Αντιρατσιστικό κίνημα
Η καμπάνια ενάντια στο Φράχτη στις σχολές

Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας

Συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο γύρος εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ στις σχολές, ενόψει της πανελλαδικής καμπάνιας για ένα μαζικό διήμερο στις 23-24 Γενάρη στο Φράχτη του Έβρου. 
 
Την Τρίτη 10/11 έγινε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Παντείου. «Ο Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός και καθηγητής στη σχολή, έκανε μία ιστορική αναδρομή στο ρόλο που έχουν παίξει οι πρόσφυγες στην ανανέωση του εργατικού κινήματος και γενικότερα τον πλούτο που φέρνουν σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο», μας μεταφέρει την εικόνα η Μαριλένα. «Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε γιατί χρειάζεται να μιλάμε για ανοιχτά σύνορα αντικρούοντας ένα ένα τα επιχειρήματα της κυρίαρχης τάξης ότι ‘δε χωράμε όλοι’. Τέλος ο Δημήτρης Αγγελίδης δημοσιογράφος της Εφ Συν μίλησε για τις ευθύνες της ΕΕ για τους πνιγμούς και ενημέρωσε για τις νέες αποφάσεις της ΕΕ και τις επιπτώσεις τους. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ένα φοιτητής που είδε από πρώτο χέρι τις βάρκες γεμάτες πρόσφυγες να καταφτάνουν στις παραλίες τις Λέσβου και έδωσε εντυπωσιακές εικόνες από την αλληλεγγύη του κόσμου. Όσοι και όσες συμμετείχαμε βγήκαμε αποφασισμένοι να οργανώσουμε μία μεγάλη αποστολή από τη σχολή στο διήμερο 23-24 Γενάρη. Καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων και την οργάνωση βιντεοπροβολής ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες». 
 
«Την Τετάρτη 11/11 έγινε εκδήλωση στο ΤΕΙ Αθήνας με ομιλητές τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, τον Μιχάλη Μιλτσακάκη μέλος ΔΣ της ΔΟΕ και τη Μάρω Κουρή φωτογράφο», μας είπε η Μάνια. «Έγινε ενημέρωση γύρω από την καμπάνια που ξεκινάει η ΚΕΕΡΦΑ και τη σημασία της, προκειμένου να μπει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες. 
 
Δράσεις
 
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας μέσα από τις φωτογραφίες της Μάρως Κουρή που είχε πρόσφατα επισκεφτεί τη Λέσβο ως εθελόντρια.¨Όσοι σύντροφοι και συντρόφισσες συμμετείχαν στην εκδήλωση χρεώθηκαν υλικά και άφησαν το τηλέφωνό τους για να βοηθήσουν στην επιτυχία της καμπάνιας. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε δράσεις στη σχολή και γι’ αυτό δώσαμε ραντεβού ξανά την επόμενη Τετάρτη με στόχο να διοργανώσουμε προβολή ταινίας μέσα στο ΤΕΙ». 
 
«30 άτομα περίπου συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Χημικού, την Παρασκευή 13/11», μας είπε η Ράνια. «Ανάμεσά τους ήταν όχι μόνο φοιτητές αλλά και μεταπτυχιακοί καθώς επίσης και καθηγητές. Η Έφη Καρατζά πανεπιστημιακός από το τμήμα Φιλολογίας έδωσε εντυπωσιακές εικόνες από το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Βιέννη, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι έτρεξαν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες με τα αυτοκίνητά τους και αυτή τη στιγμή θεωρούνται σεσημασμένοι από την κυβέρνηση. Η δεύτερη ομιλήτρια, Αργυρή Ερωτοκρίτου από την ΚΕΕΡΦΑ τόνισε ότι αυτό το κίνημα χρειάζεται να κλιμακωθεί μέχρι να καταφέρει να ανοίξει τα σύνορα και να γκρεμίσει τον φράχτη του Έβρου. Στη συνέχεια έγινε πολύ πλούσια συζήτηση για τις ευθύνες και την υποκρισία της ΕΕ. Όπως είπε και ένας φοιτητής, την φιλανθρωπία που θα έπρεπε να δείξει η ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες την κρατάνε οι γιαγιάδες της Λέσβου και για αυτό δεν είναι φιλανθρωπία αλλά ταξική αλληλεγγύη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης συγκροτήσαμε ένα συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ που θα αναλάβει να οργανώσει δράσεις και πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από τον Τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου και την πορεία στις 17 Νοέμβρη».