Φοιτητικό κίνημα
Υπ. Παιδείας: Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα

Μετά το ζήτημα των Θρησκευτικών, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε άλλη μια υπαναχώρηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά σειρά είχε η υποχώρηση όσον αφορά τα Συμβούλια Ιδρύματος, απομεινάρι του νόμου Διαμαντοπούλου.
 
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες μια σειρά από άρθρα πολεμικής έχουν γραφτεί για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Φίλη που ανέφερε ότι θα αφαιρεθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα των Συμβουλίων να κόβουν υποψήφιους Πρύτανεις. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο της Καθημερινής στις 7/10 που αναφέρεται σε «αποδυνάμωση Συμβουλίων».
 
Πραγματικά, ο Φίλης σκέφτεται να περιορίσει τις δυνατότητες των Συμβουλίων ως προς την επιλογή των Πρυτάνεων, αλλά τα όρια του φτάνουν μέχρι εκεί. Αυτή η επιλογή ήταν εν μέρει αναγκαστική αφού τα κοψίματα υποψηφίων από τη μεριά των Συμβουλίων είχαν δημιουργήσει πάμπολλα πρακτικά προβλήματα. 
 
Για παράδειγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις εκλογές στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΕΜΠ αφού δέχτηκε τις προσφυγές που είχαν γίνει από υποψήφιους. Στο ΕΜΠ εκκρεμούν ακόμα οι νέες εκλογές. Επίσης, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Οικονομικό, στο Χαροκόπειο και το Ιόνιο.
 
Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Λοβέρδου θα πάψουν να ισχύουν, ενώ ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε δηλώσεις για διάλογο για «νέο νόμο-πλαίσιο». Στην πραγματικότητα, τα Συμβούλια Διοίκησης παραμένουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί σε ένα ακόμα επίπεδο να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.
 
Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν σαν πάγιο αίτημα τη διάλυση των αντιδραστικών συμβουλίων, το μπλοκάρισμα των μέτρων που επεδίωκαν όλο αυτό τον καιρό να περάσουν τα συμβούλια (ιδιωτικοποίηση στέγασης-σίτισης, δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά κ.ά) και η διοίκηση των πανεπιστημίων να γίνεται από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.