Νέα από τους χώρους
Eργαζόμενοι στα 5μηνα: “Μόνη επιλογή ο δρόμος”

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσαν οι πενταμηνίτες μαζί με εργαζόμενους του δημοσίου που συμμετείχαν στην στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη. Η αντιπροσωπεία των εργαζόμενων που μπήκε στο υπουργείο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Πετρόπουλο, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος» και απλά άκουσε τα αιτήματα. 
 
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πενταμηνίτες από πολλούς δήμους (πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη απολυμένοι), ενώ έγιναν χαιρετισμοί συμπαράστασης. Το λόγο πήραν η Σταυρούλα Βερούκη από το Συντονιστικό των πεντάμηνων, ο Νίκος Γκιτάκος από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ, ο Χρίστος Αργύρης από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ο Κώστας Πίττας, γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων τ. ΥΠΑΝ. 
 
Ο Ορέστης Μπαλάσκας, πενταμηνίτης στο Δήμο Αθήνας μας μίλησε για το πως βλέπει τη συνέχεια του αγώνα τους: «Τα περισσότερα παιδιά αυτό το μήνα τελειώνουν. Περίπου το 80% των συμβασιούχων. Προσπαθούμε να οργανωθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα, βλέποντας και τι απάντηση θα πάρουμε σήμερα από τον υπουργό. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, καταλήψεις, να τα κλείσουμε όλα. Πρέπει να δικαιωθούμε. Πρέπει να βρει λύση το υπουργείο. Έγινε συνέλευση στο Δήμου Αθήνας, αποφασίσαμε ότι συμμετέχουμε εδώ στις σκηνές στο υπουργείο. Όμως πιστεύω ότι αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις καταλήψεις, να κλείσουμε γκαράζ και δημαρχεία. Χρειάζεται να συσπειρώσουμε όλους τους πενταμηνίτες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ξαναγυρνάμε στην ανέχεια και στην ανεργία. Η μόνη επιλογή είναι ο δρόμος».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Μακρής, του οποίου η σύμβαση είχε ήδη λήξει: «Στο Δήμο Ζωγράφου ήμασταν περίπου 200 εργαζόμενοι στα πεντάμηνα. Κινητοποιηθήκαμε και ριζοσπαστικοποιηθήκαμε περίπου 50 άτομα. Αυτές τις μέρες έφυγαν οι περισσότεροι. Έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι στου Ζωγράφου. Αυτή τη στιγμή έχει τεθεί ένα ζήτημα. Καταλαβαίνει πολύς κόσμος τι σημαίνει συμβασιούχος-ωφελούμενος. Ήταν τόσο λίγος ο χρόνος της θητείας μας, παρόλα αυτά καταφέραμε και οργανωθήκαμε. Αυτό από μία άποψη ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας. Αφήνει παρακαταθήκη ο αγώνας μας για το μέλλον αφού αυτού του είδους την εργασία θέλουν να επιβάλλουν. Πρέπει να αμφισβητήσουμε στο σύνολο αυτή την πολιτική που καταστρατηγεί τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα». 
 
Tη Δευτέρα 4 Γενάρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο, είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Συντονιστικού των πενταμηνιτών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τους.