Εργατικό κίνημα
Eξαγγελίες για την Παιδεία: Στο δρόμο της Διαμαντοπούλου

Μέσα σε όλο το διάστημα των γιορτών, η κυβέρνηση επιχείρησε με δηλώσεις υπουργών της ή συνεντεύξεις Τύπου να προσπαθήσει να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων που έρχονται μέσα στο Γενάρη. Μία από τις πιο εξόφθαλμες τέτοιες προσπάθειες ήταν οι εξαγγελίες γύρω από την Παιδεία που παρουσιάζονται ως κομμάτι του «παράλληλου προγράμματος» που δεν κατατέθηκε ποτέ λόγω της άρνησης του κουαρτέτου. 
 
Η Εργατική Αλληλεγγύη στο τελευταίο της φύλλο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό το «παράλληλο πρόγραμμα» μόνο σε ένα παράλληλο σύμπαν θα υπάρξει. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγγελίες για την Παιδεία. 
 
Τα βασικά επιχειρήματα-υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι δύο. Από τη μία υπόσχεται ότι θα επιστρέψουν οι «αιώνιοι φοιτητές» με μια απλή αίτησή τους και ότι θα υπάρξει εκ νέου συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές από τους φοιτητές και από την άλλη ότι θα γίνουν «διορισμοί χιλιάδων εκπαιδευτικών», όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Φίλης. 
 
Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα ακυρώσει τους νόμους Διαμαντοπούλου, αλλά αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε ιδιώτες όσον αφορά διάφορες υπηρεσίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να βρουν τρόπους να «αυτοχρηματοδοτούνται». 
 
Διάλογος-απάτη  
Αυτή η εικόνα ενισχύεται με την έναρξη του λεγόμενου «Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία». Ως συνήθως, όταν μια κυβέρνηση έρχεται να περάσει μέτρα στην εκπαίδευση, είναι αναγκαίος ένας αντίστοιχος διάλογος-παγίδα που δεν αποσκοπεί πουθενά παρά μόνο να ρίξει στάχτη στα μάτια. 
 
Ακόμα και έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες δυσκολίες να ωραιοποιήσει την εικόνα. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις για την επιλογή του Αντώνη Λιάκου ως Προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου. Η Σίσσυ Βελισσαρίου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα των Συντακτών: 
 
«Είναι γνωστή η μακρά θητεία του κ. Λιάκου ως οργανικού διανοουμένου του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη -υπήρξε πρόεδρος του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας»- και γενικότερα ως βασικού στελέχους του think tank των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επεκτάθηκαν και κατά τη διακυβέρνηση επί της χώρας από τη Ν.Δ», ενώ στη συνέχεια τονίζει ότι ήταν από τους πρωτεργάτες της κίνησης των χιλίων πανεπιστημιακών που υποστήριξαν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις Γιαννάκου το 2006-07. 
 
Άλλωστε, τόσο ο Λιάκος όσο και ο Φίλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την ημέρα έναρξης του διαβόητου Διαλόγου, αναφέρθηκαν πολλές φορές στην ανάγκη να υλοποιηθούν τα μέτρα για την εκπαίδευση που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Αντίθετα, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 
 
Με αυτά που επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι μακριά ο καιρός που θα ακουστεί σε νέες κινητοποιήσεις το κλασικό σύνθημα που έχουν ακούσει υπουργοί και υπουργοί Παιδείας: «Ο διάλογος τους είναι μια απάτη».