... και τα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι καταστροφική και αντιεκπαιδευτική. Για άλλη μια φορά το σύνθημα του Υπουργείου «Πρώτα ο μαθητής» αποδεικνύεται ότι είναι κούφιες υποσχέσεις. Στην πράξη η κατάργηση και η συγχώνευση σχολείων θα δυσκολέψει αφάνταστα την εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τα τριαντάρια τμήματα θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η κατάσταση των σχολικών μονάδων θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ήδη δεκάδες σχολεία που οι ελλείψεις σε αίθουσες είναι δραματικές. Γίνεται μάθημα σε κοντέινερ ή σε αίθουσες που οι τάξεις είναι χωρισμένες με …γυψοσανίδες.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στα κλεισίματα θα αναγκάσει τους μαθητές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις σε σχέση ακόμα και με την τωρινή κατάσταση για να φτάσουν στα νέα τους σχολεία με αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου, αλλά και τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω της επίθεσης που γίνεται την ίδια στιγμή στις Δημόσιες Συγκοινωνίες και τις περικοπές στην χρηματοδότηση της μετακίνησης των μαθητών.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που αποκαλύπτονται σκάνδαλα όπως τα 500.000 ευρώ που χαρίζει το Υπουργείο Παιδείας σε ιδιωτικές εταιρίες δημοσκοπήσεων για τη διενέργεια γκάλοπ, να λαμβάνεται απόφαση να κλείσουν σχολεία με τη δικαιολογία ότι γίνεται καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που παρέχονται από τον προϋπολογισμό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αναφέρουν: «Τα σωματεία των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έφτασαν ‘στο μη περαιτέρω’. Δεν θα ανεχθούμε συγχωνεύσεις σχολείων, το πέταγμα των μαθητών μας στο δρόμο, την πλήρη απαξίωση της εργασίας μας. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν».