Απεργιακό Κίνημα
Εργαζόμενοι στα 5μηνα: Συνεχίζουν και στις γιορτές

Πέμπτη 17/12, κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής

Συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα εργασιακά δικαιώματα οι 5μηνίτες των δήμων. Μετά από απόφαση του Συντονιστικού των 5μήνων, συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη στις 12μες στο υπουργείο Εργασίας. Παναττική στάση εργασίας καλεί η ΑΔΕΔΥ την ίδια μέρα από τις 11.30πμ έως τη λήξη του ωραρίου. Η μέρα δεν είναι τυχαία, καθώς δυο 24ωρα πριν τα χριστούγεννα, λήγουν εκατοντάδες συμβάσεις 5μηνιτών που πετιούνται ξανά στην ανεργία.
 
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την περίοδο των χριστουγέννων και για την καλύτερη οργάνωσή τους ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 22/12, στις 6μμ, στο ΕΚΑ. 
 
Ήδη από το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνουν συγκεντρώσεις στα δημαρχεία Καλλιθέας και Ηρακλείου Αττικής, γενική συνέλευση 5μηνιτών στη Ν. Φιλαδέλφεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί σε στάση εργασίας όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους του νομού καθώς εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα που αμφισβητούν την παράταση των συμβάσεων 85 οκταμηνιτών εργαζομένων καθαριότητας.
 
Το μεσημέρι της Δευτέρας 21/12, γινόταν συνέλευση των 5μηνιτών του δήμου Αθήνας, με πρόταση για κλείσιμο του αμαξοστασίου την Τετάρτη 23/12. Μπαράζ καταλήψεων σε μια σειρά δημαρχεία έλαβαν χώρα την βδομάδα που πέρασε.
 
Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, 5μηνοι και μόνιμοι, συμμετείχαν στην κατάληψη του δημαρχείου της Καλλιθέας το πρωί της Τετάρτης 16/12. Μαζί τους βρεθηκαν 5μηνίτες εργαζόμενοι του δήμου Αθήνας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Εργατικές Λέσχες της περιοχής. “Ακολούθησε πορεία σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας και ενημέρωση του κόσμου με έντυπο υλικό. Στην συνέχεια αντιπροσωπεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας στους απολυμένους κατασκηνωτές συναδέλφους μας” μας μεταφέρει η Μαρία Μαλέσκου, 5μηνίτισσα από το δήμο της Καλλιθέας. “Την επόμενη μέρα συμμετείχαμε στη συνέλευση του σωματείου εργαζομένων του δήμου για να κερδίσουμε τη στήριξη όλων των μόνιμων συναδέλφων μας. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής των 5μηνων τοποθετήθηκε και εκτός των άλλων με ψήφισμα είπαμε να γίνει νέα κατάληψη την Τρίτη 22/12”.
 
Κατάληψη
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε και η κατάληψη του δημαρχείου στο Ηράκλειο Αττικής, την Πέμπτη 17/12. Από νωρίς το πρωί μέχρι και το τέλος της βάρδιας το δημαρχείο έμεινε κατειλημμένο, με τους εργαζόμενους – μόνιμους και 5μηνίτες – να μένουν για ώρες στην είσοδο του δημαρχείου και με ντουντούκες και προκηρύξεις να ενημερώνουν τους κατοίκους του Ηρακλείου για τις επιπτώσεις των απολύσεων. 
 
“Σήμερα κάναμε κατάληψη στο δημαρχείο με βασικό σκοπό να το μετατρέψουμε σε κέντρο ενημέρωσης των δημοτών του Ηρακλείου. Οι άνθρωποι που ζούμε μαζί τους στην πόλη είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Όπως είναι και οι μόνιμοι συνάδελφοί μας. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανταγωνισμού με το μόνιμο προσωπικό. Έχουν καταλάβει ότι ο αγώνας είναι κοινός. Μέχρι που ήρθαμε στη δουλειά, υπήρχαν μόνιμοι συνάδελφοι που είχαν να πάρουν τρία χρόνια κανονικές άδειες. Είναι στο πλευρό μας και τους θέλουμε ακόμα πιο ενεργούς. 
 
Ο αγώνας μας δεν έχει κανένα συντεχνιακό χαρακτήρα, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Απαιτούμε την κατάργηση των δουλοπρεπών αυτών προγραμμάτων που σκοπό τους είναι να καταπατηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα και να εφαρμόσουν ένα νέο status quo στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις και για μας και για όλους τους συναδέλφους, με ίσα μισθολογικά κι εργασιακά δικαιώματα για όλους” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Νίκος­, 5μηνίτης εργαζόμενος στο Ηράκλειο.
 
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κατασκήνωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας ή “Υπουργείο Ανεργίας” όπως χαρακτηριστικά γράφει το πανό που είναι κρεμασμένο στην είσοδο. Εκεί την Παρασκευή 18/12, πραγματοποιήθηκε συναυλία  με τα συγκροτήματα “Υπεραστικοί” και “Jazzmatazz”, με αρκετούς διαδηλωτές που συμμετείχαν νωρίτερα στην αντιρατσιστική διαδήλωση να καταλήγουν στο σημείο για συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους 5μηνίτες.
 
Σε εξάπλωση των καταλήψεων σε κάθε δημαρχείο κι αμαξοστάσιο καλεί ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε ανακοίνωσή του: “Χρειάζεται ταυτόχρονα με τη λειτουργία του κέντρου αγώνα στο Υπ. εργασίας, να απλώσουμε τον αγώνα μας όσο περισσότερο μπορούμε, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουμε συγκεκριμένα την συμπαράσταση των μονίμων συναδέλφων μας, των σωματείων και πάνω απ’ όλα πιέζουμε την ΠΟΕ ΟΤΑ να κινηθεί και δεν την αφήνουμε στο απυρόβλητο να «νίπτει τας χείρας της». Η δύναμή μας είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί έχουμε εμείς στα χέρια μας τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες. 
 
Εκεί μπορούμε να μπλοκάρουμε τη λειτουργία της καθαριότητας, και των δημαρχείων. Εκεί μπορούμε να κερδίσουμε τους μόνιμους συναδέλφους στο πλευρό μας. Εκεί μπορούμε να αναγκάσουμε τα σωματεία και την ομοσπονδία να σταθούν στο πλευρό μας και όχι να σφυρίζουν αδιάφορα. Εκεί μπορούμε να αντλήσουμε νεες δυνάμεις και για το κέντρο αγώνα στο υπ. Εργασίας. Έτσι μπορούν οι πενταμηνίτες να γίνουν η σπίθα που θα ξεσηκώσει όλο τον κλάδο των ΟΤΑ, αλλά και όλο το δημόσιο, σε κινητοποιήσεις που απαιτούν μαζικές προσλήψεις” αναφέρει μεταξύ άλλων.