Κάτω τα χέρια από τα Πανεπιστήμια

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική για όσους υπερασπίζουν τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ήταν η δυναμική παρουσία και η καταγραφή των δυνάμεων του Δικτύου Πανεπιστημιακών, της παράταξης που επιμένει να στηρίζει το δρόμο της σύγκρουσης με το πανεπιστήμιο του Μνημονίου.


Το Δίκτυο συγκέντρωσε 24 ψήφους και κατέλαβε 3 έδρες ισχυροποιώντας την παρουσία των δυνάμεων της αριστεράς στην Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ. Μαζί με τις παρατάξεις της Συσπείρωσης(ΣΥΡΙΖΑ) και της ΔΗΠΑΚ(ΚΚΕ) κατέχουν 12 από τις 33 έδρες. Από τη μεριά του Δικτύου εκλέχτηκαν οι Τίνα Ζορμπαλά, Σταύρος Γούτσος και Τάκης Πολίτης(που θα συμμετέχει και στην Εκτελεστική Γραμματεία μαζί με τους δύο εκπροσώπους της Συσπείρωσης και έναν της ΔΗΠΑΚ).

Τα αποτελέσματα (σε παρένθεση οι έδρες): ΚΙΠΑΝ(ΠΑΣΟΚ/ανεξάρτητοι) 75(8), Συσπείρωση(ΣΥΡΙΖΑ) 56(6), ΑΣΚΕΥ(Ιατρικές Σχολές) 44(5), ΑΡΜΕ(Δημοκρατική Αριστερά) 42(5), ΔΗΠΑΚ(ΚΚΕ) 26(3), Δίκτυο 24(3), Πρωτοβουλία Ιατρικής 8(1), Ανεξάρτητη Κίνηση Φιλοσοφικής 7 (1), Ανεξάρτητη Κίνηση ΕΜΠ 6(1).

Από τη μεριά του το Υπουργείο Παιδείας διαρρέει με ολοένα και περισσότερη ένταση πληροφορίες που αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και ότι θα το κατεβάσει για ψήφιση μέσα στο Φεβρουάριο. Σε δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου αναφέρεται ότι το τελικό κείμενο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια θα κατατεθεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής στις 25 Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητα από το αν αληθεύουν ή όχι αυτές οι πληροφορίες τα σχέδιά τους είναι εφιαλτικά σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την ανώτατη εκπαίδευση. Η Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της αγωνίζονται να ξεπεράσουν τη φήμη της Μαριέττας Γιαννάκου.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το «Έθνος της Κυριακής» (16/1) «καταργείται η υφιστάμενη δομή των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Τα 590 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ παύουν να υπάρχουν με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα και μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των σχολών στις οποίες θα ανήκουν. Τα τμήματα θα αποτελέσουν ‘εξειδικεύσεις’ του επιστημονικού αντικειμένου της ‘μεγάλης σχολής’ στην οποία θα περιλαμβάνονται».

«Καλλικράτης» στις σχολές

Αυτό που θα σημάνει ο «Καλλικράτης», όπως τον ονομάζουν και για τα πανεπιστήμια, είναι κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, απολύσεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και μείωση των εισακτέων.

Με την απλή αλλαγή ονομασίας σε σχολές θα ενώνονται ακόμα και ολόκληρα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, η εντατικοποίηση των σπουδών στο πανεπιστήμιο της Διαμαντοπούλου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι φοιτητές θα εισέρχονται στις «γενικές» σχολές και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται περνώντας από εξετάσεις που θα καθορίζουν το αντικείμενό τους. Προφανώς, η έννοια «επαγγελματικά δικαιώματα» παύει να υπάρχει και οι φοιτητές πολλών ταχυτήτων θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Πρώτοι στόχοι για κατάργηση είναι τα περιφερειακά ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις δεν χωράει καμία συναίνεση και καμία αυταπάτη για τον ψευτο-διάλογο που επιχειρεί να στήσει το Υπουργείο πάνω στο «κείμενο διαβούλευσης» και έχει συμμάχους του το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ.

Καθηγητές και φοιτητές έχουν ένα μόνο δρόμο να διαλέξουν για να στείλουν τη Διαμαντοπούλου και το νόμο της εκεί που κατέληξε η Γιαννάκου και η «μεταρρύθμισή» της: μαζικές καταλήψεις, διαδηλώσεις και απεργίες χωρίς καμία αυταπάτη για το «διάλογο». Το σύνθημα των καταλήψεων του 2006-07 είναι ακόμα πιο επίκαιρο τώρα. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, ρίχνει τα βάρη στων φοιτητών την πλάτη».