Φοιτητικό κίνημα
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σε σχολές

Τα φοιτητικά μπλοκ έξω από την εταιρία “Γευσήνους” που έχει αναλάβει την σίτιση

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα όλες οι σχολές του Ρεθύμνου παραμένουν υπό κατάληψη μετά από νέα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όλων των σχολών την Δευτέρα 2 Νοέμβρη. Οι φοιτητές του Ρεθύμνου δείχνουν το δρόμο της πάλης ενάντια στις μνημονιακές περικοπές στην Παιδεία και την διάλυση των δικαιωμάτων τους σε σίτιση, στέγαση, μεταφορές.
 
Η Μαριλού Νταούλη μας περιέγραψε πως πάρθηκε η απόφαση: «Η Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα (2/11) ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, ήταν πολύ πιο έντονη πολιτικά. Συμμετείχαν 800 άτομα, παρόλα αυτά η ΔΑΠ έβαζε ζήτημα ότι δεν είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος για να γίνει η συνέλευση έτσι ώστε να την σπάσει. Μαζί με την ΠΑΣΠ τραμπούκιζαν κόσμο, έβριζαν χυδαία και σεξιστικά, αλλά καταφέραμε να περιφρουρήσουμε την διαδικασία. Την διαφορά την έκαναν οι ανένταχτοι φοιτητές που έπαιρναν το λόγο για να μιλήσουν υπέρ της κατάληψης. Μια κοπέλα έλεγε «φοβάμαι να μιλήσω» εξαιτίας των τραμπουκισμών, αλλά τελικά ανέβηκε και τοποθετήθηκε. Υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του Συντονιστικού της Κατάληψης από 395 φοιτητές, η «Συμμαχία υπέρ του ανοιχτού Πανεπιστημίου», δηλαδή η συνεργασία της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, πήρε 331 και το ΜΑΣ 90. Αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε με κατάληψη μέχρι την άλλη Τετάρτη στις 11/11 όταν και θα γίνει νέα συνέλευση, ότι θα συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία και ότι μια μεγάλη αντιπροσωπεία θα ανέβει στην Αθήνα για να συμμετέχει στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4 και στις 5 Νοέμβρη.
 
Επίσης, τοπικά θα γίνει κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Περιφέρεια στις 11πμ».
 
Παρέμβαση ΚΕΕΡΦΑ
 
Στη συνέλευση έγινε παρέμβαση και της ΚΕΕΡΦΑ. «Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της συνέλευσης ήταν όταν μίλησε συντρόφισσα από την ΚΕΕΡΦΑ για την καμπάνια για τον φράχτη στον Έβρο. Κατεβάσαμε ψήφισμα και ψηφίστηκε από τη συνέλευση. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ που δεν είχαν να πουν κάτι ουσιαστικό για το θέμα. Γενικά, η πολιτικοποίηση έχει ανέβει. Το συντονιστικό που έγινε μετά το τέλος της συνέλευσης ήταν από τα πιο μαζικά που έχουν γίνει. Στο συντονιστικό άνοιξε τις προηγούμενες μέρες και η κουβέντα για τη διαγραφή του χρέους. Είχε αντιπαραθέσεις, αλλά κερδίσαμε ότι και αυτό θα είναι στο πλαίσιο μας. Συνεχίζουμε γιατί τα αιτήματά μας δεν έχουν υλοποιηθεί. Έχουμε κερδίσει μόνο τις 150 κάρτες σίτισης, όμως και αυτές θέλουμε να τις διασφαλίσουμε».
 
Το συντονιστικό κατάληψης εξέδωσε κάλεσμα προς τους υπόλοιπους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους “να πάρουν αποφάσεις για καταλήψεις 12-17 Νοέμβρη. Να βρεθούν στο πλάι των εργαζόμενων στις απεργιακές διαδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο μπλοκ που έχουν δημιουργήσει: katalipsirethimnou.blogspot.gr. 
 
Την Τρίτη 3 Νοέμβρη είχαν προγραμματιστεί μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές της Αθήνας. Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στη Νερατζιώτισσα στις 12 το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη 5 Νοέμβρη θα γίνει διαδήλωση από τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.
 
• Το δρόμο του Ρεθύμνου ακολουθούν και οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας αφού την Τρίτη 3/11 το απόγευμα πήραν απόφαση για τετραήμερη κατάληψη και συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 4 και 5 Νοέμβρη, ενώ νέα Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τρίτη 10/11. Επίσης, η συνέλευση πήρε απόφαση για συμμετοχή στην καμπάνια ενάντια στο φράχτη στον Έβρο.