Αντιρατσιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες από την Αθήνα μέχρι το Καλαί

Από την Αθήνα 

Συνεχίζεται η βαναυσότητα στο Πεδίον του Άρεως, όπου έχουν καταλύσει περίπου 600 πρόσφυγες πολέμου από το Αφγανιστάν. Μετά την μαζική κινητοποίηση εκατοντάδων αλληλέγγυων και συλλογικοτήτων για να παρασχεθούν τα απαραίτητα στους πρόσφυγες, κινητοποιείται με αργούς ρυθμούς η τοπική αυτοδιοίκηση και με ακόμα πιο αργούς το κράτος.
 
Οι συνθήκες εκεί είναι τραγικές, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, η Περιφέρεια Αττικής (της οποίας ευθύνη είναι το Π. Άρεως) τοποθέτησε τέσσερις (4) χημικές τουαλέτες. Όπως είναι φυσικό, αυτές δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ενώ έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται και υγειονομικό πρόβλημα, με αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ειδικά στα παιδιά. Ο καύσωνας κάνει την κατάσταση αφόρητη και επιβάλλει άμεσες λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων ώστε να μην κλιμακωθεί το πρόβλημα.
 
Προς το παρόν “λύση” έχει δοθεί μόνο για δύο γυναίκες με τα επτά παιδιά τους, που μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Αθηναίων. Από τη μεριά της η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από παρέμβασή τους στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων στις 30/7, ζήτησαν να ανοίξουν άμεσα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα όρια του δήμου έτσι ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Αντ' αυτού η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτή της μεταφοράς τους σε χώρο στον Ελαιώνα “σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές”. Είναι φανερό ότι, εκτός από την απομόνωση, ούτε αυτός ο χώρος δεν μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε τόσα άτομα. Σε σχετική της ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ καταλήγει: «Τα υπουργεία Εσωτερικών και μετανάστευσης, η περιφέρεια, οι δήμοι έχουν την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να μισθώσουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όπως ακριβώς έγινε και για τους Σύρους πρόσφυγες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ΤΩΡΑ προσφέροντας στέγαση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». 
 
Μέσα από την πίεση που άσκησε η μαζική κινητοποίηση των αλληλέγγυων έγινε εμφανής η έλλειψη πόρων για την περίθαλψη των προσφύγων. Είναι γεγονός ότι το Υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει ελάχιστη χρηματοδότηση, αντίθετα η χρηματοδότηση για τις δυνάμεις καταστολής που υπάγονται και αυτές στο ίδιο υπουργείο, ζει και βασιλεύει.
 
 
...μέχρι το Καλαί
 
Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας με χημικά και ανθρωποκυνηγητό αντιμετωπίζουν τις πολλές εκατοντάδες προσφύγων που έχουν φτάσει στην πόλη Καλαί, προσπαθώντας να διασχίσουν όπως-όπως τη σήραγγα προς τη Βρετανία. 
 
Οι πρόσφυγες, οι οποίοι έριξαν αρκετούς φράχτες ασφαλείας αργά το βράδυ του Σαββάτου, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πριν ρίξουν τον τελευταίο φράχτη που βρίσκεται στην είσοδο της Σήραγγας της Μάγχης. Σύμφωνα με το Associated Press, περίπου 200 μετανάστες συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ανοίξτε τα σύνορα» και «Δεν είμαστε ζώα». Οι περισσότεροι έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες και αναζητούν στην Ευρώπη μία καλύτερη ζωή και προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία.
 
Βρετανία και Γαλλία κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μεταναστευτικής κρίσης στο Καλαί. 
Στην εφημερίδα Telegraph της περασμένης Κυριακής, η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι και ο γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσαν ότι η κατάσταση αποτελεί μια «παγκόσμια μεταναστευτική κρίση». Την ίδια ώρα, κάνουν την εμφάνισή τους και τα στημένα ξενοφοβικά-ρατσιστικά γκάλοπ που εμφανίζουν «το μεταναστευτικό» ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ευρωπαίων πολιτών.
 
Πρόκειται για καθαρή υποκρισία! Είναι γνωστό ποια είναι τα αίτια που διώχνουν τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι οι πόλεμοι και τα πραξικοπήματα, στα οποία και οι δύο χώρες έχουν πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια. Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο υπουργοί αναφέρουν «Πολλοί από τους μετανάστες στο Καλαί που επιχειρούν να διασχίσουν τη Σήραγγα έφτασαν ως εδώ από την Ιταλία, την Ελλάδα ή άλλες χώρες». Καλούν την Ιταλία, την Ελλάδα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 
 
Φράχτες
 
Ζητάνε δηλαδή να ανοίξουμε πιο πολλά στρατόπεδα, ζητάνε να υψώσουμε ψηλότερους φράχτες και περισσότερο κυνηγητό στη θάλασσα ώστε να πνίγονται περισσότεροι πρόσφυγες στο Αιγαίο, πριν φτάσουν στα γαλλο-βρετανικά σύνορα. 
 
Γαλλία και Βρετανία συμφώνησαν στη λήψη αυξημένων μέτρων στη σήραγγα της Μάγχης. Παρακολούθηση με CCTV, ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων και τοποθέτηση φράχτη. Τα μέτρα συμφωνήθηκαν την Παρασκευή, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί των μονάδων των CRS (τα γαλλικά ΜΑΤ) έχουν σταλεί στο Καλαί για να συνεργαστούν με την τοπική αστυνομία. Παράλληλα, η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη ιδιωτικών φρουρών προς ενίσχυση των υπαρχουσών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπροκενσάιρ δήλωσε ότι οι μετανάστες που ζουν με τις οικογένειές τους στη Βρετανία και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται δεν θα λαμβάνουν το εβδομαδιαίο επίδομα των 50 (!) ευρώ από το κράτος.