ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Συνέντευξη με την Αργυρή Ερωτοκρίτου μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Στήριγμα για τον κόσμο που αντιστέκεται

Πειραιάς 6 Γενάρη 2016. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλευρό των εργαζόμενων που αντιστέκονται στο ξεπούλημα του Λιμανιού

Στις 5-6 Μάρτη προγραμματίζεται η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήδη αρχίζει η συζήτηση των θέσεων της συνδιάσκεψης. Ποια η σημασία της μέσα στις νέες συνθήκες;
Η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα κεντρικό πολιτικό γεγονός. Θέλουμε να επηρεάσει πολιτικά όλη τη ριζοσπαστικοποίηση που διαμορφώνεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που και πριν αλλά και μετά το 3ο μνημόνιο συνεχίζει να κατεβαίνει στο δρόμο, να απεργεί, να αγωνίζεται. Αλλά και να κερδίσει στην πλευρά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τον κόσμο που αντιστέκεται. 
 
Yπάρχουν ερωτήματα σε όλον αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν κομμάτια που σπάνε από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας εναλλακτική. Στο εσωτερικό της ΛΑΕ αλλά και του ΚΚΕ ανοίγει η συζήτηση πάνω στην πολιτική, τη στρατηγική. Πάνω σε αυτά μπορεί να συμβάλει θετικά η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν γεννήθηκε χθες. Ολα τα τελευταία χρόνια έχει παίξει ρόλο για να αναδειχθεί η τεράστια ριζοσπαστικοποίηση που γκρέμισε κυβερνήσεις, στράφηκε αριστερά και έδωσε τα συντριπτικά ποσοστά του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το έκανε αυτό από τη μια διαμορφώνοντας το αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα και από την άλλη με τις πρωτοβουλίες της στους αγώνες. Αυτά τα δύο έχουν να παίξουν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανάδειξη μιας δυνατής αριστερής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κατρακυλάει δεξιά. 
 
Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Απέναντι στους εκβιασμούς ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι η εφαρμογή των μνημονίων, η απάντηση που εξακολουθεί να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα, είναι η διαγραφή όλου του χρέους. Αντί να κοπούν για ακόμα μια φορά οι συντάξεις και οι δαπάνες για Υγεία-Παιδεία, να σταματήσει να πληρώνεται το χρέος. 
 
Είναι η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Μια ΕΕ που από τη μια επιβάλλει ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αιωνίως άνεργοι ή «απασχολούμενοι» σε 5μηνα προγράμματα και από την άλλη χτίζει τη βαρβαρότητα της ρατσιστικής Ευρώπης-Φρούριο και συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο για να επιβάλουμε έλεγχο στη ροή και τη διάθεση των κεφαλαίων και τη χρησιμοποίησή τους προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών.
 
Αυτή είναι η εναλλακτική που προτείνει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να μπορεί το κίνημα να φέρει άμεσες νίκες και να αλλάξει τα πράγματα όχι στο μακρινό μέλλον αλλά στο εδώ και τώρα. Και αυτή την εναλλακτική μπορεί να τη χτίσει μόνο η ίδια η εργατική τάξη με τους αγώνες της. Οι «από τα πάνω» λύσεις και οι συμβιβασμοί που ήταν η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ μας τελείωσαν. 
 
Αυτό μας πάει αναγκαστικά στο δεύτερο σκέλος. Αυτά θα μπορέσουν να κερδηθούν μόνο μέσα από τους κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας. Και εδώ, οι ενωτικές πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στο κίνημα μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και η οργή του κόσμου και να μετατραπεί σε δράση, οργάνωση, δύναμη ρήξης και ανατροπής. Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά που απλά γκρινιάζει ή καταγγέλει στο κοινοβούλιο τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίζει αυτό το ρόλο σήμερα. Με τη συμβολή της στο «ΟΧΙ» που οργάνωσε από τα κάτω στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας τις μέρες του δημοψηφίσματος βρέθηκε ενωτικά αλλά αιχμηρά στην πρώτη γραμμή της μεγάλης αυτής ταξικής σύγκρουσης.
 
Στο ζήτημα των προσφύγων στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ και του συντονισμού των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων για το προσφυγικό προσπαθούμε να ενώσουμε όλες τις αποχρώσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Αντίστοιχα στο αντιπολεμικό κίνημα, στο lgbtq κίνημα έξω από τη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης. Και βέβαια στο εργατικό κίνημα. Στα 5μηνα ενάντια στις απολύσεις, στα λιμάνια και στους σιδηρόδρομους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στα νοσοκομεία, παντού δίνουμε τη μάχη του συντονισμού, όχι ο καθένας μόνος του αλλά όλοι μαζί, όλοι όσοι θέλουν να συγκρουστούν με τα μνημόνια με πρωτοβουλίες δράσης και κλιμάκωσης, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν οι γραφειοκρατικές και ρεφορμιστικές ηγεσίες.  
 
Υπάρχει κίνδυνος εσωστρέφειας; 
Κάθε άλλο. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας για τη Συνδιάσκεψη και έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να βγει εξώστρεφα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πολιτική συζήτηση - και μάλιστα με οργανωμένο τρόπο. Σε κάθε γειτονιά, πόλη, χώρο εργασίας να μην περιοριστούμε σε συνελεύσεις των μελών αλλά να οργανώσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις και να καλέσουμε όλα τα κομμάτια της Αριστεράς να συζητήσουμε συντροφικά στο ζήτημα της εναλλακτικής. Να τους καλέσουμε εκεί να δώσουμε μαζί τις άμεσες μάχες του ασφαλιστικού, των απολύσεων, της Παιδείας, των προσφύγων, της δίκης της Χ.Α. 
 
Το προηγούμενο διάστημα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ταλανιζόταν από την αντιπαράθεση: φτάνει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο ή χρειάζεται ένα «πλατύτερο» μέτωπο; Εδώ υπάρχει πλέον προχώρημα. Όχι μόνο μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και σε κομμάτια που την παρακολουθούν απογοητευμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλαβαίνουν στην πράξη την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας δυνατής αντικαπιταλιστικής αριστεράς που να μη μιλάει για διαχείριση αλλά για σύγκρουση με το σύστημα. 
 
Ολα αυτά μπορούν να επηρεάσουν με τον πιο θετικό τρόπο τη συζήτηση που γίνεται μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να βοηθήσουν στο περαιτέρω ξεκαθάρισμα πάνω στο ζήτημα των ταξικών συσχετισμών, στο ποια είναι η δύναμη που μπορεί να επιβάλει το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο του.  
 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο που μπορεί να σημάνει τη συγκρότηση ενός μαζικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ελλάδα, μια εξέλιξη που θα παίξει ρόλο διεθνώς. Αυτό μεταφράζεται άμεσα πηγαίνοντας προς την 3η Συνδιάσκεψη σε μαζική καμπάνια εγγραφής νέων μελών σε όλες τις τοπικές και κλαδικές της επιτροπές.
 

Πανελλαδικό Συντονιστικό στις 17 Γενάρη

Για το προσχέδιο θέσεων για το οργανωτικό ενόψει της 3ης Συνδιάσκεψης στις 5-6 Μάρτη συζητάει στις 17 Γενάρη το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Πάνω στο ζήτημα της εκλογής των συντρόφων-ισσων στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η 3η Συνδιάκεψη μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση ενός κειμένου καταστατικών αρχών λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πατώντας πάνω στα προχωρήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας σαν βάση την προηγούμενη απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης, τη συζήτηση που έγινε στη 2η και τις αποφάσεις του ΠΣΟ που ακολούθησε το Νοέμβρη του 2014, το οποίο και αποφάσισε την αναλογική αντιπροσώπευση των υποψηφίων στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από διαδικασίες απλής αναλογικής. Η απόφαση εκείνου του ΠΣΟ μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί και στην εκλογή αντιπροσώπων για την 3η Συνδιάσκεψη. 
 
Απλή αναλογική
Η πρόταση, όπως είχε τεθεί ήδη στην 1η Συνδιάσκεψη, για ανάδειξη αιρετών συντρόφων με διαδικασίες απλής αναλογικής ανάμεσα στα προτεινόμενα ψηφοδέλτια (όπου κάθε ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των εκλεγόμενων, κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να συγκροτήσει πρόταση και κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει την πρόταση της επιλογής του) είναι αυτή που εξασφαλίζει την αναλογική συμμετοχή όλων. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας εκλογής είναι όχι μόνο δημοκρατικό αλλά και ενωτικό και συνθετικό. Καμιά άποψη δεν αποκλείεται, καμιά άποψη δεν «καπελώνει», η κοινή συνισταμένη προκύπτει συνθετικά. 
 
Οι ενδοιασμοί ότι μια τέτοια διαδικασία εκλογής δημιουργεί πολώσεις με τις χωριστές προτάσεις-ψηφοδέλτια δεν ευσταθούν. Καταρχάς γιατί ο προηγούμενος τρόπος διεξαγωγής με λίστα, πίσω από το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» συνοδευόταν από μάχες σταυροδοσίας χωρίς καν αυτές να πατάνε πάνω σε πολιτικές πλατφόρμες και απόψεις.  
 
Κατά δεύτερο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα μέτωπο πολιτικών οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, όπου οι πολιτικές διαφωνίες, όπως και οι συμφωνίες, είναι εξ ορισμού γνωστές και υπαρκτές. Πολωτικές και διασπαστικές γίνονται αυτές οι διαφωνίες όταν δεν κατοχυρώνεται η ελεύθερη έκφρασή τους και όχι όταν εκφράζονται ελεύθερα μέσα σε μια δημοκρατική λειτουργία. 
 

Συνελεύσεις τοπικών επιτροπών

ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/1 Στέκι (Αβέρωφ 7Α – Χαλάνδρι) 7μμ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/1 στέκι Αριστερής Κίνησης 7μμ
 
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/1 Δημαρχείο Αγ. Παρασκευής 6μμ
 
Ν. ΙΩΝΙΑΣ-Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/2 7μμ
 
ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/2 5μμ
 
ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/2 Σύλλογος Δασκάλων 5μμ