Εργατικό κίνημα
Δημοψήφισμα - Η μάχη του ΟΧΙ: Συντονιστικό νοσοκομείων - Δωρεάν Υγεία για το λαό

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 29 Ιούνη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Νοσοκομείων. Συζήτησε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να οργανωθούν μέσα στην κρίσιμη εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα με στόχο ένα μαζικό όχι την Κυριακή αλλά και τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για να μην περάσουν οι εκβιασμοί των δανειστών. Συμμετείχαν μέλη ΔΣ Σωματείων και εργαζόμενοι από τον Άγιο Σάββα, το Αττικό, το Γεννηματάς, το Αγλαΐα Κυριακού, τον Ερυθρό καθώς και από το χώρο της Ιδιωτικής Υγείας. 
 
Κοινή συνισταμένη ήταν ότι αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη και ότι χρειάζεται με κάθε δυνατό τρόπο να γίνει εμφανές μέσα στα νοσοκομεία το ρεύμα που υπάρχει υπέρ του ΟΧΙ στη Συμφωνία. Επίσης συζητήθηκε ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας μέσα από γενικές συνελεύσεις ότι για τις επόμενες μέρες τα νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς, άνεργους ανασφάλιστους, μετανάστες, δίνοντας οργανωμένη απάντηση στους εκβιασμούς και τον οικονομικό στραγγαλισμό που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές. Το Συντονιστικό θα κυκλοφορήσει σχετική προκήρυξη καλώντας κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο να προχωρήσει σε σύγκλιση γενικής συνέλευσης και απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα και στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ και  ΠΟΕΔΗΝ να πάρει απόφαση υπέρ της δωρεάν παροχής κάθε είδους ιατρικών υπηρεσιών. 
 
Ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ
 
Ήδη ανάλογο κάλεσμα κάνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που καλούν τους γιατρούς να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή, το επόμενο διάστημα «Κάναμε σήμερα μία πρώτη γύρα στο νοσοκομείο και το ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ ήταν συντριπτικό» είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου στον Άγιο Σάββα.
 
«Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να ανοίγουμε τη συζήτηση για το τι θα γίνει από Δευτέρα. Να ξηλώσουμε τα μνημόνια να διαγράψουμε το χρέος και να τα πάρουμε όλα πίσω. Ο χρόνος είναι πολύ σύντομος και αυτό που θα γίνει στους χώρους δουλειάς αυτή την εβδομάδα θα καθορίσει το κλίμα. 
 
Αυτή την εβδομάδα χρειάζεται να πάμε σε γενικές συνελεύσεις ή εκδηλώσεις –συσκέψεις για να συζητήσουμε  με όλο τον κόσμο και να πάρουμε αποφάσεις υπέρ του ΟΧΙ και υπέρ της δωρεάν παροχής υγείας στα νοσοκομεία. Η ΕΙΝΑΠ σήμερα πήρε απόφαση ότι τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά χωρίς να πληρώνει ο κόσμος. Έτσι μπορούμε να φρενάρουμε τον πανικό που δημιουργούν από τα πάνω και παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας».  
 
«Δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Να γενικεύσουμε το παράδειγμα της δωρεάν μετακίνησης των συγκοινωνιών, για κάθε κοινωνικό αγαθό και υπηρεσία με ευθύνη των συνδικάτων και των εργαζομένων», αναφέρει ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Νυστέρι. «Στα νοσοκομεία το υγειονομικό κίνημα έχει δώσει μάχες για να μην πληρώνει ο κόσμος, για δωρεάν υγεία, πρόνοια, περίθαλψη. Αυτές τις μέρες να μπούμε μπροστά μαζί με τα συνδικάτα μας να επιβάλουμε ότι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ για κάθε είδους εξέταση, φάρμακο, απογευματινό ιατρείο κλπ. Ήδη ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες. Οι ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ ΟΕΝΓΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι εργαζόμενοι μέσα από τις συνελεύσεις τους, σε δημόσια και ιδιωτική υγεία να πάρουν απόφαση, να διεκδικήσουν και να οργανώσουν: ότι όπως στις συγκοινωνίες έτσι και στην υγεία οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν.
 
Να αντιπαρατεθούμε με τους εκβιασμούς και να συνεχίσουμε για να τσακίσουμε τους Σαμαράδες και τα Ποτάμια που μένουν πιστοί στην Τρόικα και στα Μνημόνια. Δεν ξεχνάμε ότι το υγειονομικό κίνημα έχει δώσει σκληρούς και επίμονους αγώνες για να αποκρούσει όλες τις επιθέσεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και για να ξεφορτωθεί τους ΣαμαροΒενιζέλους».