Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο - συνέχεια της Πανεργατικής

Πέρσι, τέτοιες μέρες, κατέρρεαν ραγδαία όλες οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι η «χώρα ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια και να ανοιχτεί στις αγορές». Στις 17 Νοέμβρη του 2014 χιλιάδες κόσμου διαδήλωνε στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις με την προσδοκία της μεγάλης ανατροπής που έρχεται. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η ενεργός μνήμη που μας καλεί σε συλλογική δράση,  ενότητα κι αγώνα. Απάντηση θα πάρουν - ενότητα κι αγώνα για να βρουν ανάπαυση οι πρώτοι νεκροί»  έγραφε ο Τσίπρας στο σχετικό μήνυμά του στο διαδίκτυο.
 
Η φετινή 42η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα γιορταστεί για πρώτη φορά σε συνθήκες δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως οι νεκροί του Πολυτεχνείου απέχουν πολύ από το να έχουν βρει ανάπαυση. 
 
Όπως ανάπαυση δεν έχουν βρει οι μαθητές και οι φοιτητές που τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Δεν έχει βρει ούτε η εργατική τάξη που στις 12 Νοέμβρη θα συμμετέχει στην πανεργατική απεργία ενάντια στο 3ο Μνημόνιο. Δεν έχουν βρει οι ναυτεργάτες που πραγματοποίησαν τετραήμερη απεργία απαιτώντας εργασία, μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι που διαδήλωσαν μαζικά στους δρόμους τις τελευταίες μέρες για το ασφαλιστικό.  
 
Όλοι αυτοί θα διαδηλώσουν ξανά μαζικά στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, έχοντας δίπλα τους το αντιρατσιστικό κίνημα αλληλεγγύης που απαιτεί ρίξτε τους φράχτες, ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες, σταματήστε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους,  έχοντας δίπλα του το αντιφασιστικό κίνημα που δίνει τη μάχη ενάντια στους νεοναζί πολιτικούς απογόνους των συνταγματαρχών. 
 
Όμως το ξεχωριστό και πιο επίκαιρο μήνυμα που έχει να στείλει ο Νοέμβρης του ’73 στο σήμερα είναι το μήνυμα της αποτυχίας του «ρεαλισμού» της ρεφορμιστικής αριστεράς σήμερα όπως και τότε να δώσει διέξοδο και προοπτική στη δύναμη του κινήματος.
Την περίοδο της χούντας οι ηγεσίες των κομμάτων της επίσημης αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, πίστευαν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να σταματήσει η δικτατορία ήταν ένα σταδιακό ξεχείλωμα της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει η χούντα. Η «φιλελευθεροποίηση» της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, μας δίνει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στην Ελλάδα. 
 
Νίκη
 
Η πολιτική στάση του συμβιβασμού με τα λεγόμενα «προοδευτικά» κομμάτια της άρχουσας τάξης οδήγησε τότε τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς να αντιταχθούν στην  κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και συνολικότερα στη στρατηγική της ρήξης και της ανατροπής που πρότεινε η νεοφώτιστη Επαναστατική Αριστερά. Αυτή η πολιτική μάχη κρίθηκε. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου έγινε, ματοκυλίστηκε, αλλά τελικά νίκησε, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανατροπή της χούντας, σημαδεύοντας το κίνημα και την πολιτική ζωή στην Ελλάδα όλες τις επόμενες δεκαετίες.  
 
Σήμερα ο «ρεαλιστικός δρόμος» που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή των μνημονίων, μέσα από κάποιο έντιμο συμβιβασμό με την τρόικα αποδεικνύεται το ίδιο επικίνδυνος και ολισθηρός. Τις ίδιες μέρες που θα γιορτάζεται το Πολυτεχνείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μαγειρεύει πυρετωδώς την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και των ισοδύναμων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα στη συμφωνία του Ιούλη. Ανήμερα στις 17 Νοέμβρη ο Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Ερντογάν με κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας του το προσφυγικό ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. 
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαθαίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου – που αναμένεται να συζητηθούν στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Σύνοδο των G-20 στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας. Kαι ταυτόχρονα, σε όλες τις συνόδους της ΕΕ στηρίζει ενεργά τα ρατσιστικά σχέδια της Ευρώπης-Φρούριο για οικονομική ενίσχυση του Ερντογάν προκειμένου να κλείσει το δρόμο στους πρόσφυγες, ενίσχυση της Φρόντεξ στο Αιγαίο και δημιουργία hotspots, δηλαδή κέντρων συγκέντρωσης και «διαλογής» προσφύγων. 
 
Αν στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς θεωρούσαν το Πολυτεχνείο μια ριψοκίνδυνη ενέργεια που θα ανέτρεπε την πορεία ομαλοποίησης της χούντας, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποταγή στην τρόικα και στην άρχουσα τάξη και τα μνημόνια με «ανθρώπινο πρόσωπο»…
Φέτος στις 17 Νοέμβρη θα πούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στα μνημόνια, τις τρόικες, τη λιτότητα, τον πόλεμο, το ρατσισμό και το φασισμό και το σύστημα που τα γεννά καθώς βυθίζεται στην κρίση και θα φωνάξουμε δυνατά στο δρόμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: «Δεν υπάρχει δρόμος κοινοβουλευτικός, ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός»!
 

Συγκεντρώσεις για τις πορείες του Πολυτεχνείου

Αθήνα 
Πλ. Κλαυθμώνος, 2μμ
 
Θεσσαλονίκη
Πολυτεχνείο, 5μμ
 
Πάτρα
Παράρτημα Πολυτεχνείου, 6μμ
 
Γιάννενα
Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου, Δόμπολη, 6μμ
 
Hράκλειο
Πλ. Ελευθερίας, 6.30μμ
 
Χανιά
Πλ. Αγοράς, 6μμ
 
Ρέθυμνο
Δημαρχείο, 6μμ
 
Ξάνθη
Πολυτεχνείο, 6μμ
 
Βόλος
Πανεπιστήμιο, Θόλος 6μμ