Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Βιμ Βέντερς - Όλα θα πάνε καλά

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Φλεβάρη στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το νέο φιλμ του Βιμ Βέντερς, «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Everything Will Be Fine - 2015), αποτέλεσε μια από τις πιο συζητημένες ταινίες της χρονιάς που στην Ελλάδα πήρε διανομή στο τέλος του καλοκαιριού και συνεχίζει να παίζεται στα θερινά σινεμά όλης της χώρας.
 
Στην τελευταία του ταινία ο Βέντερς ασχολείται ξανά με μυθοπλασία -αφήνοντας μετά από καιρό το προσφιλές σε αυτόν είδος του ντοκιμαντέρ με το οποίο καταπιάστηκε τα τελευταία χρόνια- χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του 3D και με ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών (Τζέιμς Φράνκο, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Μαρί-Ζοζέ Κροζ).
 
Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στο σενάριο του Νορβηγού Μπιορν Όλαφ Γιοχάνεσεν. Ένα συνηθισμένο χειμωνιάτικο βράδυ, ένα αυτοκίνητο διασχίζει έναν επαρχιακό δρόμο. Χιονίζει, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ξαφνικά, ένα έλκηθρο εμφανίζεται από το πουθενά, σ' έναν λόφο και συγκρούεται με το αυτοκίνητο. Ο οδηγός είναι ένας συγγραφέας, ο Τόμας. Δεν έχει εκείνος ευθύνη για το ατύχημα, αλλά ούτε και ο μικρός Κρίστοφερ, που έπρεπε να φροντίσει να μη βγει στον δρόμο ο αδελφός του, ούτε η μητέρα τους, Κέιτ, που έπρεπε να είχε καλέσει τα παιδιά μέσα νωρίτερα.
 
Ο Τόμας πέφτει σε κατάθλιψη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να γράφει προσπαθώντας να βασίσει το έργο του πάνω σε βιώματα και τη θλίψη των άλλων. Το ταξίδι του θα του αποδείξει ότι δεν είναι απλώς ο χρόνος που γιατρεύει τις πληγές αλλά το κουράγιο να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και να συγχωρείς, τόσο τους άλλους, όσο και τον εαυτό σου.
 
Σαν σε παραμύθι -κάτι που αποθανατίζεται ακόμα και μέσα από τον τίτλο της ταινίας- ο Βέντερς περιγράφει άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία σε ένα απομονωμένο σχεδόν κλειστοφοβικό περιβάλλον, με τη μαεστρία της έμπειρης κινηματογραφίας του, με πανέμορφα χιονισμένα τοπία του Καναδά και τη δύναμη που του δίνει η 3D τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας καινούρια εργαλεία για παλιούς σκοπούς φτιάχνει μια άρτια αισθητικά, αλλά προβλεπόμενη και κάποιες φορές άνευρη ταινία.