Εργατικό κίνημα
Συλλαλητήριο - εφαλτήριο ενάντια σε νέο Μνημόνιο

Κυριακή 21/6, Σύνταγμα

Βροντερό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα την Κυριακή 21/6, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και μιας σειράς σωματείων για συλλαλητήριο ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών αλλά και στην ενδεχόμενη υπογραφή νέας συμφωνίας – μνημόνιο.
 
Μπορεί τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ να προπαγανδίζουν ασταμάτητα για τον “αρμαγεδώνα” που θα επέλθει αν το νέο μνημόνιο δεν υπογραφεί, το ζήτημα της ρήξης όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρώ και το ΔΝΤ ήταν κοινός τόπος για όσους πλημμύρισαν το Σύνταγμα. Κόσμος που πάλεψε ενάντια στα προηγούμενα μνημόνια, που στην πλειοψηφία του μπορεί και να ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να υπομείνει κι άλλα για χάρη των τραπεζιτών. 
 
Χαρακτηριστικά τα όσα μας είπε η Κατερίνα, σχολική φύλακας από την Κόρινθο: “Είμαι υπέρ της ρήξης. Ας έχουμε και δραχμή. Ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζω τον πρωθυπουργό στην προσπάθεια που κάνει, αλλά δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό. Δεν θέλουμε συμβιβασμό. Δεν αντέχουμε άλλο. Για μας τους σχολικούς φύλακες, που παλέψαμε τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας δεν σταματάει. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Τα εργατικά σωματεία πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κάθε αδικία και τον κάθε αδικημένο εργαζόμενο”.
 
Ήταν λίγο μετά τις 7μμ όταν έφτασαν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την πλ. Κολοκοτρώνη κι ανεβαίνοντας στο περιστύλιο του κοινοβουλίου άνοιξαν πανό υπέρ της ρήξης, ξεσηκώνοντας το χειροκρότημα ολόκληρου του συλλαλητηρίου. Όχι τυχαία. Για πρώτη φορά διαδηλωτές από εργατικά σωματεία και την αριστερά ανεβαίνουν τα σκαλιά στα οποία πριν μερικά χρόνια δίνονταν ομηρικές μάχες με τα ΜΑΤ των προηγούμενων κυβερνήσεων. 
 
“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο των συνδικάτων με βασικό αίτημα τη μη υπογραφή νέων μνημονίων” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Η ρήξη και η σύγκρουση είναι η μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή. Ρήξη κι αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ με διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Το εργατικό κίνημα ξεφορτώθηκε τους Σαμαροβενιζέλους και είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα έρθουν νέα μνημόνια, να σκίσει τα παλιά και να ανοίξει το δρόμο για μια αντικαπιταλιστική προοπτική. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει σε όλες τις μάχες για να τις στηρίξει και να τις γενικεύσει, ανοίγοντας και το ζήτημα της προοπτικής. Τέτοια είναι η μάχη ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών, η μάχη για τη δημόσια Υγεία αλλά και οι μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες”.
 
Έναυσμα
 
Η κίνηση αυτή έδωσε το έναυσμα για εκατοντάδες να ανέβουν στην κάποτε απαγορευμένη ζώνη. Δίπλα από το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Καισαριανής. 
 
“Η σημερινή κινητοποίηση και παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί τη μεγάλη αλλαγή” μας είπε ο Θανάσης Κοσκινάς, γραμματέας του σωματείου. “Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα μνημονιακά μέτρα. Ένα ένα θα καταργούνται από δω και μπρος. Αυτός ο λαός, αν συνεχίσει με αυτό τον τρόπο να αγωνίζεται, θα αλλάξει όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω όυτε βήμα. Ζητάνε από ένα λαό να έχει πλεονάσματα, ενώ είναι πτωχευμένος. Είναι αδύνατο. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει αυτός ο λαός είναι να αγωνιστεί και να αλλάξει την τύχη του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν την απόλυτη ρήξη με τους δανειστές. Δεν μπορούν να ζητάνε κι άλλα μετά από όσα έχουν κάνει πέντε χρόνια τώρα. Πρέπει να μπει μια τελεία. Ούτε οι συντάξεις μπορούν να κοπούν άλλο ούτε οι μισθοί, για χάρη των πλεονασμάτων”. 
 
Το παρών έδωσαν κι όλα τα εργατικά κομμάτια που πρωτοστάτησαν στις μάχες των τελευταίων χρόνων. Οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι των υπουργείων, οι υγειονομικοί. 
 
“Οι αντιστάσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το παράδειγμα των εργαζομένων της ΕΡΤ πρέπει να ακολουθηθεί από όλους” τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντρέας Γεωργίου, εργαζόμενος στην ΕΡΤ. “Για να πούμε όχι στα μνημόνια. Για να μην επιτρέψουμε να γίνει άλλο βήμα πίσω. Ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πίσω βήματα και μάλλον η ρήξη θα είναι η καλύτερη λύση. Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να υπογράψει κάποιο συμβιβασμό. Η κυβέρνηση θέλει τους συμβιβασμούς κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει πίσω, εις βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου και προς όφελος των δανειστών. Εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτή την προοπτική.
 
Συνεχίζουμε να παλεύουμε στο δρόμο και υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι μόνο με εγρήγορση κι αντίσταση μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας”. 
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, από τα θεματα συζήτησης των διαδηλωτών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δεξιοί υποστηρικτές της ΕΕ και των μνημονίων που συγκεντρώθηκαν στο ίδιο μέρος λίγες μέρες πριν. Χαρακτηριστικά τα όσα μας δήλωσε ο Παντελής Πεταλάς, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος: “Ένα πράγμα θέλω να πω για όλους αυτούς τους συμπολίτες μου που κατέβηκαν προχτές με το ‘Μένουμε Ευρώπη’. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, ούτε ένας πολίτης, που να έκανε συλλαλητήριο υπέρ της λιτότητας. Οι μόνοι που το κάνανε ήταν αυτοί. Πρέπει να ντρέπονται. Τα σκουλίκια έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτούς τους δοσίλογους”.
 
 

“Ρήξη και ανατροπή”

60 χρόνια παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση των εργατών από τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές. Δυστυχώς η τάξη μας ακόμα δεν έχει πάρει το πάνω χέρι. Είμαστε καταπιεμένοι και μας κοροϊδεύουν με ψίχουλα. Σε αυτή τη φάση έχουμε πέσει στα νύχια των τοκογλύφων τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Όσο συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις δόσεις σε αυτούς δεν θα μένει τίποτα για το φαΐ του λαού. Η μοναδική λύση είναι η ρήξη και η ανατροπή. Αυτό χρειάζεται όλη η εργατική τάξη να συσπειρωθεί, να παλέψει, να ανατρέψει και να χαράξει νέους δρόμους.
Λεωνίδας Κοντουδάκης, , συνταξιούχος γεωπόνος, ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας  
 

Κλιμάκωση

Η ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν βασικό θέμα συζήτησης στο συλλαλητήριο της Κυριακής. 
 
Η ΑΔΕΔΥ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου τομέα, την Πέμπτη 18/6, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, επιφυλάχτηκε για την προκήρυξη νέας, απεργιακής αυτή τη φορά, κινητοποίησης το επόμενο διάστημα. 
 
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “σε περίπτωση που ανακοινωθεί συμφωνία Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και ΕΚΤ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεδριάσει άμεσα για να εκτιμήσει και να αποφασίσει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, υλοποιώντας απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου”.
 
Επιτυχία
 
Όπως επεσήμανε συνδικαλιστής, ηγετικό στέλεχός της τριτοβάθμιας ομοσπονδίας του δημοσίου, στη σύσκεψη, σκαλί για την προκήρυξη νέων κινητοποιήσεων θα ήταν η επιτυχία του συλλαλητηρίου την Κυριακή 21/6. 
 
Τελικά, η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής ήταν μεγάλη. Με βάση τα όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης για το τι θα θεωρούνταν επιτυχία, πρέπει να ξεπέρασε τις προσδοκίες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.
 
Είναι ώρα λοιπόν για κλιμάκωση.
 
• Την Τετάρτη 24/6 συνεδριάζει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και εξετάζει πρόταση για νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 25/6.