ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Χρυσαυγίτες ως “αγανακτισμένοι Πόντιοι”

Φασιστική πρόκληση οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη μπροστά στη Βουλή από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Με πρόσχημα ότι συμμετείχαν σε συγκέντρωση “αγανακτισμένων Ποντίων”, ο Κασιδιάρης και η συμμορία του συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα όπως “Αλήτες προδότες πολιτικοί” και ξυλοκόπησαν τον βουλευτή της ΝΔ Κουμουτσάκο με την ανοχή της αστυνομίας.


Τα ΜΑΤ παρακολουθούσαν τους χρυσαυγίτες να γρονθοκοπούν τον Κουμουτσάκο μπροστά στις κάμερες χωρίς να συλλάβουν κανένα – εκεί που αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε συγκέντρωση καλεσμένη από συνδικάτα ή την αριστερά, θα είχαν ρίξει ξύλο και δακρυγόνα. Οι Κασιδιάρηδες για ακόμα μια φορά απόλαυσαν την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ.

Τέσσερις μέρες μετά, οι δράστες δεν έχουν ακόμα συλληφθεί παρά το γεγονός ότι η επίθεση έχει καταγραφεί από τις κάμερες. Σφαίρες, σουγιάδες και υλικό της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στις κατοικίες δύο ατόμων από τα τέσσερα που εμφανίζονται στα σχετικά βίντεο, ένας εκ των οποίων εμπλέκεται σε ρατσιστική επίθεση και ληστεία σε βάρος μεταναστών.  Άλλος ένας, αυτός που φαίνεται στις εικόνες να είχε πιάσει κεφαλοκλείδωμα τον Κουμουτσάκο, παρουσιάστηκε στην εισαγγελία και αφέθηκε ελεύθερος ισχυριζόμενος ότι το έκανε «για να τον προστατέψει».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τον περασμένο Γενάρη, περιορίστηκε σε δηλώσεις του τότε υπουργού Προ-Πο Πανούση που καλούσε τους θύλακες της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία να...αυτοδιαλυθούν.

Δέκα μήνες αργότερα και ενώ στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ιεραρχίες των νεοναζί και οι διασυνδέσεις τους, ο Κασιδιάρης αφήνεται ανενόχλητος να οργανώνει την νέα πρόκληση μπροστά στη Βουλή. Τι περιμένουν ο Τόσκας, ο Παρασκευόπουλος και ο Τσίπρας για να συλλάβουν τον Κασιδιάρη και τους τραμπούκους του;


Με ευθύνη της ΝΔ

Ο τρόπος τον οποίο για ακόμα μια φορά επιλέγει η Νέα Δημοκρατία για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο και την κρίση στη οποία έχει περιέλθει εδώ και αρκετούς μήνες είναι η στροφή ακροδεξιά, αυτή τη φορά με τη μορφή του εθνικισμού στο όνομα των Ποντίων. Και για ακόμα μια φορά, το μόνο που καταφέρνει να πετύχει είναι να χύνει άφθονο νερό στο μύλο των ναζί της Χ.Α.

Το αδιέξοδο είναι προφανές. Παρά την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο 3ο Μνημόνιο με «ανθρώπινο πρόσωπο», στις πρόσφατες εκλογές η ΝΔ όχι μόνο δεν ανέκτησε ψηφοφόρους, αλλά έχασε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Σήμερα τέσσερις υποψήφιοι ερίζουν για την προεδρία σε ένα κόμμα αποδεκατισμένο, αναζητώντας γραμμή πλεύσης.

Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε αρχικά να παίξει το χαρτί του ρατσισμού ενάντια στον «κίνδυνο» των προσφύγων, επιχειρώντας μάλιστα σε βαθμό γελοιότητας, να αποδώσει στο ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων μηνών. Αυτή η μεθόδευση όμως ήρθε αντιμέτωπη με το μαζικό κύμα αλληλεγγύης που έχει σαρώσει όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Τώρα παίζουν το χαρτί του εθνικισμού. Σαρανταπέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστειλαν επιστολή στον Τσίπρα ζητώντας την αποπομπή Φίλη από τη θέση του υπουργού γιατί «με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα Αυγή, την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής…»

Ακολούθησε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από το Βορίδη, με σύμφωνη γνώμη Μεϊμαράκη με αίτημα αποπομπής Φίλη. Αφορμή, οι απαντήσεις Φίλη μετά από «ερωτήσεις ακροατών» σε εκπομπή του Χατζηνικολάου, όπου επανέλαβε τη διαφωνία του με τον όρο «γενοκτονία» για τους διωγμούς των Ποντίων.

Αυτές οι μεθοδεύσεις και οι απειλές στρώνουν το δρόμο στους νεοναζί της Χ.Α Την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι στη Νέα Δημοκρατία έχουν μπει σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα κάνει την πιο «πατριωτική δήλωση», οι βουλευτές της Χ.Α Σαχινίδης, Αϊβατίδης και Χατζησάββας πηγαίνουν στον Άρειο Πάγο για να καταθέσουν μήνυση κατά του Φίλη, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο!

Ακόμα πιο ανοιχτή είναι η σύμπλευση της Νέας Δημοκρατίας με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια της συγκέντρωσης που οργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος - που ως φαίνεται, συμβαδίζει με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ και άφησε τους νεοναζί να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Αντωνιάδης, παραιτήθηκε το Φλεβάρη του 2015 επειδή εξελέγη βουλευτής Φλώρινας με τη Νέα Δημοκρατία. Τη θέση του πήρε ο Χ.Δ Τοπαλίδης που υπογράφει την ανακοίνωση που καλούσε στο Σύνταγμα και αναφέρει ότι «η παραμονή του Αρνητή του χειρότερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας, στο Υπουργείο Παιδείας προσβάλλει την ιστορική αλήθεια». Προφανώς ο πρόεδρος και η γγ της Ομοσπονδίας κ. Κυριακίδου που την υπογράφουν δεν έχουν ακούσει τίποτα για το Ολοκαύτωμα.

Σε ανακοίνωσή της εκ των υστέρων βέβαια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει: «Δηλώνουμε ρητά, πως δεν επιθυμούμε την παρουσία των βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, σε καμία εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς δεν είναι δυνατόν, ως θύματα γενοκτονίας, να επιτρέπουμε τον οποιοδήποτε συσχετισμό με οπαδούς του Ναζισμού».

Αλήθεια, δεν είδαν στη συγκέντρωση τον Κασιδιάρη και τους υπόλοιπους νεοναζί; Και όταν τους είδαν τι έκαναν;

«Απαγορεύουμε στους ναζιστές να καπηλεύονται τη γενοκτονία» δήλωσε επίσης στην Αυγή ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε πράγματα για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.  «Το ποντιακό ζήτημα δεν επιτρέπεται να αφήνεται ως λεία σε πολιτικάντηδες που επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν» αναφέρει η ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας. Αλλά το φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση δείχνει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να μαζεύει υπογραφές ζητώντας την παραίτηση του Φίλη.



Η ιστορική αλήθεια

Οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και μπήκαν στο στόχαστρο ρατσιστικών διακρίσεων για πολλές δεκαετίες. Είναι τραγικό να υπάρχουν δικά τους σωματεία που συμπλέουν με ρατσιστές και φασίστες.


Η εκστρατεία για να επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Γενοκτονία των Ποντίων», που κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς αποτελούσε –και αποτελεί- ένα «διπλωματικό εργαλείο» στη φαρέτρα του ελληνικού καπιταλισμού στους ανταγωνισμούς του με το τουρκικό κράτος.

Ιμπεριαλισμός


Το ελληνικό κράτος και η ελληνική άρχουσα τάξη ποτέ δεν νοιάστηκαν πραγματικά για τους Πόντιους και γενικότερα τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Η αλήθεια είναι ότι κύριος υπεύθυνος για το ματοκύλισμα που συνέβη στην Τουρκία τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα είναι ο ιμπεριαλισμός. 


Οι Μεγάλες Δυνάμεις που έσπευσαν να διαμελίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων της εποχής να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτά τα σχέδια κερδίζοντας ανταλλάγματα. Είναι γελοίο να γίνεται αυτή η συζήτηση χωρίς αναφορά στις συμμαχίες του Βενιζέλου με τους Αγγλογάλλους ιμπεριαλιστές και την εμπλοκή της Ελλάδας στην εκστρατεία κατά της Ρώσικης Επανάστασης στον Εύξεινο Πόντο.

“Ξεχνούν” ακόμη και την άποψη ενός Ποντίου παλαίμαχου συντηρητικού πολιτικού και μελετητή της ιστορίας, του Ισαάκ Λαυρεντίδη: «η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω αυτό που λέγεται γενοκτονία, διότι εμείς υπήρξαμε εμπόλεμοι με τους Τούρκους”.

Οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, οι Πόντιοι πλήρωσαν ακριβά αυτά τα παιχνίδια με ποτάμια αίματος. Το 1922 ακολούθησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί στα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να εμποδίσουν τη φυγή αυτών των πληθυσμών στερόντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν διαβατήρια. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών βρέθηκαν αντιμέτωποι με θανατηφόρες καραντίνες και συστηματικό ρατσισμό για τους “τουρκόσπορους”. Ακόμη και έξι δεκαετίες αργότερα, στη δεκαετία του 1980 ανθούσαν τα ρατσιστικά ανέκδοτα για τους Πόντιους. Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά ήταν αυτοί που τους αγκάλιασαν στη δεκαετία του 1930.

Αλλά και στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, σε αντίθεση με την εθνικιστική προπαγάνδα, η Αριστερά ήταν και παραμένει ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Κούρδων, των Αρμενίων και των υπόλοιπων μειονοτήτων στην Τουρκία – όπως καταγράφηκε ξανά πρόσφατα με τη μαζική υποστήριξη που έχει στις εκλογές το HDP παρά την καταστολή από το τουρκικό κράτος. Πριν λίγους μήνες ήταν η Αριστερά στην Τουρκία που πάλεψε για να εμποδίσει με κατάληψη την καταστροφή του αρμένικου ορφανοτροφείου (Camp Armen) στην Ιστανμπούλ και όχι βέβαια οι κυβερνήσεις της ΕΕ που σήμερα είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τον Ερντογάν για να σταματήσει τους Σύριους πρόσφυγες που γεννούν οι νέες τους επεμβάσεις στην περιοχή.