Αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στην υστερία του “διαβατηρίου”

Μετά την είδηση που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία για την εύρεση ενός συριακού διαβατηρίου δίπλα σε έναν από τους νεκρούς στο Stade de France, το οποίο είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο, έτρεξαν κανάλια και εφημερίδες να ρίξουν την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια στους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. 
 
Το συμπέρασμα βγήκε αμέσως χωρίς πολύ ψάξιμο «από τη Λέρο πέρασε ο ένας τζιχαντιστής που αιματοκύλησε το Παρίσι», μετέδωσε για παράδειγμα ο Αντένα, δίνοντας έτσι το καλύτερο πάτημα στους Σαμαράδες της ΝΔ και στον Πάγκαλο να κραυγάζουν για το κλείσιμο των συνόρων και κατά της κατεδάφισης του φράχτη στον Έβρο.
 
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο του συντάκτη της για θέματα μετανάστευσης Πάτρικ Κίνγκσλεϊ που έχει τίτλο: «Γιατί το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη» εξηγεί:
 
“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή”.
 
Επιφυλάξεις
 
 Ο πρώτος λόγος είναι ότι το ISIS έχει επικρίνει τους πρόσφυγες για τη φυγή τους προς την Ευρώπη και είναι μάλλον απίθανο η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων που καταφεύγουν στην Ευρώπη να είναι υποστηριχτές του ISIS, με δεδομένο ότι αυτή η επιλογή είναι ενάντια στο δόγμα που πρεσβεύει. 
 
 Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος. Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Ένα άλλο ζήτημα είναι το γεγονός ότι το εν λόγω διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Αναλυτές θεωρούν ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι ένας βομβιστής θυμήθηκε να φέρει το διαβατήριό του ιδιαίτερα όταν ήξερε ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει ζωντανός.
 
 «Μια θεωρία είναι ότι το ISIS ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων. Αυτό θα ενισχύσει την ιδέα του χάσματος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Χριστιανών και Μουσουλμάνων και έτσι να πείσει τους Σύριους ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος είναι η μόνη ελπίδα τους» γράφει η Guardian. 
 
 Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η πάλη για να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ισλαμοφοβία, στο όνομα της οποίας οι ηγέτες των κυβερνήσεων, χρόνια τώρα σπέρνουν τον όλεθρο με τις επεμβάσεις τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε την ελπίδα για μία καλύτερη κοινωνία για όλους, ντόπιους και μετανάστες.