Αντιρατσιστικό κίνημα
KEEΡΦΑ: Πετυχημένες εκδηλώσεις

Κυψέλη, 26/6

Επιτυχημένος ήταν ο γύρος των ανοιχτών εκδηλώσεων που οργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας. Οι καμπάνιες της ΚΕΕΡΦΑ με κεντρικά αιτήματα “στη φυλακή οι νεοναζί”, “να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης” και “ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς” βρίσκουν μαζική ανταπόκριση στον κόσμο που έδωσε και δίνει μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.
 
Κάθε ένα από τα πάνελ των εκδηλώσεων πλαισιώθηκαν από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Κώστας Παπαδάκης, ο Δημήτρης Ζώτος, ο Κώστας Σκαρμέας, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και η Ευγενία Κουνιάκη ενημέρωσαν για τη δίκη και τόνισαν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έξω από τα δικαστήρια για να φτάσουμε στην καταδίκη των ναζί δολοφόνων. Ομιλητές στα περισσότερα πάνελ ήταν και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ όπως ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης και η Νίκη Αργύρη, μέλος του κεντρικού συντονιστικού της.
 
“Τη δυνατότητα για μια δυνατή ΚΕΕΡΦΑ στο Περιστέρι ανέδειξε η εκδήλωση στην πλατεία του Δημαρχείου την Παρασκευή 26/6΅, μας είπε ο Σπύρος, “τόσο οι ομιλητές όσο και η συζήτηση που ακολούθησε κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών περαστικών από την πλατεία που παρακολούθησαν τη συζήτηση και άφησαν και τα στοιχεία τους για τη συνέχεια. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Νίκος Κοτρώτσιος από τοπικό σύλλογο δασκάλων, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ-Μηδενική Ανοχή και ο Θάνος Καρβούνης, μέλος του Χιπ Χοπ καφενέ”.
 
“Περίπου τριάντα άτομα, κύρια εργαζόμενοι από τη γειτονιά, συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Ελληνικό την Παρασκευή 26/7”, μας είπε η Μυρτώ, “η εμπειρία της Χαντίμπα Σριζ από το Μαρόκο, για το πώς ζει ένα παιδί χωρίς ιθαγένεια, με την τρομοκρατία των αστυνομικών και των ποργκρόμ τους, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να το ελέγξουν και να το απελάσουν σε μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ, ήταν συγκλονιστική. Η Ελευθερία Κουμάντου από το GoldenDawnWatch και μέλος της ΕΣΗΕΑ εξήγησε τι ρόλο θέλει να παίξει το παρατηρητήριο της δίκης της ΧΑ σαν βοήθεια στη δημοσιότητα και στους δικηγόρους, ενώ θύμισε πώς τα ΜΜΕ και οι μεγαλοδημοσιογράφοι βοήθησαν στην άνοδο της ΧΑ. Ο Διονύσης Πανταζόπουλος, εκπαιδευτικός περιέγραψε τους αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του κλάδου του.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιοχή του Ελληνικού και τους γύρω δήμους, τις μάχες που έχουν δοθεί ενάντια στα κρατητήρια των μεταναστών, ή ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Άλιμο, με ιδέες για τη συνέχεια”.
 
“Πάνω από 40 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Κερατσίνι την Πέμπτη 25/6 στην πλατεία Λαού”, μας είπε η Διονυσία, “η τοποθέτηση του Ρασίντ από τους Αιγύπτιους ψαράδες που περιέγραψε την επίθεση του τάγματος εφόδου Περάματος εναντίον τους, ήταν πολύ δυνατή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Μανουσιάδης και Γ. Μακρυνός από το Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό αντίστοιχα, μίλησαν για τη μάχη να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες και να μη μπορέσουν να παίξουν το ρόλο της δεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά και να μεταφερθεί η δίκη από τις φυλακές Κορυδαλλού.
 
Οικονομική Ενίσχυση
 
Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας και υπεύθυνη της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ μίλησε για τη δύναμη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Από τον κόσμο που συμμετείχε, η Ευγενία περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία σαν παιδί μεταναστών, που στα εικοσιπέντε χρόνια της δεν έχει χαρτιά παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, ενώ ο Λεωνίδας Κοντουδάκης μίλησε για τη δολοφονία Λαμπράκη και το κίνημα τότε. Η επιτυχία της εκδήλωσης φάνηκε επίσης από την οικονομική ενίσχυση και τις δεκάδες υπογραφές κόσμου στις καμπάνιες της ΚΕΕΡΦΑ”.
 
Δεκάδες συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις στο Ζωγράφου την Τετάρτη 24/6 και στο Βύρωνα την Παρασκευή 26/6. Στην πρώτη “ο Εντι Τοπιάνα, μετανάστης από την Αλβανία, περιέγραψε πώς για πολλά χρόνια οι μετανάστες περίμεναν μάταια από τις κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους και πώς τελικά η αυτοπεποίθησή τους ότι μπορούν να κερδίσουν μεγάλωσε μέσα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων, ενώ η Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου, μίλησε για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό”, μας είπε η Ζανέτα, “Στο Βύρωνα η συζήτηση κατέληξε σε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων και δράσεων της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ”.
 
“Πλούσια ήταν η συζήτηση της ΚΕΕΡΦΑ σε Ίλιον-Πετρούπολη στην πλατεία Ιλίου την Πέμπτη 25/6 με κόσμο από τα τοπικά κινήματα, εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες”, μας είπε η Κατερίνα.
 
“Πάνω από 40 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Χαλάνδρι την Παρασκευή 26/6, ενώ με τη μικροφωνική κατάφερε να γίνει κέντρο σε όσους περνούσαν από το θεατράκι της πλατείας Χαλανδρίου”, μας είπε η Δήμητρα, “Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ-Μηδενική Ανοχή, ο Γιάννης Μπασκάκης από την Εφημερίδα των Συντακτών και ο Γαβρίλος Κασιμάτης από την ΠΟΣΠΕΡΤ άνοιξαν μια πολύ καλή συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από το ακροατήριο. Μείναμε εκεί με μουσική και μετά το τέλος της εκδήλωσης συζητώντας με τον κόσμο”.
 
Για την εκδήλωση στην πλατεία Κυψέλης την Παρασκευή 26/6, μας μίλησε η Κωνσταντίνα: “Πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση, κύρια κόσμος της γειτονιάς. Η Λορέτα Μακόλεϊ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών μίλησε για το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών στην ιθαγένεια χωρίς αποκλεισμούς το οποίο υποστήριξε και η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, ενώ η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας μίλησε για τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες στα σχολεία.
Στη συζήτηση αναφέρθηκαν όλοι οι αγώνες που έχουν δοθεί στη γειτονιά, αγώνες που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν και φτάνουν μέχρι σήμερα, ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενάντια στα αστυνομικά πογκρόμ, ενάντια στο ρατσισμό, ντόπιοι και μετανάστες μαζί”.