Εργατικό κίνημα
Η μάχη του ασφαλιστικού: Πανεργατική 4 Φλεβάρη

Ηράκλειο

Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που έγινε στις 15 Γενάρη. Την Τρίτη 19 Γενάρη σε εξέλιξη ήταν η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ όπου θα αποφασιζόταν απεργία και για το δημόσιο τομέα.
 
Το Γενικό Συμβούλιο άνοιξε με εισήγηση του Γιάννη Παναγόπουλου, προέδρου της ΓΣΕΕ που εμφανίστηκε ξανά μετά από μήνες. Πρότεινε να γίνει 24ωρη απεργία στις 4/2 αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της Συνομοσπονδίας, η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό «πάει προς το Μάρτη». Στην εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στις επιθέσεις που εμπεριέχει το σχέδιο της κυβέρνησης και προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την επιεικώς απαράδεκτη στάση της ΓΣΕΕ στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού. 
Ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης από τη ΔΑΚΕ, ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιώρος Πέρρος από το ΠΑΜΕ. 
 
Αρχικά ενημέρωσε για το κλείσιμο του εργοστασίου της Softex και κάλεσε το Γενικό Συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων. Στη συνέχεια σωστά τόνισε ότι η 4 Φλεβάρη είναι μακριά και ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να κινηθεί άμεσα σε όλους τους χώρους πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. 
 
Τελικά, όμως, το μόνο που πρότεινε ήταν να γίνει η απεργία μια εβδομάδα νωρίτερα (28/1) και η πρόταση για τη συνέχεια ήταν γενικόλογη, «να υπάρξει κλιμάκωση». 
 
Ακόμα πιο γενικόλογοι ήταν οι ομιλητές από τις άλλες δύο παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ο Θάνος Βασιλόπουλος από το ΜΕΤΑ επιχείρησε να δώσει το στίγμα της παράταξής του σε σχέση με την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι στο ΜΕΤΑ συμμετέχουν ακόμα οι δυνάμεις και της ΛΑΕ και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Για το πρόγραμμα κινητοποιήσεων ανέφερε ότι «και εμείς συμφωνούμε με την απεργία», αλλά τίποτα παραπάνω. Σωστή πάντως ήταν η επισήμανσή του ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για την προσφυγική κρίση «καθώς δεν γίνεται να αφήνουμε να πνίγονται άνθρωποι». 
 
Ο Νίκος Φωτόπουλος εκ μέρους του ΕΜΕΙΣ έκανε σφοδρή κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσον αφορά τη στάση της στο δημοψήφισμα και για την ανυπαρξία της όλο το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχεια παρά την εκτίμηση ότι έπρεπε να είχε γίνει «απεργία διαρκείας όταν το κλίμα ήταν ανεβασμένο».
 
Πίεση
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου αποτύπωσε με ένα τρόπο την πίεση που νιώθει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάτω από τις δράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις επί μέρους χώρων (ΠΕΝΕΝ, ομοσπονδίες μέσων μεταφοράς, ακόμα και η μεγάλη κινητοποίηση των δικηγόρων-επιστημόνων που σχολιάστηκε θετικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης). 
 
Χρειάζεται να μεγαλώσει η πίεση πάνω σε αυτές τις ηγεσίες και να μπει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη συνέχεια με στόχο την ακύρωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου. 
 
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια με το δεδομένο ότι το ασφαλιστικό θα ερχόταν προς ψήφιση στις αρχές Φλεβάρη είχε προτείνει σε όλα τα συνδικάτα να αποφασίσουν ένα πρόγραμμα με απεργιακή κλιμάκωση. Με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη, τριήμερη απεργία 27, 28 και 29 Γενάρη και απεργία διαρκείας για τη συνέχεια. 
 
Τώρα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της απεργίας στις 4 Φλεβάρη έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα κλιμάκωσης με νέα 48ωρη απεργία και απεργία διαρκείας αμέσως μετά. Θα κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη, ενώ τα μέλη του θα δώσουν τη μάχη να οργανωθούν σε όλους τους χώρους Γενικές Συνελεύσεις που θα πάρουν απεργιακές αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα.