Πολιτική
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της ΕΕ

Η συγκέντρωση στην Πανεπιστημίου μπροστά στη Βιβλιοθήκη

Μαζική ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ και ανένταχτων αγωνιστών που έγινε τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη. Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες μέλη και σύντροφοι βρέθηκαν μπροστά στο κεντρικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Βιβλιοθήκη όπου ακούγονταν ξεσηκωτικές μουσικές και μοιράζονταν προεκλογικό υλικό. Την ώρα που ξεκίνησε η προεκλογική συγκέντρωση, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η Πανεπιστημίου έκλεισε καθώς πλέον είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αντικαπιταλιστές και αντικαπιταλίστριες.
 
Την συγκέντρωση συντόνισε η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρώτος πήρε το λόγο ο Παντελής Βαϊνάς από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Ξεκίνησε θυμίζοντας ότι μετά τη νίκη του ΟΧΙ στις 5 Ιούλη «η προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκίνησε από το ίδιο σημείο σαν ένα κόκκινο ποτάμι που χρωμάτισε όλη την υπόλοιπη συγκέντρωση όταν μπήκε στο Σύνταγμα». Συνέχισε λέγοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια όλη η εργατική τάξη και η νεολαία βιώνουν τεράστιες δυσκολίες από τα Μνημόνια, ενώ φαίνεται πλέον καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το σπίτι των λαών, «αλλά το σφαγείο των καπιταλιστών». Τόνισε ότι αυτό που έρχεται μετά τις εκλογές είναι «μια υπερ-μνημονιακή κυβέρνηση», με όσο το δυνατόν περισσότερα μνημονιακά κόμματα να συμμετέχουν, η οποία έχει ήδη πρόγραμμα: το τρίτο Μνημόνιο. Έκλεισε αναλύοντας το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επισήμανε ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι ανοιχτή για κοινή δράση μέσα στο κίνημα. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήραν για να απευθύνουν χαιρετισμό η Μαρία Ξιφαρά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας και υποψήφια στη Β΄ Αθήνας, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός και μέλος του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Σάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ και υποψήφιος με την εκλογική συνεργασία στην Α’ Αθήνας, ο Σπύρος Κοντομάρης, χημικός μηχανικός και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ο Χρίστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Παναγιώτης Σηφογιωργάκης, δημοσιογράφος, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
 
Ο Γιώργος Ζιόβας, ηθοποιός και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απήγγειλε το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Οι μετανάστες». Μια ελάχιστη συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στους χιλιάδες πρόσφυγες που παλεύουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις κακουχίες, ειδικά στη Συρία. Πολλά ήταν τα αντιφασιστικά και τα αντιρατσιστικά συνθήματα που ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. 
 
Πορεία
 
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις, ξεκίνησε πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας. Η διαδήλωση όχι μόνο ήταν μαζική, αλλά είχε πολύ παλμό με πολλές σημαίες και πικέτες. Προπορευόταν το κεντρικό πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ακολουθούσαν το μπλοκ της Εργατικής Αλληλεγγύης, της ΚΕΕΡΦΑ και του ΕΕΚ. 
 
Τα συνθήματα πολλά: «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, φασίστες και μνημόνια θα τα τσακίσει», «Αγώνας ρήξη ανατροπή-η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». 
Πολλά ήταν τα συνθήματα για τους πρόσφυγες. «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Θέλουμε Ευρώπη των εργατών και όχι Ευρώπη-Φρούριο των καπιταλιστών», «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των ιμπεριαλιστών». Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση και την πορεία μπορείτε να βρείτε στο sekonline.gr.