Πολιτική
Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ ενάντια στα “προαπαιτούμενα”

Συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποιούσε η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 15 Δεκέμβρη το απόγευμα, την ώρα που η εργατική αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, ενάντια στο νέο πακέτο προαπαιτούμενων -που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε για ακόμη μια φορά με την μορφή του κατεπείγοντος, καταθέτοντάς το μόλις το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή!
 
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι λίγο ως πολύ με το νομοσχέδιο έρχονται αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (που αφού πετσοκόφτηκαν έμειναν κολλημένοι εκεί που ήταν το 2011), το οποίο είναι ένα απροκάλυπτο ψέμα. 
Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες, οι «μισθολογικές δαπάνες» είναι μειωμένες κατά 18,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Θα πρέπει να μας θεωρούν πραγματικά ηλίθιους για να θέλουν να πιστέψουμε ότι η τρόικα που πιέζει με το υπόλοιπο της δόσης, έχει ανάμεσα στα προαπαιτούμενα την αύξηση στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων!  
 
Αυτό που έρχεται στους μισθούς είναι περαιτέρω μειώσεις μέσα από διάφορους τρόπους, κυρίως την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης με καθυστέρηση των κλιμακίων, αφαίρεση επιδομάτων παραμεθορίου κ.α. Όσον αφορά στους λιγοστούς υπάλληλους που θα δουν μια μικρή αύξηση στο μισθό τους, σύμφωνα με το άρθρο 27, δεν θα την πάρουν άμεσα αλλά σε 4 ισόποσες δόσεις σε διάστημα 4 χρόνων!  Για παράδειγμα αν ένας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται αύξηση 80 ευρώ θα τα λάβει σε 4 δόσεις των 20 ευρώ τον χρόνο.
 
Αντίθετα πραγματικές αυξήσεις θα δουν τα επόμενα χρόνια μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες, διευθυντές και όσοι θα κρίνονται «άριστοι» στις αξιολογήσεις των προϊστάμενών τους…