Πολιτική
Παράλληλο πρόγραμμα... σε παράλληλο σύμπαν

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία» ανέφερε σε ξεχωριστό μήνυμά του σχολιάζοντας τις ισπανικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως ό, τι και να λέει ο Τσίπρας για κατανάλωση, όλοι ξέρουν ότι η άγρια λιτότητα έχει στρατοπεδεύσει στη χώρα που ηττήθηκε πρώτη πολιτικά.
 
 Δεν χρειάζονται να το αποδείξουν αυτό ούτε καν τα γκάλοπ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες και δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, συνολικά και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδοκιμάζει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η πρόσφατη αναβολή κατάθεσης του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις του κουαρτέτου λίγο πριν την εκταμίευση του 1 δις ευρώ, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα κατά πόσο είναι δυνατόν να συνυπάρξουν «παράλληλα προγράμματα», τουλάχιστον σε αυτό το σύμπαν.
 
Και είναι αστείο η κυβέρνηση να διαμαρτύρεται ότι «την καρφώσαν» στο κουαρτέτο επιρρίπτοντας ευθύνες «στην ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
 
Πέρσι τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα δαπανήσει, μόλις εκλεγεί, 2 δις ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση για να καταλήξει τελικά στο σχετικό νομοσχέδιο (που θεωρήθηκε από την τρόικα μονομερής ενέργεια) στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, το αντίστοιχο παράλληλο πρόγραμμα είχε πέσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όπως ισχυρίζονταν κυβερνητικοί κύκλοι «είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκατ. ευρώ με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος».
 
Αλλά τελικά ούτε αυτό το ξαναζεσταμένο «πρόγραμμα» δεν κατόρθωσε να φέρει στη Βουλή χωρίς σχετική έγκριση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα, σύμφωνα με διαρροές ετοιμάζεται να το σπάσει σε δύο δόσεις όπου «θα διαχωριστούν οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος από εκείνες που δεν επιβαρύνουν τα Ταμεία, με στόχο οι ρυθμίσεις που δεν χρειάζονται κοστολόγηση να περάσουν άμεσα και οι υπόλοιπες είτε να κατατεθούν σε αυτόνομο νομοσχέδιο είτε να ενταχθούν σε κάποιο άλλο...»