Αντιρατσιστικό
Στέγη στους πρόσφυγες τώρα!

Στο Πεδίο του Άρεος έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο περίπου 600 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Αφγανοί. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές και ο καύσωνας αφόρητος. Μόνο σε μία μέρα, επτά παιδιά ηλικίας 2-13 χρόνων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και των βομβαρδισμών.


Για άλλη μια φορά, η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων, είτε με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο είτε ατομικά “σώζει την παρτίδα”. Τρόφιμα, νερά, φάρμακα, παιδικές τροφές και άλλα απαραίτητα συγκεντρώνονται σε στέκια και πρωτοβουλίες και μεταφέρονται στους πρόσφυγες.


Ούτε ένα μπουκάλι νερό ανά πρόσφυγα

Το κράτος, η Περιφέρεια, ο Δήμος Αθηναίων εκτός από συσκέψεις επί του θέματος, λίγα πράγματα έχουν κάνει. Ενδεικτικό είναι ότι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διατυμπανίζει ότι έδωσε 500 μπουκαλάκια νερό (ούτε ένα μπουκάλι ανά πρόσφυγα δηλαδή!) και ενημέρωσε για καταλύματα του δήμου. Η Περιφέρεια Αττικής τοποθέτησε ελάχιστες χημικές τουαλέτες. Το υπουργείο Υγείας έστειλε ένα κλιμάκιο γιατρών να διαγνώσει την κατάσταση της υγείας των προσφύγων.


Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει, τώρα! Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να παρέχουν στέγη, ρουχισμό, τροφή, τουαλέτες, δυνατότητες για μπάνιο, πόσιμο νερό σε όλους τους πρόσφυγες. Πλήθος είναι τα κλειστά ή εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να επιστρατεύσει όσα από αυτά χρειάζονται και να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα των προσφύγων. Αυτό που χρειάζεται, είναι η πολιτική βούληση.