Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Οργανωμένη η δολοφονία Φύσσα, λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

Εκπαίδευση με μαχαίρια και πιστόλια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια (Φωτό από τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Χ.Α. Νίκαιας, Πατέλη)

“Οι χρυσαυγίτες δεν ξαφνιάστηκαν όταν είδαν το αμάξι του Ρουπακιά, αντίθετα, συνέχισαν να κάνουν όσα έκαναν”, απάντησε, σε ερώτηση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκη στην 34η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 2/12, η αυτόπτης μάρτυρας Δήμητρα Ζώρζου τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής της. 
 
Η στάση της εκνεύρισε τόσο πολύ τους συνηγόρους υπεράσπισης που για άλλη μια φορά την απείλησαν λέγοντας “πάρτε την τώρα αλλά δεν την σώνετε”, όπως κατήγγειλε και η ίδια χωρίς ωστόσο να εισακουστεί από την έδρα.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, η μάρτυρας τόνισε πως οι χρυσαυγίτες υπερείχαν στο συσχετισμό δύναμης καθώς ήταν περισσότεροι και είχαν και ρόπαλα, πως αν και υπήρχαν άλλα 2 άτομα στο σημείο δεν προσήλθαν να καταθέσουν και πως η ίδια μπορεί να φοβήθηκε αλλά θεώρησε υποχρέωσή της να δηλωθεί ως μάρτυρας, γιατί δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος μπροστά της.
Μπορεί τα στελέχη της ΧΑ εκείνη την περίοδο να δήλωναν πως δεν έχουν σχέση με το συμβάν, όμως “εγώ πιστεύω σε αυτά που είδα με τα ίδια μου τα μάτια”, τόνισε. 
 
Εξετάζοντας την μάρτυρα οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν ενδιαφέρθηκαν σε κανένα σημείο να διερευνήσουν το περιστατικό παρά μόνο να τρομοκρατήσουν τη μάρτυρα. Παρουσιάζοντας αντιφασιστικές δημοσιεύσεις της στο facebook ο χρυσαυγίτης δικηγόρος Μιχαλόλιας προσπάθησε να αποδείξει την αφερεγγυότητά της γελοιοποιώντας τελικά τον εαυτό του. Στην ίδια γραμμή, ο συνήγορος του χρυσαυγίτη Καζατζόγλου, Οπλατζάκης έφτασε στο σημείο να ζητήσει την κατ' αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρα με τον αστυνομικό Ρώτα.
 
Πρόκειται για “αίτημα απαράδεκτο και αβάσιμο”, τόνισε ο Κ. Παπαδάκης υπογραμμίζοντας πως είναι αόριστο και δεν αιτιολογείται αφού δεν καλούνται οι αστυνομικοί οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το γεγονός όπως ο Κουρετζής ή ο Δεληγιάννης.
 
Ο σχολιασμός της κατάθεσης της Δήμητρας Ζώρζου ολοκληρώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση, μετά την ανάγνωση από την έδρα της επιφύλαξης για κατ' αντιπαράσταση εξέταση σε μελλοντικό χρόνο, υιοθετώντας στην ουσία την επιχειρηματολογία της Πολικής Αγωγής για ολοκλήρωση της διαδικασίας καταθέσεων.
 
Από την πλευρά της υπεράσπισης τα ψέμματα ήταν περισσότερο από ορατά φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την παρουσία της Δήμητρας Ζώρζου στο συμβάν. “Εσείς θα αμφισβητήσετε και το μαχαίρωμα”, ήταν ένα από τα οργισμένα σχόλια του συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Α. Τζέλλη.
 
• Με έξι συνεδριάσεις στις 9, 10, 16, 17, 22 και 23 Δεκέμβρη συνεχίζεται η δίκη, ενώ δέκα συνεδριάσεις ανακοίνωσε η πρόεδρος για το Γενάρη. Πρόκειται για τις 7, 11, 12, 15, 19, 20, 22, 26, 28 και 29/1/16.
 

Άνοιξαν χώρο στον δολοφόνο

Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του δεν άφησε, κατά την διάρκεια της κατάθεσής της στην 35η συνεδρίαση του δικαστηρίου την Παρασκευή 4/12, η αυτόπτης μάρτυρας Παρασκευή Καραγιαννίδου, φοιτήτρια στη Γεωπονική και κάτοικος της περιοχής, που βρέθηκε μαζί με την παιδική της φίλη Δήμητρα Ζώρζου (που κατέθεσε κάτω από απειλές στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις) μπροστά στο περιστατικό την νύχτα της 18ης Σεπτέμβρη 2013.
 
Με απόλυτη ψυχραιμία, η μάρτυρας, που καθόταν σε παγκάκι της Παναγή Τσαλδάρη μαζί με τη φίλη της, αναφέρθηκε στις φωνές που άκουσαν από την μεριά της οδού Κεφαλληνίας, τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πέρασαν γρήγορα και αμέσως μετά την παρέα του Φύσσα (γύρω στα 7 άτομα). Μίλησε για τους 20-30 χρυσαυγίτες που ακολουθούσαν φωνάζοντας απειλητικά και περιέγραψε την ενδυμασία τους. “Φορούσαν μαύρες μπλούζες, αρβύλες και κάποιοι παντελόνια παραλλαγής γκρι άσπρο. Οι πιο πολλοί κοντοκουρεμένοι. Κάποιοι είχαν και άσπρα γράμματα στις μπλούζες τους, αλλά δεν πρόσεξα τι γράφανε ή αν ήταν κάποιο σύμβολο”, είπε.
 
“Άκουσα μία αντρική φωνή να λέει “τρέξτε” και άρχισαν να τρέχουν, δύο έμειναν πίσω, ένας έτρεξε από μπροστά μας και γύρισε πίσω. Τελικά μείνανε τρεις. Τότε 10-15 από τους άλλους έπεσαν πάνω στα τρία παιδιά και άρχισαν να τους χτυπάνε. Το καθένα από τα τρία παιδιά είχε πάνω του από δυο τρεις, ενώ οι υπόλοιποι σαν να κάνανε κλοιό λίγο πιο πίσω. Από αυτούς που χτυπούσαν σίγουρα 3-4 είχανε κράνη”, συνέχισε η μάρτυρας.
 
Η Π. Καραγιαννίδου επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο χρυσαυγιτών κρυμμένων πίσω από κάδο σκουπιδιών που εφόρμησαν στο δεύτερο κύμα επιθέσεων, αλλά και την ψύχραιμα στοχευμένη άφιξη του Ρουπακιά που έπιασε τον Παύλο Φύσσα αγκαλιά με το αριστερό χέρι και με το δεξί έκανε δυο κινήσεις του αγκώνα προς τα πίσω, προφανώς μαχαιρώνοντάς τον. “Δυο τρεις από αυτούς που χτυπούσαν στάθηκαν από πίσω και άνοιξαν χώρο στον οδηγό. Σαν να τον ήξεραν, δεν αιφνιδιάστηκαν από την άφιξή του, σα να είχαν συνεννοηθεί, σα να γνωρίζονταν”, τόνισε.
 
Σύλληψη
Αμέσως μετά, επιβεβαίωσε την παρουσία των αστυνομικών που προσπάθησαν να συλλάβουν τον Ρουπακιά που γύρισε στο αυτοκίνητό του να φύγει αλλά και την προσπάθεια ενός χρυσαυγίτη που ήταν συνοδηγός να αποτρέψει την σύλληψή του. 
Στην προτροπή της προέδρου να αναγνωρίσει αν κάποιος από τους κατηγορούμενους ήταν εκεί εκείνη τη νύχτα, και αυτή η μάρτυρας αναγνώρισε το Ρουπακιά ως τον δολοφόνο και τον Καζατζόγλου ως συνοδηγό. Αναφερόμενη στο συνολικό σχέδιο της επίθεσης που είδε μπροστά της εκείνο το βράδυ, η μάρτυρας τόνισε πως “ήταν οργανωμένο, δεν δρούσε ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί ήρθαν, όλοι μαζί πήγαν πάνω στα παιδιά, όλοι μαζί αποχώρησαν”.
 
Συνεχίζοντας την κατάθεσή της με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής κατά την 36η συνεδρίαση (8/12), η μάρτυρας αναγνώρισε πως η ομάδα των χρυσαυγιτών που έδρασε μπροστά στα μάτια της εκείνη την ημέρα προσιδίαζε με όλες τις εικόνες, τα βίντεο και τις παρελάσεις που είχε δει στα ΜΜΕ. Ενώ στην επίδειξη δύο σετ φωτογραφιών από τις εκπαιδευτικές ασκήσεις των χρυσαυγιτών με μαχαίρια και όπλα που βρίσκονται στα αναγνωστέα της δίκης, η μάρτυρας υπογράμμισε πως της θυμίζουν το περιστατικό της δολοφονίας του Φύσσα εκείνο το βράδυ.
 

Νέες προκλήσεις των χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους

Στο σημείο της χειροδικίας σε χώρο εντός του κτηρίου της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού έφτασαν στις 4/12 οι συνήγοροι υπεράσπισης των φασιστών. Πρόκειται για κλιμάκωση της έντασης που έχουν επιστρατεύσει από την αρχή της διαδικασίας με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τη διαλεύκανση των υποθέσεων που δικάζονται και κύρια της οργανωμένης ιεραρχικής δράσης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, την επίθεση έκανε ο δικηγόρος του χρυσαυγίτη Πανταζή, υπόδικος για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ευστάθιος Καρυδομάτης (μεγαλοστέλεχος της ΝΔ), που ήταν συνήγορος και του χρυσαυγίτη Β. Στεφανάκη που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την Φαίη Μπλάχα στις 6 Απριλίου 2013 στη Νέα Μάκρη και που σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε μιλήσει απαξιωτικά για τη Μάγδα Φύσσα. Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής διακοπής, στο διάδρομο παραπλεύρως της δικαστικής αίθουσας που οδηγεί στις κοινές για όλους τουαλέτες και στα μηχανήματα του καφέ, ο Καρυδομάτης επιτέθηκε στον Αλπ Καϊσεριλίογλου, ανεξάρτητο γερμανό δημοσιογράφο που παρακολουθούσε για πρώτη φορά τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας, αρπάζοντάς τον από το χέρι και το λαιμό, ενώ αμέσως μετά χειροδίκησε ρίχνοντας σφαλιάρα στην Δήμητρα Τζάκου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία βρίσκεται στο ακροατήριο από την αρχή της δίκης. Από τα δεκάδες αστυνομικά όργανα που βρίσκονται στο χώρο, για άλλη μια φορά κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.
 
Τρομοκρατία
Για “θλιβερό γεγονός που αποπροσανατολίζει το κέντρο της δικαστικής διαδικασίας”, μίλησε μετά τη διακοπή ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννης ο οποίος πήρε το λόγο για να κάνει κοινή δήλωση της πολιτικής αγωγής για το περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “το επεισόδιο επισφραγίζει τις συνθήκες τρομοκρατίας υπό τις οποίες η εγκληματική οργάνωση θέλει να διεξαχθεί η δίκη” και τονίζοντας ότι η πολιτική αγωγή θα αποχωρήσει. 
 
Λυπηρή ωστόσο χαρακτηρίζεται και η στάση της έδρας. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη όχι μόνο δεν διέταξε, ως οφείλει, την σύλληψη του επίορκου δικηγόρου, αλλά με πρόσχημα πως όλα αυτά συνέβησαν κατά την διάρκεια της διακοπής της δίκης αρνήθηκε ακόμα και την καταχώρηση στα πρακτικά της κοινής δήλωσης, ενώ αμέσως μετά επέμεινε για την συνέχιση της κατάθεσης της Π.
Καραγιαννίδου παρά την απουσία της Πολιτικής Αγωγής. 
 
“Τι πρέπει να γίνει; Να πέσουν πυροβολισμοί για να ευαισθητοποιηθεί η έδρα;”, αναρωτήθηκε ο Θ. Θεοδωρόπουλος από τους δικηγόρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενώ ο Α. Τζέλης από  τους δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα θύμισε πως ανάλογα περιστατικά είχαμε και με τον ξυλοδαρμό των μαρτύρων φίλων του Παύλου την πρώτη μέρα της δίκης αλλά και με τις απειλές απέναντι στην αυτόπτη μάρτυρα Δήμητρα Ζώρζου από τον χρυσαυγίτη Καζατζόγλου και τους συνηγόρους του. Καταγγελία για το περιστατικό εξέδωσε και η ΚΕΕΡΦΑ.