Αντιρατσιστικό κίνημα
Η ΕΕ σκοτώνει με τη λιτότητα ΚΑΙ με τον ρατσισμό

Πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Μυτιλήνη

Σε τραγική κατάσταση εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης βρίσκονται τα κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Στη Σάμο χωρίς φαγητό έχουν μείνει οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης, λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν τα έξοδα σίτισής τους. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το catering έκοψε το φαγητό, καθώς είναι απλήρωτη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Σύμφωνα με το Έθνος στο νησί σήμανε συναγερμός και τελικά μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας τη σίτιση ανέλαβε ο στρατός. 
 
“Στη Μυτιλήνη φτάνουν περίπου 1.000 πρόσφυγες τη μέρα” μας είπε ο Ανδρέας Μπάλλας Περιφερεικός Σύμβουλος με την “Ανταρσία στο Αιγαίο”. “Οι υποδομές φιλοξενίας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Το κέντρο κράτησης στην Παγανή έκλεισε λόγω ακαταλληλότητας και αυτή τη στιγμή λειτουργεί το κέντρο στη Μόρια στο οποίο φιλοξενούνται μόνο όσοι έχουν καταγραφεί. Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή τους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς να μπορούν να φύγουν στην Αθήνα. 
 
Ένας πρόσφυγας χρειάζεται να συγκεντρώσει 18 περίπου έγγραφα πριν φύγει από δω. Ο Δήμαρχος τοποθέτησε σκηνές σε ένα κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής, έβαλε και 10 τουαλέτες και έφτιαξε έναν πρόχειρο καταυλισμό. Εδώ και τρεις -τέσσερις εβδομάδες έχουν γίνει εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες από τους πρόσφυγες, καθώς δεν επαρκεί ούτε το φαγητό αφού όσοι δεν έχουν καταγραφεί δεν δικαιούνται σίτιση. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαπληκτισμοί μεταξύ των προσφύγων για λίγο φαγητό. Υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο νησί και κόσμος που βοηθάει.
 
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στα παράλια και προσπαθούν να φτάσουν στην Μυτιλήνη περπατώντας χιλιόμετρα. Μέχρι πρόσφατα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών ήταν ποινικοποιημένη και κόσμος που βοηθούσε στη μεταφορά τους κατηγορούνταν ως διακινητής. Αυτό καταργήθηκε με τροπολογία στο νέο νόμο για την Ιθαγένεια. Εμείς ως παράταξη καταθέσαμε πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια”. 
 
Κραυγή αγωνίας εκφράζουν και οι Γιατροί του Κόσμου στη Λέσβο για την ανυπαρξία ιατρικής φροντίδας: “Δεκάδες πρόσφυγες μεταφέρονται σε ένα αποδεκατισμένο από την κρίση νοσοκομείο καθημερινά! Δυο ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού και των χιλιάδων προσφύγων! Πολλά παιδιά και έγκυες ανάμεσά τους. Οι περισσότεροι φτάνουν στο νοσοκομείο γιατί δεν τους παρέχεται καμιά ιατρική φροντίδα τόσο για ασήμαντα όσο και για σοβαρά νοσήματα και γιατί ζουν σε εξουθενωτικές συνθήκες και σε εξαθλίωση. Καμία υπηρεσία διερμηνείας και κοινωνικής υποστήριξης δεν έχει προβλεφθεί από κανένα φορέα για να υποστηρίξει την πολύτιμη δουλειά του τοπικού συστήματος υγείας”. 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε: “Περισσότεροι από 77.000
άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος δια θαλάσσης στην Ελλάδα. Αυτοί προέρχονται, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% από τη Συρία και οι άλλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Σομαλία. Επίσης, περισσότεροι από 1.900 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό από αυτούς που είχαν χάσει την ζωή τους την ίδια περίοδο πέρυσι”.
 
Νεκροί
 
Την περασμένη Τρίτη 7 Ιούλη, πέντε πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν νεκροί και δεκάδες αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, όταν βυθίστηκε το σκάφος που μετέφερε περίπου 37-40 μετανάστες. 
 
Δεν πρέπει να αφήσουμε στο όνομα της νέας συμφωνίας- μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να θυσιαστούν και άλλες ανθρώπινες ζωές μεταναστών και προσφύγων. Τα κράτη της ΕΕ αντί να δώσουν τα απαραίτητα κονδύλια για χώρους υποδοχής αυξάνουν τις εξουσίες και τα κονδύλια προς τη FRONTEX, στο όνομα του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, μετατρέποντας το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. 
 
Απέναντι στα γεράκια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ χρειάζεται να προχωρήσουμε σε λύσεις εργατικές, όπως η διαγραφή του χρέους, η κρατικοποίηση των τραπεζών, η έξοδος από ΕΕ και ευρώ, βάζοντας τέλος στις χιλιάδες δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων, απαιτώντας σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες, για να βάλουμε τέρμα στο ρατσισμό και το φασισμό που γεννά η πολιτική τους.