Αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιρατσιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη

Σεβίλλη 16/1, διαδήλωση αλληλεγγύης στους πυροσβέστες - διασώστες προσφύγων που συνελήφθησαν και διώκονται στη Λέσβο

Γερμανία

Στην Κολωνία αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας η αντιπαράθεση συνεχίζεται στον απόηχο των γεγονότων της πρωτοχρονιάς (βλ ΕΑ Νο. 1206). Ακροδεξιοί οργανώνουν περιπολίες για να «καθαρίσουν» την πόλη, ενώ δεξιοί πολιτικοί και αστικά ΜΜΕ κλιμακώνουν την ισλαμοφοβική προπαγάνδα ώστε να αλλάξουν την ατζέντα και να κλείσουν τα σύνορα.
 
Στο μεταξύ μπαράζ ψευδών ειδήσεων από αμφιλεγόμενες πηγές κατακλύζει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους φωτογραφίες που παρουσιάζουν ξυλοκοπημένες γυναίκες από άλλα περιστατικά σε άλλες χώρες που σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι πολλών ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα η προπαγάνδα μιλούσε για χιλιάδες πρόσφυγες που βίαζαν μαζικά Γερμανίδες, τώρα η αστυνομία κάνει λόγω για 19 ταυτοποιημένους δράστες. Τώρα αποκαλύφθηκε από τον Ιντιπέντεντ ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση μετανάστες έκαναν κλοιό για να προστατέψουν τουρίστρια από σεξουαλική επίθεση.
Όλη αυτή η προπαγάνδα μίσους, που καταφέρνει να στοχοποιεί τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα για τις Γερμανίδες, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ρατσιστικής βίας. Δεκάδες μετανάστες από την Αφρική και την Ασία έχουν δεχτεί επιθέσεις με πολλούς να καταλήγουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 
 
Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στη Γερμανία όμως σηκώνει το γάντι και απαντάει στις προκλήσεις. Πάρα πολλά είναι τα σημεία όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των προσφύγων και την ανάσχεση της ρατσιστικής προπαγάνδας. Ενδεικτικά το Σάββατο 16/1 στη Στουτγάρδη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 7.000 ανθρώπων ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης Μέρκελ να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία. Το κάλεσμα ήταν πρωτοβουλία των συνδικάτων της πόλης, ενώ το στήριξαν οι κοινότητες των μεταναστών.  
 
Κινητοποίηση «αιφνιδιαστικής διαδήλωσης» πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα και στην Κολωνία, όπου εκατοντάδες βγήκαν μέσα στο τσουχτερό κρύο για να αντιταχθούν στην στοχοποίηση των μεταναστών. Το κάλεσμα ήταν πρωτοβουλία των Σύριων προσφύγων με σύνθημα «Σύριοι Ενάντια στο Σεξισμό» και στηρίχτηκε από τοπικές αντιρατσιστικές οργανώσεις.
 

Στους δρόμους του Καλαί

Στην περιοχή του Καλαί στήνονται καινούργιοι χώροι εγκλεισμού πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων. Η νομαρχία του Καλαί, με την υποστήριξη της OFPRA (γαλλικό γραφείο προστασίας των προσφύγων) και της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη Δευτέρα την επιχείρηση διάλυσης της «ζούγκλας» του Καλαί, του καταυλισμού στον οποίο διέμεναν χιλιάδες μετανάστες.
 
Η επιχείρηση, ανακοινώθηκε την Πέμπτη 8 Γενάρη από τον διευθυντή της OFPRA σε μια συνάντηση που έγινε στη «ζούγκλα». Οι στόχοι των αρχών είναι καθαροί: να μειώσουν τη δυναμικότητα του χώρου από τις 3.000 στις 2.000 άτομα το πολύ, σε συνθήκες απόλυτου ελέγχου, διασκορπίζοντας τους υπόλοιπους σε όλη τη Γαλλία στα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού».
 
Αυτοί που θα επιμείνουν να πάνε στη Μ. Βρετανία, θα κυνηγηθούν ανελέητα και θα φυλακιστούν σε κέντρα κράτησης.
Μέχρι τώρα μόνο 144 μετανάστες δέχτηκαν να μπουν στο φοβερό στρατόπεδο συγκέντρωσης που τους παραχωρούν τόσο «γενναιόδωρα». Πρόκειται για 125 κοντέινερ, περιφραγμένα με ψηλό φράχτη. Δεν έχουν νερό, θέρμανση, τουαλέτες και το μαγείρεμα απαγορεύεται. Η πρόσβαση σε αυτό το στρατόπεδο ελέγχεται από ηλεκτρονικά συστήματα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
 
Αφόρητη
Η στρατηγική της αστυνομίας συνοψίζεται στο να κάνει αφόρητη τη ζωή των μεταναστών. Την περασμένη εβδομάδα τρεις συνεχόμενες νύχτες, οι μετανάστες προσπαθούσαν να πάνε στο κέντρο της πόλης. Εκεί τους προκαλούσαν «αγανακτισμένοι πολίτες» και οι μπάτσοι τους απωθούσαν πίσω στον καταυλισμό όπου τους βομβάρδιζαν με χημικά και δακρυγόνα για ώρες. 
 
Αυτά τα επεισόδια έχουν γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ και άρθρων στα τοπικά ΜΜΕ που καταγγείλανε τη μόνιμη παρουσία φασιστών στο πλάι των δυνάμεων καταστολής. Οι φασίστες είναι οπλισμένοι με καδρόνια και εφορμούν στις επιθέσεις μαζί με τα ΜΑΤ.
 
Απέναντι σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται, το «Ενωτικό Πλαίσιο» στο Παρίσι, που συσπειρώνει πολλές οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα και συνδικάτα, αποφάσισε η 23 Γενάρη να είναι μέρα κινητοποίησης σε συμπαράσταση στους μετανάστες στο Καλαί. Μαζί μας θα διαδηλώνει και η βρετανική οργάνωση Stand Up to Racism για τρίτη φορά.
 
Η διεθνής αυτή μέρα δράσης θα είναι ακόμα μια ευκαιρία να καταγγείλουμε την Ευρώπη-Φρούριο και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών.
Alain Pojolat 
 Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)
 

Σεβίλλη: Κάτω τα χέρια από τους αλληλέγγυους

Από τα πέντε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο οι τρείς είναι Ισπανοί πυροσβέστες, Σεβιλιάνοι για να είμαστε συγκεκριμένοι.
 
Ο ένας από τους τρείς κατάγεται από την Αλγκάβα (χωριό έξω από τη Σεβίλλη) και έχει πολλούς φίλους και συντρόφους στο ριζοσπαστικό συνδικάτο SAT. Όταν η είδηση μαθεύτηκε ολόκληρο το χωριό εξοργίστηκε. 
 
Πολύς κόσμος ήταν περήφανος για τους πυροσβέστες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και ήθελε να κινητοποιηθεί για αλληλεγγύη. Οι πυροσβέστες έχουν μακρά παράδοση στο εργατικό κίνημα και πάντα οργανώνουν μαχητικές διαδηλώσεις. Στο κίνημα κατά των εξώσεων έγιναν σύμβολο επειδή αρνιόντουσαν να βγάλουν από τα σπίτια τους τις φτωχές οικογένειες.
 
Η συγκέντρωση έγινε στο δημαρχείο της Σεβίλλης μιας και η πόλη δεν διαθέτει ελληνικό προξενείο. Στο κέντρο της συγκέντρωσης βρέθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ τα βασικά συνθήματα ήταν «λευτεριά στους πυροσβέστες», «ανοιχτά σύνορα» και «κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος». 
 
Αποκάλυψη
Για πολύ κόσμο το γεγονός αυτό ήταν αποκάλυψη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Κανένας δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Ποδέμος υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του μουδιάσματος. Όταν τελικά έβγαλε ανακοίνωση, αυτή έγραφε ότι πρόκειται για "παρεξήγηση" στην οποία πρέπει να μπει τέλος. 
 
Οι φίλοι και σύντροφοι των πυροσβεστών έψαχναν επαφή με το κίνημα στην Ελλάδα για συμπαράσταση. Από πλευράς της συλλογικότητας Αντικαπιταλιστική Δράση βοηθήσαμε στην οργάνωση της κινητοποίησης συνδέοντας και ενημερώνοντας για τις μέρες δράσης στον Έβρο.
 

Ελβετία

Αντίθετα με τους εκατομμυριούχους και τους δικτάτορες ολόκληρου του κόσμου, στους οποίους η Ελβετία προσφέρει ένα φορολογικό παράδεισο, οι πρόσφυγες δεν χαίρουν της ίδιας υποδοχής. 
 
Όσοι καταφέρουν να περάσουν τα κύμματα του Αιγαίου και τους ευρωπαϊκούς φράχτες με πάνω από χίλια ευρώ στην τσέπη ή ακόμα και με αντικείμενα αντίστοιχης αξίας, φτάνοντας στα Ελβετικά σύνορα πρέπει να καταθέσουν αυτό το "πλεόνασμα" με τη δικαιολογία ότι η άφιξή τους δημιουργεί έξοδα στα οποία και θα πρέπει να συμμετάσχουν. Σαν να μην έφτανε αυτό οι πρόσφυγες που νομιμοποιούνται είναι υποχρεωμένοι να δίνουν για 10 χρόνια το 10% του εισοδήματός τους! Μπορεί να βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αλλά αυτό το απάνθρωπο μέτρο, που ληστεύει το ισχνό αυτό κομπόδεμα, εφαρμόζεται στην Ελβετία απο το 1999 και απ’ ότι φαίνεται ενέπνευσε πρόσφατα την δανέζικη κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να συμμετάσχει κι αυτή στο πλιάτσικο. 
 
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελβετία δεν δημιουργούν έξοδα αλλά πλούτο. Ζουν στοιβαγμένοι σε υπόγεια καταφύγια παρατημένα από το στρατό, στα οποία είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν παρόντες κάθε βράδυ. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία καθώς ο νόμος δεν τους επιτρέπει να εργαστούν για όσο εκκρεμμεί η αίτηση παροχής ασύλου. Όσο τα αφεντικά των πολυεθνικών επωφελούνται, η κυβέρνηση από τη μία κάνει τα στραβά μάτια και από την άλλη, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά, παρουσιάζει το μεταναστευτικό σαν το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα.
 
Τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την ενίσχυση της ακροδεξιάς «Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου»(!), το αντιρατσιστικό κίνημα έχει οργανώσει μια σειρά διαδηλώσεων και καταλήψεων αλληλλεγγύης σε πρόσφυγες που φυλακίστηκαν ή που απειλούνταν με επαναπροώθηση μέσω της συνθήκης του Δουβλίνου. 
 
Το ελβετικό κεφάλαιο ανεξάρτητα από την επιλογή του να μην ενταχθεί στην ΕΕ και στο ευρώ, δίνει τα ρέστα του στην ενίσχυση της Ευρώπης Φρούριο. Στο πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες η παραδοσιακή ελβετική δήθεν ουδετερότητα δίνει τη θέση της στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.
Δημήτρης Δασκαλάκης , Ελβετία