Νεολαία
Εμπρός για καταλήψεις!

Πετυχημένες ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στις 4 και 5 Νοέμβρη στην Αθήνα, ενώ σε εξέλιξη είναι ο γύρος των Γενικών Συνελεύσεων σε πολλές σχολές πανελλαδικά πριν από τη Γενική Απεργία στις 12/11 και το τριήμερο του Πολυτεχνείου.
 
Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη εκατοντάδες φοιτητές περικύκλωσαν το υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματά τους για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές, να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την Παιδεία και να σταματήσει εδώ και τώρα η ανεξέλεγκτη παρουσία των επιχειρήσεων στα δημόσια πανεπιστήμια. 
 
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητές από τους συλλόγους του ΕΜ Πολυτεχνείου, της Πληροφορικής, της Νομικής και του Φυσικού. Δικό της πανό και μπλοκ είχε η κατάληψη της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ με πανό συμμετείχαν και μαθητές από σχολεία της Δυτικής Αττικής. Πανό είχε και το ΜΑΣ. 
 
Την επόμενη μέρα 5/11 το κέντρο της Αθήνας γέμισε με φοιτητές και φοιτήτριες. Από τις 12 και μετά χιλιάδες νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια βάδισαν προς τη Βουλή. Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση έγινε θεατρικό δρώμενο, ενώ χαιρέτησε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ένωσης Φοιτητών.
 
Η Κωνσταντίνα Μαραντίδου μας μίλησε για τις κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα για τα προβλήματα του ΤΕΙ Αθήνας. «Είμαι στο σπουδαστικό Σύλλογο της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας όπου προχτές 3 Νοεμβρίου κλείσαμε για κατάληψη μέχρι  και τη Δευτέρα γιατί υπάρχουνε πολύ σοβαρά ζητήματα που μας αφορούνε. Έχουμε πρόβλημα με τη σίτιση, δεν είναι δωρεάν, ενώ ακόμα και σε όσους δίνουν δωρεάν τους ζητούν να καλύπτουν κριτήρια που μπορεί να μην πληρούν. Μας λένε ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε μια μερίδα φαγητό από τη στιγμή που είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε αυτό το ΤΕΙ. Επίσης, έχουμε πρόβλημα με την στέγαση.
 
Δεν έχουμε εστίες για να μείνουν οι συμφοιτητές μας από άλλες μακρινές πόλεις που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους στεγάσουν. 
 
Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στα μεταφορικά μέσα κάθε μέρα γιατί σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα είναι δύσκολο να μένουμε όλοι δίπλα στο ΤΕΙ. Δίνουμε πάρα πολλά λεφτά και για τα υλικά μας στα εργαστήρια και δεν είναι ανάγκη να πληρώνουμε αυτά τα λεφτά σε εμπορικά καταστήματα. Αυτά θα έπρεπε να μας παρέχονται από τη στιγμή που μιλάμε για δωρεάν παιδεία. Τέλος, θα έπρεπε όλα τα Πανεπιστήμια να δώσουν κάποιους χώρους και μερίδες φαγητού στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι καλοδεχούμενοι. Δεν αξίζει σε κανένα να πεθαίνει με αυτό τον φριχτό τρόπο».   
 
Πολλά ήταν τα συνθήματα ενάντια στην υποχρηματοδότηση, αλλά και σε σχέση με τους πρόσφυγες και το φράχτη στον Έβρο.
 
"Ακούστε τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές", Δώστε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για πολέμους και την Αστυνομία", "Κάντε το Χίλτον φοιτητική εστία και βάλτε το Φίλη στα μαγειρία", "Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά", “Φράχτης σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι”.
 
Οργανωμένα στη διαδήλωση συμμετείχαν η κατάληψη της ΣΓΤΚΣ, η κατάληψη των Τοπογράφων, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονικής, Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Πολιτικών Μηχανικών, ο Σύλλογος Φοιτητικής Εστίας Αθήνας, ο Σύλλογος Νέων Εστιών ΕΜΠ, ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΤΕΦ Πειραιά, η Επιτροπή Α’ έτους Βιβλιοθηκονομίας κ.ά. 
 
"Πανεπιστήμιο-επιχείρηση"
 
Ο Θοδωρής, φοιτητής από την κατάληψη στους Τοπογράφους δήλωσε στην ΕΑ: «Η συνέλευσή μας ήταν μαζική. Την κάναμε την Τρίτη 3/11, είχαμε πάρει απόφαση για διήμερη κατάληψη για την χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας και για τον φοιτητικό ξεσηκωμό σήμερα. Οι φοιτητές δεν μπορούν να ανεχτούν αυτή την υποχρηματοδότηση. Θέλουνε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, ένα πανεπιστήμιο που θα πρέπει να είμαστε πελάτες. Έτσι πήραμε απόφαση να είμαστε αυτές τις δύο μέρες στο δρόμο.
 
Πήραμε επίσης απόφαση για την Λέσχη του ΕΜΠ που την έχει η εταιρία «Γευσήνους», αυτή που έκοψε στην Κρήτη 700 κάρτες σίτισης. Εδώ αντίστοιχα αύξησε την τιμή σε κάθε άτομο και έβαλε μπάρες στο ΕΜΠ. Θα κάνουμε και εκεί κινητοποίηση. Συνελεύσεις έγιναν ακόμα στους Χημικούς, τους Ναυπηγούς και τους Μεταλλειολόγους».
 
Στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου οι φοιτητές σταμάτησαν και αντάλλαξαν συνθήματα αλληλεγγύης, όπως "Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά", με τους εργάτες του Συνδικάτου Μετάλλου των Ιωαννίνων και εκπαιδευτικούς από τους συλλόγους δασκάλων που βρίσκονταν εκεί για κινητοποίηση. 
 
Με ανακοινώσεις σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι φοιτητές τόνιζαν ότι επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η Πανεργατική Απεργία στις 12 Νοέμβρη. Επίσης, φώναξαν σύνθημα συμπαράστασης για τους ναυτεργάτες που συνέχιζαν την απεργία τους για 4η συνεχόμενη μέρα: "Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες, οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες". Η πορεία έφτασε στη Βουλή και στη συνέχεια κατέληξε πίσω στα Προπύλαια.