Πολυτεχνείο
Eνάντια σε Μνημόνια, Φράχτες, Πόλεμο

Μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Μαζικά νεολαίοι και εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Η επιτυχία ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς την πρωτοφανή επιχείρηση αποτροπής από τη μεριά της κυβέρνησης, ίσως η μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση εδώ και δεκαετίες. 
 
Προληπτικοί έλεγχοι, κλούβες να κλείνουν τους δρόμους, χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε γωνία και ΜΑΤ να «μαρκάρουν» ασφυκτικά τα αναρχικά μπλοκ ήταν η συμβολή της αστυνομίας και του Υπουργείου Προ.Πο. στην επέτειο της εξέγερσης. Ο αποκλεισμός των δρόμων και το κλείσιμο των περισσότερων από τους σταθμούς του μετρό στην περιοχή του κέντρου, σήμαινε πρακτικά ότι μόνο οι πραγματικά αποφασισμένοι θα έφταναν στις συγκεντρώσεις. Όμως οι Αθηναίοι και Αθηναίες που ήταν αποφασισμένοι να τιμήσουν την εξέγερση αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν δεκάδες χιλιάδες.
 
Φυσικά η αντιμετώπιση αυτή από την αστυνομία δεν ήταν ασύνδετη με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας της κυβέρνησης. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε όμως κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την απόλυτη εξουσία. Την εξουσία της ζωής και του θανάτου». Λίγο ως πολύ αποκάλεσε δηλαδή τους αντιεξουσιαστές “δολοφόνους”, ενώ συμπλήρωσε «αυτόν τον αγώνα, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος δεν πρέπει να αφήσουμε να τις καπηλευτεί κανένας, ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες, δήθεν αντιεξουσιαστές, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτούς τους αγώνες να τους προσβάλουν, να τους λοιδορήσουν, να τους αμφισβητήσουν οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της Χούντας, είτε είναι στη Χρυσή Αυγή, είτε αλλού» περνώντας πλέον στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από «τα δύο άκρα».
 
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε σε σχέση με τον πολιτικό κόσμο της χώρας που εδώ και δεκαετίες είναι αυτός που πραγματικά καπηλεύεται την εξέγερση του πολυτεχνείου με την οποία δεν είχε καμία σχέση αλλά ευτυχώς το μαζικό λαϊκό κίνημα που ο Τσίπρας επικαλείται είναι αυτό που απάντησε την ίδια κιόλας μέρα στους δρόμους. 
 
Σε όλο το μήκος
 
Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε να μαζεύεται κόσμος στην πλατεία Κλαυθμώνος και να απλώνεται σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμός Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974), στη συνέχεια ακολουθούσε το πανό της καμπάνιας για αλληλεγγύη στους 5 φοιτητές που κινδυνεύουν με έκδοση στην Ιταλία (βλ. φύλλο 1199). Από πίσω βάδιζαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου, οι Σύλλογοι της Νομικής, του Πολιτικού, και η Φυσικομαθηματική ενώ με δικό τους πανό συμμετείχαν και οι Φοιτητές-τριες  ΚΕΕΡΦΑ. Για άλλη μια φορά τα φοιτητικά μπλοκ ήταν μαζικότατα.  
 
Εκεί συναντήσαμε και το Λεωνίδα Ταλιαδούρο, πρωτοετή φοιτητή στους μεταλλειολόγους του ΕΜΠ: «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην πορεία για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο σύλλογός μας πήρε απόφαση να συμμετέχει στην πορεία, πήραμε απόφαση να κάνουμε και κατάληψη. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε όλους ότι οι φοιτητές ακόμα νοιάζονται για τα προβλήματα της κοινωνίας. Τιμάμε με τους σημερινούς μας αγώνες το Πολυτεχνείο και προσπαθούμε να
φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία».
 
Και φέτος συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι με αρκετά εργατικά σωματεία να έχουν και πανό (ΟΛΜΕ, σύλλογος Αριστοτέλης, Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ΠΟΣΠΕΡΤ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, εργαζόμενοι Βυζαντινού Μουσείου κ.α.) Με πανό συμμετείχαν ακόμα οι μαθητές Anticapitalista και ο Ανυπόταχτος Μαθητής.
 
Μετά τους Φοιτητικούς Συλλόγους ακολουθούσαν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκανε εντυπωσιακή παρουσία. Μαζί της βέβαια βάδιζαν και τα μπλοκ του ΣΕΚ, του ΝΑΡ και της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. Στη συνέχεια, άλλες οργανώσεις του χώρου. Πίσω από τα μπλοκ της επαναστατικής αριστεράς ακολουθούσαν τα διάφορα αντιεξουσιαστικά μπλοκ και από πίσω τα μπλοκ της ΛΑΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυριολεξία φάντασμα του εαυτού του αν το συγκρίνουμε με το περσινό. Τέσσερις διμοιρίες το συνόδευαν για προστασία και συντριπτικά λιγότερος κόσμος βάδισε πίσω από τα πανό του κυβερνητικού κόμματος ενώ ο παλμός ήταν ανύπαρκτός. Ειδικά όταν το μπλοκ έφτασε στο ύψος της αμερικάνικης πρεσβείας οι μισοί περίπου το εγκατέλειψαν κάτω από τη μαζική γιούχα εκατοντάδων διαδηλωτών που παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια. 
 
Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας που βάδισε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ μας είπε «Σήμερα είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να υπάρχει σεβασμός, παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία. 
 
Παλεύουμε μαζί με το εργατικό κίνημα. Αυτή τη στιγμή η κοινότητά μας αγωνίζεται ενάντια στο φασίστα Πρέσβη του Πακιστάν, κλέβει τους Πακιστανούς, τους χρεώνει εκατοντάδες ευρώ ακόμα και για ένα ραντεβού. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στο Παρίσι αλλά καταδικάζουμε και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: όταν σκοτώνουν παιδιά στην Παλαιστίνη, στο Κασμίρ ή αλλού γιατί ράβουν το στόμα τους; Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα και σεβασμό σε όλους».

Πανελλαδικά

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, ενδεικτικά σταχυολογούμε κάποιες από αυτές.
 
Θεσσαλονίκη
Ο Μπάμπης Κουρουνδής μας μεταφέρει: «Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη με τους φοιτητικούς συλλόγους να συσπειρώνουν εκατοντάδες νεολαίους. Κυριάρχησαν συνθήματα αντικυβερνητικά, αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά. Σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή χρονιά είχε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ το 2014 ήταν μαζικότατο φέτος ήταν άμαζο και στην ουρά της πορείας πίσω από τους αντιεξουσιαστές. Παρουσία είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς».
 
Πάτρα
Η Ράνια Κούτσικου τόνισε: «Ήταν από τις πιο μαζικές πορείες των τελευταίων χρόνων και η μόνη τα τελευταία 6 χρόνια που σπουδάζω στην Πάτρα που δεν είχε επεισόδια. Παρουσία είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία της Πάτρας».
 
Χανιά
Ο Ειρηναίος Μαράκης περιγράφει για την Εργατική Αλληλεγγύη: «Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί κι η Αριστερά της πόλης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΝκΑ, ΛΑΕ, Ταξική Πορεία, η κατάληψη Ρόζα Νέρα καθώς και η ΚΕΕΡΦΑ) ενώ δεν υπήρξε καν πανό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του φασισμού και του ναζισμού αλλά και για τον Παύλο Φύσσα. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή, δική του, συγκέντρωση».
 
Ρέθυμνο
Η Μαριλύδα Ανδρουλάκη μας μετέφερε την εικόνα από το Ρέθυμνο: «Η πορεία για το Πολυτεχνείο ουσιαστικά οργανώθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν στο συντονιστικό της πρόσφατης κατάληψης οπότε ήταν και επιτυχημένη. Εκατοντάδες βάδισαν σε μια διαδρομή μεγαλύτερη από την καθιερωμένη. Στη συγκέντρωση ήταν και το ΚΚΕ το οποίο αποχώρησε όταν ξεκίνησε η πορεία ενώ το πανό του ΣΥΡΙΖΑ με τα ελάχιστα κομματικά στελέχη δεν ακολουθήσε τη διαδήλωση μετά από γιουχαΐσματα των συγκεντρωμένων».