Αντιρατσιστικό κίνημα
Η ΠΕΝΕΝ στο πλευρό των προσφύγων

Να στηρίξουν και να σταθούν αλληλέγγυοι στην τραγωδία που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησία, καλεί η Πανελλήνια Ενωση Ναυτεργατών τα μέλη της.  
 
«Τα τελευταία χρόνια η χώρα και ο λαός μας είναι μάρτυρας μιας ανθρώπινης τραγωδίας που εξελίσσεται στη Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε διάφορες χώρες της περιοχής έχουν διαμορφώσει ένα εφιαλτικό σκηνικό σε μια σειρά χώρες όπως είναι η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη,  η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος κλπ. 
 
Είναι οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που προκαλούν τις τοπικές συγκρούσεις, που υποδαυλίζουν τις εμφύλιες συρράξεις με σκοπό των έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτών των χωρών, την επέκταση της επιρροής τους, την ενίσχυση και εδραίωση της γεωστρατηγικής θέσης τους. 
 
Σε ορισμένες απ’´αυτές τις χώρες είναι σε εξέλιξη αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι οι οποίοι οδηγούν χιλιάδες βασανισμένους ανθρώπους σε αναγκαστική προσφυγιά. Ο θανάσιμος κίνδυνος  για την ίδια την ζωή τους και των οικογενειών τους οδηγεί σε μαζική φυγή και απομάκρυνση από τις εστίες, τα σπίτια τους και τις χώρες τους. Πρόκειται για ανείπωτη και απερίγραπτη ανθρώπινη καταστροφή. 
 
Δυστυχώς αυτή η μαζική φυγή που γίνεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν τερματίζει τον Γολγοθά τους. Τα κυκλώματα των δουλεμπόρων τους τσουβαλιάζουν σε σαπιοκάραβα και τους ξαποστέλνουν άρον-άρον σε βέβαιο θάνατο. 
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άφησαν όλα αυτά τα χρόνια την τελευταία πνοή τους στα νερά της Μεσογείου η οποία μετατρέπεται σε ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο. 
 
Ευθύνη
 
Η «πολιτισμένη» Δύση παρακολουθεί απαθής και αμέτοχη την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, η οποία έχει προκληθεί και συνεχίζεται και με δική της ευθύνη!!! 
 
Οι Έλληνες εργαζόμενοι και ειδικότερα οι Ναυτεργάτες και το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα έχουν γράψει την δική τους ιστορία σε πράξεις ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή όπου και όταν  αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά που τα ελληνικά πληρώματα όλων των βαθμών και ειδικοτήτων είχαν και έχουν συμβάλει στη διάσωση προσφύγων σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου. 
 
Αυτή την αλληλεγγύη οφείλουμε να την επιδείξουμε με την ίδια ευαισθησία και ανθρωπιά και στο σημερινό δράμα των ξεκληρισμένων προσφύγων και μεταναστών τόσο στη θάλασσα όσο και στα ακτοπλοϊκά πλοία με τα οποία μετακινούνται από διάφορα νησιά προς τον ΠΕΙΡΑΙΑ. 
 
Πρόσφατο κρούσμα που έλαβε χώρα σε πλοίο της Ακτοπλοΐας και δημοσιεύτηκε σε ημερήσια εφημερίδα είναι ξένο με τις αρχές, τις αξίες και με τις παραδόσεις των ελλήνων ναυτεργατών. 
 
Η ΠΕΝΕΝ, που ο ρόλος της τα τελευταία 35 χρόνια έχει αναγνωρισθεί και καταξιωθεί στη συνείδηση όλου του ναυτεργατικού κόσμου, απευθύνει κάλεσμα και μήνυμα στους ναυτικούς της Ακτοπλοΐας να έχουν την πιο φιλόξενη, ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που ταξιδεύουν με τα πλοία της Ακτοπλοΐας. Ο σεβασμός είναι απαραίτητος κανόνας στην σχέση μέσα στο πλοίο, καμία διάκριση, καμία εξαίρεση, καμία υποβάθμιση και προσβολή σε βάρος αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή έστω και από μεμονωμένα άτομα που έχουν την ιδιότητα του ναυτικού. Η ΠΕΝΕΝ πιστή στις μεγάλες αξίες της αλληλεγγύης θα συμβάλει με την παρέμβαση της καθοριστικά σε αυτή τη κατεύθυνση».