Θεωρία
Η άποψή μας: Ανοίξτε τα ταμεία και τα σύνορα για την εργατιά!

Φωτο: Guy Smallman

Η νέα χρονιά ξεκινάει από την πρώτη στιγμή με δυο μεγάλες προκλήσεις. Ο Κατρούγκαλος περιφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς το κυβερνητικό σχέδιο για την προσαρμογή του Ασφαλιστικού στις απαιτήσεις του Μνημόνιου, ενώ παράλληλα ο Μουζάλας προσαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες στα πιο αντιδραστικά ιδεολογήματα.


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την προσφυγιά και τη φτώχεια όλου του κόσμου» λέει ο ένας (σε Πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη στην Αυγή), το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει να πληρώνει ούτε τις 12 φορές κομμένες συντάξεις, συμπληρώνει ο άλλος.
Τα ίδια κλισέ που ακούγαμε χρόνια τώρα από τους Σαμαροβενιζέλους, τα ακούμε τώρα από τους «προοδευτικούς» υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλου του κόσμου που αγωνίστηκε για να βάλει τέλος και στη λεηλασία των συντάξεων και στη ρατσιστική βρομιά των στρατόπεδων συγκέντρωσης και του φράχτη.


Όλα τα επιτελεία της ΕΕ έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες «ροές» και έφτιαξαν θηριώδεις μηχανισμούς θωράκισης των εξωτερικών συνόρων: Σένγκεν, Φρόντεξ, θαλάσσιες περιπολίες και χερσαίους φράχτες από τη Θέουτα της Ισπανίας μέχρι τον Έβρο. Αλλά όταν ξεχύθηκε ο χείμαρρος των προσφύγων από τη Συρία και ο απλός κόσμος τους αγκάλιασε από τη Λέσβο μέχρι τη Βιέννη και το Μόναχο, τα επιτελεία αιφνιδιάστηκαν και αναγκάστηκαν να ψελλίσουν ότι η Ευρώπη θα δείξει ανθρώπινο πρόσωπο.


Τώρα, έχουν βάλει μπροστά να ακυρώσουν κάθε άνοιγμα, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε. Οι πύλες που άνοιξαν μια φορά, μπορούν να ανοίξουν ξανά και ξανά. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η ελπίδα και η πρόοδος δεν βρίσκεται στη «ρεαλιστική προσαρμογή» του Μουζάλα, βρίσκεται στην επιμονή ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και οι φράχτες πρέπει να πέσουν.

Δισεκατομμύρια
Τα ίδια ισχύουν για την οικονομία. Τα ίδια επιτελεία μάς έλεγαν για χρόνια ότι «δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε» και αναρωτιόντουσαν υποκριτικά «πού θα βρεθούν τα λεφτά». Αλλά όταν η κρίση χτύπησε τις τράπεζες το 2008, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι υπάρχει η «ποσοτική χαλάρωση» και υπάρχουν δισεκατομμύρια για τους τραπεζίτες. Και τώρα, μόλις αποφάσισαν ότι θα κάνουν ξανά πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανακάλυψαν ότι οι πολεμικές δαπάνες μπορούν να παραβιάζουν τους «κανόνες» για τα ελλείμματα.


Γι’ αυτό η απάντησή μας στο νέο σφαγείο του Ασφαλιστικού είναι απλή: Δώστε λεφτά στα Ταμεία, γυρίστε πίσω τα κλεμμένα του PSI, «ανακεφαλαιοποιήστε» τα με μηδενικό επιτόκιο όπως κάνετε για τους τραπεζίτες. Έτσι μπορούν να «χωράνε» και τις σημερινές συντάξεις και των μελλοντικών γενιών και όσων από τους πρόσφυγες θέλουν να μείνουν, να ζήσουν, να δουλέψουν και να παλέψουν μαζί μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι χωράμε όλοι εκτός από τα αρπακτικά του καπιταλισμού.


Μπορούμε να μετατρέψουμε τον Γενάρη σε ξεκίνημα της ανατροπής όλων των αντιδραστικών σχεδίων που έχει καταντήσει να προωθεί η κυβέρνηση του Τσίπρα. Παλεύοντας για Πανεργατική απεργία ενάντια στο Ασφαλιστικό και οργανώνοντας την πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο στο πλευρό των προσφύγων. Κλείστε στα στρατόπεδα τα λαμόγια, ανοίξτε τα ταμεία και τα σύνορα για την εργατιά!