπτες.