Αντιρατσιστικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Για άλλη μια χρονιά ανοίγει τις πύλες του το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί  στις 16-18 Οκτωβρίου στην αποθήκη 8 του Λιμανιού. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρξουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες. 
 
Στο πρόγραμμα των συζητήσεων ξεχωρίζει η κεντρική εκδήλωση το Σάββατο στις 6μμ με θέμα "Από τις γειτονιές, στη βουλή, το δικαστήριο και πάλι πίσω - Οι πολλαπλές όψεις του φασιστικού φαινομένου και η οργάνωση του πολυμέτωπου αντιφασιστικού αγώνα» και ομιλητές  τους  Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή Παιδαγωγικού ΑΠΘ και Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 
Το Φεστιβάλ είχε αναβληθεί τον Ιούλη επειδή προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα και όλες οι συλλογικότητες συμφώνησαν ότι μπαίνουν στη μάχη του ΟΧΙ «που σημαίνει ταυτόχρονα και ΟΧΙ σε κάθε μνημονιακή συμφωνία». Με βάση αυτήν την απόφαση, μετά την υπογραφή του Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αποφάσισαν τον αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του από το Φεστιβάλ. Η αγανάκτηση του κόσμου του αντιρατσιστικού κινήματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι απ’ όσους πήραν αυτήν την απόφαση είχαν υποστηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη μνημονιακή στροφή του. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν πρέπει να οδηγήσει σε φραγμούς για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει. 
 
Στο επίκεντρο
 
Ειδικότερα, σε μια περίοδο κατά την οποία το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης η καλύτερη απάντηση στην αντιρατσιστική ρητορική του Τσίπρα και του Μουζάλα που συνοδεύεται από τη διατήρηση και επέκταση της Frontex, των στρατοπέδων και του φράχτη στον Έβρο, είναι η ίδια η πράξη. 
 
Είναι οι μαζικές πρωτοβουλίες και η κινητοποίηση όλου του κόσμου που δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ενάντια στη νέα συμφωνία της ΕΕ για τα hot-spots που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της «Ευρώπης-φρούριο» την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. 
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συκοφαντεί ως σεχταριστική την αριστερή αντιπολίτευση και να κρατά τη βάση του μακριά από κινηματικά γεγονότα που πιέζουν την κυβέρνηση. Αντίθετα, η κοινή δράση με τον κόσμο του δίνει περισσότερες δυνατότητες στο αντιρατσιστικό κίνημα, βάζει την πίεση πάνω στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα σημείο στο οποίο είναι ευάλωτη και θέτει σε έμπρακτη δοκιμασία όσους θέλουν να δηλώνουν αντιρατσιστές. Μ’ αυτή την τακτική μπορούμε και να ανατρέψουμε τη ρατσιστική πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο» που συνεχίζει η κυβέρνηση Τσίπρα και να δυναμώσουμε την αριστερά της ρήξης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. 
Μπάμπης Κουρουνδής