Πολιτική
H κρίση του καπιταλισμού χειροτερεύει

Ένας πανικός σάρωσε τα χρηματιστήρια από Ανατολή σε Δύση τη Δευτέρα. Είναι η μεγαλύτερη αναταραχή από το 2008 και παρά τις όποιες «διορθώσεις προς τα πάνω» την Τρίτη, οι ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας κορυφώνονται. 
 
Οι Κινεζικές αρχές υπολογίζεται ότι ξόδεψαν πάνω από 200 δις δολάρια προσπαθώντας να συγκρατήσουν την πτώση του Χρηματιστήριου της Σαγκάης χωρίς επιτυχία και άλλα τόσα για να φρενάρουν την πτώση του εθνικού νομίσματος μετά την υποτίμησή του.
 
Αλλά τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην Κίνα. Στις ΗΠΑ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς καλεί την Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείψει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων του δολάριου γιατί η οικονομία δεν θα την αντέξει. Στην Ευρώπη, απειλούνται οι Γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα που είναι η καρδιά του «μοντέλου Μέρκελ». Στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, υπολογίζεται ότι η φυγή κεφαλαίων έχει φτάσει στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (!) τον τελευταίο χρόνο.
 
Γυρίστε στη σελίδα 17 για να δείτε ότι το υπόβαθρο για αυτή την επιδείνωση είναι βαθιά στην καρδιά του συστήματος με μειωμένες επενδύσεις, πτώση στις τιμές πρώτων υλών, νέες φούσκες που σπάνε αφού η κερδοσκοπία δεν μπορεί να αναχαιτίσει την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους.