Πολιτική
H μάχη των εκλογών: Μαζικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σε περισσότερα από 90 σημεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται προεκλογικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις τελευταίες ημέρες, συσπειρώνοντας χιλιάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες με διάθεση για συζήτηση και δράση. 
Σε αυτό το δισέλιδο μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις ανταποκρίσεις που μας έστειλαν σύντροφοι και συντρόφισσες.
 
Αγ.Παρασκευή
 
Άλλη μια πετυχημένη προεκλογική εκδήλωση της εκλογικής συμμαχίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ- ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 αγωνιστών κι αγωνιστριών. 
 
Τη συζήτηση άνοιξαν η Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Γιώργος Ράγκος κι ο Γιώργος Μανουράς κι ακολούθησαν χαιρετισμοί από το σύντροφο Νίκο Πελεκούδα εκ μέρους του ΕΕΚ καθώς και άλλων συντρόφων από την τοπική επιτροπή όπως του Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α και υποψήφιου επικρατείας και του καθηγητή Στέργιου Μανουρά. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το χαρακτήρα της ΕΕ και την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γίνανε τοποθετήσεις που θίξανε το ζήτημα της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες καθώς και τη μάχη ενάντια ση ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Οδυσσέας Κατσούλης 
 
Ηράκλειο Αττικής
 
Την Πέμπτη 10/9 στην εκδήλωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στο Νέο Ηράκλειο τη συζήτηση άνοιξαν η Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Κώστας Παπαδάκης αλλά και οι υποψήφιοι – μέλη της τοπικής επιτροπής, Μιχάλης Κουτρομάνος και Γιώργος Ράγκος. 
 
Στόχος των συντρόφων που οργανώσαμε την εκδήλωση ήταν να ακούσουμε τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες ενός κόσμου, που είδε την ελπίδα να προδίδεται. Το «ΟΧΙ» του 62 % να μεταμορφώνεται σε ναι μέσα σε λίγες ώρες και τους πρόσφυγες, δημιούργημα μιας επαίσχυντης πολιτικής της Ε.Ε., να στριμώχνονται σε βάρκες και λιμάνια για να γλυτώσουν. 
 
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Πάνω από 70 άτομα κάθισαν να ακούσουν όλες τις ομιλίες ενώ πολλοί περισσότεροι πέρασαν και σταμάτησαν. 
Πάνος Πόλκας
 
Ζωγράφου
 
Η εκδήλωση της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζωγράφου το Σάββατο, ήταν μια πολύ καλή στιγμή για την αντικαπιταλιστική αριστερά στην περιοχή, συγκεντρώνοντας 70 άτομα, νέους και νέες, στη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση που έχουμε κάνει. 
 
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο γιατί έχει αξία η ψήφος στους αντικαπιταλιστές για να παλέψουμε από ισχυρότερη θέση αύριο. Ο σ. Στέλιος Βραδής στάθηκε στο πώς θα φτάσουμε τον πήχη που έβαλε το 61.3% ΟΧΙ. Συνεχίζοντας, ο σ. Γιάννης Ελαφρός στάθηκε στις αιχμές του μεταβατικού προγράμματος για το πώς έρχεσαι σε ρήξη με την ΕΕ του ΝΑΙ, άμεσα, χωρίς στάδια, γιατί τα στάδια κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Η σ. Έλλη Πανταζοπούλου μίλησε για τη δύναμη της τάξης μας σε πολιτικές μάχες που δίνει και συνδέει με τις οικονομικές, όπως η πρόσφατη νίκη απέναντι στη Χρυσή Αυγή στον Πειραιά και ταυτόχρονα η απομόνωση των νεοναζί πανευρωπαϊκά. Ο σ. Μάνος Σκούφογλου έβαλε όλα αυτά μέσα στη σοσιαλιστική προοπτική και πώς ο εργατικός έλεγχος είναι το κλειδί για να αλλάξεις συνολικά την κοινωνία. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από «παλιούς» αγωνιστές όπως ο Γιάννης Τσαμούρης και η Ράνια Νενεδάκη που είχαν τον αέρα ότι πάμε να μπούμε στο κοινοβούλιο για να απλώσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση σε κάθε γειτονιά και κάθε εργατικό χώρο. 
Κατερίνα Σεβαστάκη
 
Κυψέλη
 
Πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν την συζήτηση στη Κυψέλη την Παρασκευή 11/9. Τουλάχιστον οι μισοί ήταν κόσμος της γειτονιάς που ζητάει απαντήσεις από τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ήταν στο πλάι του στους αγώνες που έδωσε. Αντίστοιχη ήταν και η συμμετοχή την προηγούμενη μέρα στο Γαλάτσι, με πάνω από 60 ατόμα, όπως και σε αυτή του Σαββάτου στα Πατήσια. 
 
Κοινά σημεία στις εκδηλώσεις ήταν συζήτηση σχετικά με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία των κομμάτων στα δεξιά του να καρπωθούν την απογοήτευση του κόσμου. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στο αν υπήρχε δυνατότητα κοινού κατεβάσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Λαϊκή Ενότητα. Επίσης συζητήθηκε αρκετά η συνέχεια της μάχης ενάντια στους Ναζί της Χρυσής Αυγής.
 
Ενδεικτικό της συζήτησης που προηγήθηκε ήταν τα βίβλια σχετικά με την ισπανική επανάσταση του 1936 και την τραγωδία στη Χιλή το 1974, που πουλήθηκαν από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο που είχε παρουσία στις εκδηλώσεις.
Δημήτρης Λυγίζος
 
Αιγάλεω
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/9, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΕΚ στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο χημικός Διονύσης Αμπάτης, μέλος του Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ και υποψήφιος στη Β' Αθήνας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι ακολούθησε, η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, υποψήφια στη Β' Αθήνας, από το ΕΕΚ.
 
Στη συνέχεια μίλησε ο Πέτρος Παπανικολάου, γιατρός και υποψήφιος στην Β' Αθήνας, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι ο Γιάννης Σηφακάκης, υποψήφιος στην Α' Αθήνας και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Όλοι οι ομιλητές ανέπτυξαν από την πλευρά τους τους λόγους που πρέπει να ενισχυθεί και εκλογικά η παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρόβαλαν εικόνες από την έντονη κινηματική της δράση, τη σταθερή της θέση στο Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα, στο "Όχι μέχρι το τέλος" και τη θετική εξέλιξη της συνεργασίας με το ΕΕΚ και ανένταχτους-ες αγωνιστές-στριες σε αυτές τις εκλογές.
Θετικό στοιχείο και οι μουσικές επιλογές που συνόδευσαν την εκδήλωση.
Ανδρέας Κολλιαράκης
 
Άνω Πετράλωνα
 
Περισσότερα από 80 άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση που οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Άνω Πετράλωνα την Κυριακή 13/9. Οι ομιλητές Μαρία Στύλλου, Θόδωρος Κουτσουμπός και Γιάννης Ελαφρός, σχολίασαν μεταξύ άλλων τα επιχειρήματα περί χαμένης ψήφου που έρχονται από τα δεξιά, τονίζοντας ότι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί την πιό χρήσιμη ψήφο, αυτή που σημαίνει το δυνάμωμα των αγώνων από την επόμενη μέρα των εκλογών. 
 
Οι προκλήσεις για το εργατικό κίνημα και οι μάχες από τις 21/9, ενάντια στο νέο μνημόνιο, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης που ακολούθησε. 
 
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση συντρόφισσας σχετικά με την αντιφασιστική επιτυχία στον Πειραιά και τη ματαίωση της σύναξης της Χρυσής Αυγής, κινητοποίηση που συμμετείχε και η ίδια με το σωματείο της. 
 
Πλούσια ήταν και η κουβέντα που άνοιγε στα πέριξ της εκδήλωσης από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έκαναν εξόρμηση με την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Δόθηκαν 10 φύλλα της εφημερίδας και 12 τεύχη του περιοδικού, με πιο χαρακτηριστικό ίσως στιγμιότυπο τον σύντροφο, πρώην μέλος της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη σχολή του, που δήλωσε ότι θα στηρίξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ελεάννα Τσώλη
 
Αμπελόκηποι
 
Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πανόρμου. Μαζεύτηκαν 50 άτομα, αλλά το ακροατήριο της πλατείας ήταν ακόμη μεγαλύτερο. 
 
Ο Κώστας Καταραχιάς στάθηκε στους λόγους της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ που οφείλεται στη στρατηγική του ρεφορμισμού και όχι στη μετάλλαξή του μέσα σε μια νύχτα σε μνημονιακό κόμμα. Η Ειρήνη Γαϊτάνου τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του μεταβατικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση. Ο Γιάννης Αγγέλης επεσήμανε την αδυναμία του καπιταλισμού να κάνει οικονομικές παραχωρήσεις στους εργαζόμενους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του κοινού, που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στην κατανόηση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Βασίλης Μάραντος
 
Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης
 
Την Κυριακή 13/9 έγινε η προεκλογική συγκέντρωση της Τοπικής Επιτροπής Αμπελοκήπων στο Δημαρχείο. Περισσότεροι από 40 σύντροφοι και συντρόφισσες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των υποψήφιων βουλευτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Η Ειρήνη Κόλλια, άνεργη εκπαιδευτικός μίλησε για την κατάσταση της νεολαίας, ο Νίκος Χατζάρας συνδικαλιστής στο δήμο, για τις μάχες που έδωσε το κίνημα στους χώρους δουλειάς τόσο ενάντια στα μνημόνια όσο κι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Ο Σπύρος Μαρκέτος ανέλυσε το πρόγραμμα και την αναγκαιότητα της ψήφου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο Γιώργος Τσιάμαλου, εκ μέρους του ΕΕΚ κάλεσε σε συνέχεια του "όχι" και στις κάλπες και στους αγώνες. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και οργανώθηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων των επόμενων ημερών σε εργατικούς χώρους και στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
Νίκος Χατζάρας
 
Ξάνθη
 
Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση του ΣΕΚ τη Δευτέρα 7/9 στο Πολυτεχνείο με ομιλητή τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο για τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές. Στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, κόσμος που τώρα σπάει από το ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βιώσει στην πράξη τα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής στρατηγικής. 
 
Μετά τη συζήτηση το σύνολο των παρευρισκόμενων πήραν προκηρύξεις και προεκλογικό υλικό για να το διακινήσουν στη γειτονιά και στο χώρο δουλειάς τους. Η καμπάνια συνεχίζεται με καθημερινές εξορμήσεις όλο αυτό το διάστημα σε πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια, χωριά της μειονότητας και σχολεία. 
Παντελής Αποστολίδης
 
Γιάννενα
 
Προεκλογική εκδήλωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε την Τρίτη 9/9 και στα Γιάννενα με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 ατόμων και ομιλητές την Αργυρή Ερωτοκρίτου και τον Βαγγέλη Νάνο. 
 
Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε το ζήτημα των προσφύγων με τους συντρόφους να επισημαίνουν την ανάγκη για μάχη ενάντια στην πολιτική της Ευρώπης Φρούριο.
 
Το πιο θετικό από όλα ήταν το γεγονός ότι αρκετός από τον κόσμο που ήταν εκεί και δεν είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκε στο πρόγραμμα εξορμήσεων μαζί μας από την επόμενη μέρα, προκειμένου να βοηθήσει στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Λουίζα Γκίκα 
 
Πάτρα
 
Πάνω από 120 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ την Παρασκευή 11/9 στη Πλ. Γεωργίου, στη Πάτρα, με ομιλητές τον Γιώργο Κιούση, Γιάννη Αγγελόπουλο και Νίκο Τζιρή. Έγινε πλούσια συζήτηση. Τόσο από τις εισηγήσεις όσο και από τις τοποθετήσεις μπήκαν πολύ γλαφυρά η αδυναμία οποιασδήποτε κυβέρνησης να εφαρμόσει μνημόνια και τα προχωρήματα του κινήματος, της νεολαίας και της εργατικής τάξης, όπως αποτυπώθηκαν στους αγώνες των τελευταίων 5 χρόνων αλλά και στο δημοψήφισμα. 
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα όρια της ρεφορμιστικής στρατηγικής όπως φάνηκαν απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τονίστηκε ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, καθώς κι ότι είναι μια δύναμη που το πρόγραμμα της δεν είναι ένα πρόγραμμα για να υλοποιηθεί από κυβερνήσεις αλλά από την ίδια την εργατική τάξη. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο τεράστιο κύμα συμπαράστασης απέναντι στους πρόσφυγες σ’ όλη την Ευρώπη. 
 
Η επόμενη προεκλογική συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Πάτρα θα γίνει την Πέμπτη 17/9 στις 7μμ στη Πλ. Όλγας.   
Φωτεινή Λυσσικάτου
 
Ηράκλειο Κρήτης
 
Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, η τοπική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποίησε την προεκλογική της εκδήλωση, με εισηγήτριες την Δέσποινα Κουτσούμπα και την Έλλη Πανταζοπούλου. 
 
Κοινό συμπέρασμα ήταν πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στη συνέχεια, με τοποθετήσεις υποψήφιων βουλευτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άνοιξε μεγάλη κουβέντα με τον κόσμο που παρακολουθούσε την εκδήλωση, σχετικά με την κατάσταση στην αριστερά, την Λαϊκή Ενότητα και την ρεαλιστικότητα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν θαλασσοπνιγμένοι στις ακτές της Ευρώπης, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ κοινή παραδοχή ήταν η άμεση αναγκαιότητα διάλυσης της δολοφονικής FRONTEX και ο τερματισμός των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο. 
Πάνος Λουκίσας 
 
Xανιά
 
Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης η Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων στην πλατεία της Σπλάντζιας, με ομιλητές τους Σεραφείμ Ρίζο, δημοτικό σύμβουλο με την Ανταρσία στα Χανιά και τον Γιάννη Πετράκη, μαθηματικό, υποψήφιο βουλευτή Χανίων. 
 
Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των υποψηφίων βουλευτών Χρήστου Κιούπη, Βύρωνα Λυκιαρδόπουλου και Μαρίας Καλιτσουνάκη και στη συνέχεια έγινε ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης.
 
Ο Σεραφείμ Ρίζος είπε ότι ο δολοφονικός μηχανισμός της Ε.Ε. πρέπει να διαλυθεί γιατί δολοφονεί τόσο με τα Μνημόνια όσο και με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον ρατσισμό. Στις εκλογές κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να κριθεί και από τη θέση απέναντι στην ΕΕ και με τη μάχη να ξηλώσουμε παλιά και νέα μνημόνια. Ο Γιάννης Πετράκης με τη σειρά του τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταθέτει ένα πρόγραμμα που κρίνει πως είναι αναγκαίο για να βγει ο λαός νικηφόρος από αυτή την αναμέτρηση. Μετά την 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της φυλακής του ευρώ και της Ε.Ε.
Ειρηναίος Μαράκης
 
Ρέθυμνο
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12/9 η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κεντρική πλατεία του Ρεθύμνου.
Περισσότερα από 40 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση κυρίως φοιτητές, αλλά με παρουσία επίσης μαθητών, εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις του κοινού που συμμετείχε, είχαν να κάνουν με το κατά πόσο είναι εφικτό το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και ποιος μπορεί να το υλοποιήσει. Μεγάλη αναφορά έγινε και στην πάλη ενάντια στο φασισμό την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Ζήσης Καλλιμάνης 
 
Γιαννιτσά
 
“Με επιτυχία έγινε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -ΕΕΚ στα Γιαννιτσά με ομιλητές τον Τάσο Αναστασιάδη και τον Ανδρέα Πλουμή” αναφέρει η διαδικτιακή εφημερίδα “Xρονικά”. “Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά παράλληλα να δυναμώσει το κίνημα των κάτω ώστε να μην εφαρμοστούν τα μνημόνια, παλιά και νέα, και να δρομολογηθεί ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής με αντικαπιταλιστικό πρόσημο”.