Αντιρατσιστικό κίνημα
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα: Κλειστά σύνορα και στρατόπεδα

Να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βαλέτα της Μάλτας. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 – 2017 στην Τουρκία. Τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς (με ποσοστά βάσει του μεγέθους των εθνικών οικονομιών) και τα υπόλοιπα 500 εκατ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στα τέλη του Νοεμβρίου.  
 
Συμφωνήθηκε επίσης σύσταση Ταμείου Αρωγής για τις χώρες της Αφρικής, υποτίθεται για να χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Όμως η απόφαση συμπληρώνει ότι μεταξύ των δράσεων που θα επιχορηγεί το Ταμείο θα είναι η καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης, ενώ θα διερευνηθούν και τρόποι για την διευκόλυνση της επανεισδοχής οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους», δηλαδή για νέες απελάσεις. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από το να χαριεντίζεται με τη Μέρκελ συμφώνησε πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ, που, όπως είπε, είναι στην ουσία οι θέσεις που πρότεινε η Ελλάδα. Μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής ο Τσίπρας δήλωσε ότι «θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη». Σε αυτή τη στρατηγική, όπως σημείωσε, εντάσσεται και το ταξίδι του στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν.
 
«Η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα –πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να διαχειριστεί, και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hot spots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από κει να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία». 
 
Συνεργασία
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στη Μάλτα, δήλωσε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής : «Στην άτυπη σύνοδο των κρατών - μελών της ΕΕ επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. 
 
Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα».
 
Ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 9/11, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών για όσους αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Ως έσχατο μέτρο, αναφέρεται ακόμη και η κράτησή τους για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης (για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.). 
 
Την ώρα που στις ελληνικές ακτές συνεχίζονται να ξεβράζονται πτώματα μεταναστών εξαιτίας της ανυπαρξίας ασφαλών διόδων εισόδου στην ΕΕ, την ώρα που χιλιάδες απλοί άνθρωποι στηρίζουν με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης και διάσωσης των προσφύγων, ο πρωθυπουργός της αριστερής υποτίθεται κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κάνει προτάσεις με στόχο την αποπομπή τους από την Ευρώπη. Είναι στυγνή υποκρισία από τον Τσίπρα και όλους τους ηγέτες της ΕΕ να επικαλούνται την οικονομική κρίση για να κρατάνε τα σύνορα κλειστά και την ίδια στιγμή να δίνουν δισεκατομμύρια για νέα μέτρα αποτροπής και καταστολής. Το εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα που έστειλε με την τελευταία πανεργατική στις 12 Νοέμβρη, το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τα νέα “αριστερά” μνημόνια, έχει τη δύναμη να τσακίσει τα παζάρια της ΕΕ με το δολοφόνο των Κούρδων Ερντογάν και να παλέψει για σύνορα ανοιχτά και μία κοινωνία χωρίς φράχτες και μνημόνια.