Οικονομία
Συμφωνία λιτότητας...

«Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς, προστατεύουμε τη μέση ελληνική οικογένεια. Η πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιούνη.
 
Πρόκειται για μια χοντροκομμένη προσπάθεια, ένα ακόμη άγριο μνημόνιο λιτότητας για τους εργαζόμενους να παρουσιαστεί λίγο-πολύ σαν «φιλολαϊκή κατάκτηση» που τάχα μας γλυτώνει από κατά φαντασίαν έξτρα μέτρα (ενώ διατηρούνται όλα τα παλιά!) και «βάζει χέρι» στους πλούσιους. 
 
Η κυβέρνηση, με μια ρελάνς λιτότητας απέναντι στους «δανειστές», πάει να εξασφαλίσει «συμφωνία», προτείνοντας στην τρόικα να εγκρίνει μέτρα που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 7,9 δις ευρώ για να εξασφαλιστούν πλεονάσματα 1% και 2% μέσα στην επόμενη διετία! 
 
Δηλαδή, τρία περίπου δις ευρώ παραπάνω (!) από αυτά που πρότεινε το «σημείωμα βοήθειας», η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν στις 18 Μαϊου. Και 2,1 δις ευρώ παραπάνω από την πρόταση των «δανειστών» που παρέδωσε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα (και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έκανε αποδεκτή στις αρχές Ιούνη) και περιλάμβανε μέτρα 5,8 δις ευρώ.
 
Ακύρωση
 
Η εξοικονόμηση των 7,9 δις ευρώ σημαίνουν καταρχήν την ακύρωση όλων των φιλολαϊκών μέτρων που είχε δεσμευθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση: Επιστροφή αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ. Κατώτατο μισθό 750 ευρώ. 13η σύνταξη για ποσά μέχρι 700 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» για τα χαμηλά εισοδήματα.  
 
Και κατά δεύτερον, σημαίνει νέα άγρια μέτρα: Η κυβέρνηση με την από 1η Ιουλίου εφαρμογή των νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ βάζει στόχο να μαζέψει 2 δις ευρώ το 2015-16. Ποιον χτυπάει αυτό το μέτρο; Πρόκειται για μια οριζόντια αύξηση του φόρου στην κατανάλωση που κυρίως χτυπάει την εργατική τάξη, τους άνεργους, τον φτωχό λαό, μια έμμεση νέα περικοπή συντάξεων και μισθών για τον κόσμο που τα μόνα μαγαζιά που βλέπει είναι ο φούρνος, το σούπερ μάρκετ και οι πάγκοι της λαϊκής.  
 
Αλλα 2,5 δισ. ευρώ επιδιώκει να μαζέψει στο Ασφαλιστικό. Από αυτά, 360 εκατομμύρια από τους περιορισμούς στις «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις. 1,15 δις από την αύξηση εισφορών για τις συντάξεις του ΙΚΑ (με αυξήσεις 2,9% στις εισφορές των εργοδοτών και κατά 1% των εργαζομένων). 405 εκατομμύρια από την αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων. 240 δις ευρώ από επιβολή εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. 370 εκατομμύρια ευρώ από αύξηση εισφορών για τα επικουρικά ταμεία.
 
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 μέχρι το 2025 σταδιακά (διατηρώντας τις εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα). Ετσι «από τα 56,3 έτη στα οποία θα έβγαινε κατά μέσο όρο ένας δημόσιος υπάλληλος στη σύνταξη το 2016 θα φτάσει σταδιακά στα 60,7 έτη το 2022. Επιπλέον, από τα 60,2 έτη στα οποία θα έβγαινε στη σύνταξη κατά μέσο όρο ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ το 2022 θα φτάσει σταδιακά στα 64,3 έτη». Επίσης το ΕΚΑΣ προβλέπεται να αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο «πλαίσιο προστασίας» των χαμηλοσυνταξιούχων. 
 
470 εκατομμύρια περιμένει να μαζέψει από την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ που παραμένει. 260 εκατομμύρια από φόρους στα ηλεκτρονικά παίγνια – στις πλάτες ποιών άραγε αν όχι των απελπισμένων που ψάχνουν την τύχη τους στο τζόγο; 
 
Όλα αυτά τα μέτρα αξίας 5 δις ευρώ αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ήδη τσακισμένη εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους άνεργους. Ακόμα και η φορολόγηση 350 εκατομμύρια από άδειες κινητής τηλεφωνίας (4G και 5G) και τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικές διαφημίσεις σε ποιον αλήθεια θα μετακυληθούν στο τέλος, μέσα από την αύξηση των τιμών;  
 
Η σύγκριση αυτών των ποσών με τα, μόλις, 200 εκατομμύρια ευρώ από στρατιωτικές δαπάνες, είναι η βεβαίωση ότι οι πολεμικές βιομηχανίες και τα αμαρτωλά εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχίσουν κανονικά.
 
Παρενθετικά, εδώ να πούμε ότι περιέργως, αυτό που δεν αναφέρεται καθόλου στα νούμερα που έχουν δοθεί είναι πόσα ακριβώς δις ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη συμφωνήσει για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τη ΔΕΣΦΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλη περιουσία του δημοσίου.
 
90 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται από την αύξηση φόρου πολυτελείας. (περιλαμβάνονται  τα αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά).
Και ας έλθουμε στην φορολογία των επιχειρήσεων. Από την έκτακτη φορολογία στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη όλων των επιχειρήσεων προβλέπονται 1,75 δις ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. 
 
Σύγκριση
Καταρχήν και μόνο, η σύγκριση των 1,75 δις ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις με το μέσο όρο κερδών τους την τελευταία εξαετία (πάνω από τα 70 δις το έτος) μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από το 1% των κερδών τους μέσα στην διετία. 
 
Κατά δεύτερον, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες ήταν και θα είναι, σύμφωνα με τα πλαίσια της ΕΕ, οι μόνιμοι αποδέκτες, των «χρηματοδοτικών» και «αναπτυξιακών πακέτων», που περιμένει να πάρει σαν αντάλλαγμα η κυβέρνηση Τσίπρα για το μνημόνιο που υπογράφει.
 
Το μήνυμα ότι τα συμφέροντά τους δεν πρόκειται να θιγούν το πήραν οι έχοντες και φάνηκε αυτό από το πάρτι που ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα 22 Ιούνη, με τον δείκτη των τραπεζών να καταγράφει κέρδη άνω του 20%, πριν ακόμα καν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα.
 
Παρόμοια ήταν και η αντιμετώπιση της τρόικας που καλωσόρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ «μείζον βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Η Μέρκελ το χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης», προσθέτοντας με νόημα «να δούμε πρώτα εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια».
 
Για «σκληρή δουλειά» τις επόμενες ώρες και ημέρες στα τεχνικά κλιμάκια μίλησαν ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Λαγκάρντ - που πρακτικά μεταφράζεται σε νέες πιέσεις και νέες υποχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Τετάρτη 24/7 οπότε συνεδριάζει εκ νέου το Γιούργογκρουπ και την Πέμπτη 25/7 οπότε ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
 

...και δώρα στους καπιταλιστές

 
Μήπως υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα που να δικαιολογεί αυτά τα νέα μέτρα λιτότητας, κάποια «αναδιάρθρωση» του χρέους;  
Στην πρότασή της, η κυβέρνηση (έχοντας εγκαταλείψει εντελώς την πρόταση της, έστω, μερικής διαγραφής του χρέους) ζητάει μια αναδιάρθρωση του χρέους με τη μορφή επιμήκυνσης, την εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022. 
 
Πρόκειται για μια πρόταση που δεν ελαφραίνει κανένα χρέος, αντιθέτως το αυξάνει στο διηνεκές. Στο πρωτοσέλιδό της στις 23ης Ιούνη, η Αυγή δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, κάνει λόγο «για συμφωνία-βιώσιμη λύση του ελληνικού ζητήματος» προσθέτοντας: «Η κάλυψη μεσοπρόθεσμα των χρηματοδοτικών αναγκών και το αναπτυξιακό πακέτο, βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας». 
 
Το προηγούμενο βράδυ, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής της 22 Ιούνη, ο Γιούνκερ είχε ήδη δηλώσει ρητά ότι "δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε για ελάφρυνση χρέους" - προσθέτοντας όμως ότι: «Εχουμε υποβάλλει προτάσεις για πρόγραμμα 35 δις από τώρα μέχρι το 2020 και δεν είναι χρήματα για τον προϋπολογισμό αλλά για την πραγματική οικονομία, είναι χρήματα για την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας".
 
Τι σημαίνει η πρόταση Γιούνκερ; Όχι «χρήματα για τον προϋπολογισμό» σημαίνει όχι χρήματα για κοινωνικές δαπάνες, όχι χρήματα για το λαό. Χρήματα για την «πραγματική οικονομία» σημαίνει χρήματα για τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους - οι οποίοι θα κάνουν «επενδύσεις», που τάχα θα δημιουργήσουν «δουλειές». Η ίδια και απαράλλακτη νεοφιλελεύθερη πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, τώρα και σε συσκευασία «επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας» από την Αυγή!
 
Η συμφωνία, που ακόμα μαγειρεύεται, εξασφαλίζει νέα δώρα για τον ΣΕΒ και τους τραπεζίτες, που για τους φτωχούς θα σημάνουν το πολύ, λίγες θέσεις ελαστικής απλήρωτης εργασίας, «μαθητείες», χωρίς καμιά ασφάλιση και δικαιώματα. Εξασφαλίζει επίσης τη συνέχιση της πληρωμής του χρέους στους «δανειστές» και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.
 
Μια πολύ μικρή πρόγευση για το τελευταίο, έδωσαν τα στοιχεία που έβγαλε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, για το προηγούμενο πεντάμηνο: «Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ εμφάνισε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014» σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως αναφέρει το in gr «όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 18,451 δισ. ευρώ, από 20,210 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014” ενώ «σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους ο προϋπολογισμός κατέβαλε 3 δισ. ευρώ έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2014».