Διεθνή
STOP στους εκβιασμούς Σένγκεν

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον φράχτη, 23-24 Γενάρη

Η κυβέρνηση θέλει να ξορκίσει τις απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν λέγοντας ότι πρόκειται για σενάρια που προωθούν “ακραίοι κύκλοι”. Στην πραγματικότητα, κάθε μέρα επιβεβαιώνεται περισσότερο ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας “ακραίος κύκλος” που κλιμακώνει τους εκβιασμούς. Η επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν στις 27 Γενάρη λέει πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ζώνης Σένγκεν. Ταυτόχρονα επικυρώθηκε η ήδη ειλημμένη απόφαση των έξι τουλάχιστον χωρών που έχουν παγώσει την Σένγκεν και έχουν επιβάλει ελέγχους στα σύνορά τους.
 
Μέχρι πριν από μερικές βδομάδες, η επαναφορά των ελέγχων ήταν κι αυτό “ακραία” και προσωρινή κίνηση. Τώρα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ για δυο χρόνια και βλέπουμε. Από δίπλα ήρθαν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προσφύγων. Ο Μουζάλας δήλωνε πριν από μια βδομάδα ότι «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Οι Βέλγοι μας είπαν:
"Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε!", και συμπλήρωνε “Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε”. Τώρα, η βαρβαρότητα του Βέλγου Υπουργού γίνεται επίσημη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν πνίγετε και δεν τρομοκρατείτε αρκετά, είναι η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση. Το υπόλοιπο μισό της βελγικής “πρότασης”, η δημιουργία στρατόπεδων για 400 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμη επίσημο. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη αποδεχτεί τα πρώτα βήματα σ’αυτή την κατεύθυνση, να στήσει τα “hot spot” στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο) και να παραχωρήσει τα στρατόπεδα της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και του Σχιστού στον Κορυδαλλό για “φιλοξενία” 4.000 ανθρώπων το καθένα.
 
Ρατσισμός
Ο εκβιασμός της ΕΕ είναι ρατσιστικός. Απειλούν να κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όσο δεν εξασφαλίζουν ότι θα μείνουν ερμητικά κλειστά τα εξωτερικά σύνορα. Έχεις δηλαδή εισιτήριο να μπεις στο κλαμπ της ελεύθερης μετακίνησης, μόνο αν κρατάς την πόρτα κλειστή στους κατατρεγμένους.
 
Οι πιέσεις στρέφονται και κατά των φτωχότερων χωρών των Βαλκανίων, ακόμη και αν η Κομισιόν θέλει να το παρουσιάσει ως βοήθεια για να μην παγιδευτούν οι πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας. Ο Γιούνκερ χειροκρότησε την προοπτική να μπει φραγμός στα σύνορα της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρουσιάζοντάς την ως πρόταση της… Σλοβενίας. Το προκλητικό αυτό σενάριο παίρνει για δοσμένο ότι τα σύνορα της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας θα παραμείνουν κλειστά. Όταν η Ουγγαρία έστησε το φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία, οι Ευρωπαϊοι ηγέτες καταδίκαζαν την πρωτοβουλία. Τώρα οι ίδιοι σπρώχνουν της χώρες των δυτικών βαλκανίων να στήσουν αντίστοιχα εμπόδια όσο το δυνατόν νοτιότερα. 
 
Το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα της Σένγκεν είναι επίθεση και στους ντόπιους εργάτες των Βαλκανίων, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η Σένγκεν από την ίδρυσή της ήταν ρατσιστική. Χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία βρήκαν χώρο στην αγκαλιά της, ακόμη και αν δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που μπήκαν στην ΕΕ δεν έχουν γίνει δεκτές στη Σένγκεν. Οι υποσχέσεις έλεγαν ότι θα έμπαιναν στη Σένγκεν στα μέσα του 2016. Πολλές εργατικές οικογένειες που σχεδίαζαν να μετακινηθούν, τώρα βλέπουν τα όνειρά τους να μπαίνουν στην αναμονή.
 
Οι εκβιασμοί για τη Σένγκεν είναι η άλλη όψη των πιέσεων για το χρέος, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις περικοπές. Οι ίδιοι που γρύλιζαν για να μην ψηφίσουμε Όχι στο δημοψήφισμα, τώρα ζητάνε φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την “ευρωπαϊκότητα” την μετρούσαν μέχρι τώρα με το ύψος της μείωσης των μισθών, πλέον μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας είσαι ανάλογα με το πόσους μετανάστες πνίγεις στα σύνορα.
 
Και όπως προδιέγραψε το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την περασμένη βδομάδα, τα δυο πράγματα (λιτότητα και ρατσισμός) μπαίνουν σιγά σιγά στο ίδιο τραπέζι. Η Γερμανία, έλεγε το δημοσίευμα, μπορεί να διαπραγματευθεί το χρέος της Ελλάδας, παίρνοντας σαν ανατάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα φτιαχτούν γιγάντια στρατόπεδα μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Μπορεί το παζάρι να μην γίνει εδώ και τώρα τόσο ανοιχτά, αλλά είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο από δω και μπρος θα έχει να αντιμετωπίσει και τον μπαμπούλα της αποπομπής από τη Σένγκεν. 
 
Χωρίς ντροπή
Ας μην ξεχάσουμε ωστόσο ότι αυτό το επικίνδυνο ισοφάρισμα το ξεκίνησε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν τον περσινό Μάρτη, όταν ακόμη η κυβέρνηση υποσχόταν “σκληρές διαπραγματεύσεις”, που ο Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς έλεγε χωρίς ντροπή ότι αν δεν στηριχτεί η κυβέρνηση από τους “εταίρους”, “θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη”.
 
Όποιος είχε αυταπάτες για κάποια επιστροφή στις “ευρωπαϊκές αξίες”, καλύτερα να το ξεχάσει. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές είναι οι “ευρωπαϊκές της αξίες”, είναι η Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού. Γιόρτασαν με πολλές σαμπάνιες τα “ανοιχτά” τους σύνορα, τις χάρτες δικαιωμάτων και τα ευρωσυντάγματά τους, και τώρα είναι έτοιμοι να τα τσαλακώσουν σαν παλιόχαρτα, φοβισμένοι και ανίκανοι μπροστά στα αποτελέσματα των δικών τους πολέμων και της δικής τους κρίσης. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να γίνουμε πιόνια στους εκβιασμούς τους. Η εργατική τάξη από κάθε πλευρά των συνόρων έχει τη δύναμη και να μην αφήσει να κλείσει κανένα πέρασμα και να ρίξει όλους τους φράχτες που έχουν υψώσει μέχρι σήμερα.
 
Η Ζώνη Σένγκεν πήγε από την αρχή χέρι-χέρι με την κατασκευή της Ευρώπης Φρούριο. Κλειστά σύνορα προς τα έξω, αποδοχή προσφύγων με το σταγονόμετρο, και με πολύ δισταγμό άνοιγμα συνόρων στο εσωτερικό. Μετά από την αρχική υπογραφή το 1985, μόνο το 1995 άνοιξαν τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ ορισμένων χωρών. Αξίζει μια υπενθύμιση για το πώς περιέγραφε το περιοδικό Εκόνομιστ την κατάσταση στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Ορισμένα αποσπάσματα θα μπορούσαν να είναι από χτεσινή εφημερίδα:
“Πρόσφατο νομοσχέδιο της Ιταλίας κάνει ευκολότερη την απέλαση παράνομων μεταναστών και έχει πυροδοτήσει εκρηκτικές διαμαρτυρίες…Ενας από τους γερουσιαστές της Λίγκας ζητάει τη χρήση πλαστικών σφαιρών κατά μεταναστών και τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών για τις απελάσεις, διότι οι μετανάστες βρομάνε και μπορεί να βιάσουν τις αεροσυνοδούς. Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να απελάσει τους πρόσφυγες από τη Νιγηρία και να επιβάλει πρόστιμα σε όσους προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες. Η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της “μηδενικής μετανάστευσης” και αρνείται την εφαρμογή των κανόνων της συμφωνίας Σένγκεν.
 
Η σουηδική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για να δυσκολέψει την έλευση μαζών από τα πιο βασανισμένα σημεία του πλανήτη. Η Ολλανδία δεν δέχεται νέους μετανάστες. Και στην Αυστρία, το “κίνημα” του Χάιντερ που ίσως κρατήσει τα κλειδιά της πολιτικής σταθερότητας, ζητάει την απόλυτη απαγόρευση της μετανάστευσης… 
 
Σφίξιμο
Από τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο. Έτσι, το σφίξιμο των νόμων για την παροχή ασύλου χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να στενέψουν τον ορισμό του ποιος δικαιούται άσυλο. Ακόμη και οι 800.000 που κατέφυγαν στην ΕΕ από την πρώην Γιουγκοσλαβία ίσως σύντομα πιεστούν να γυρίσουν πίσω”.
 
Εκείνο το πρώτο κύμα χτισίματος της Ευρώπης Φρούριο έστρωσε το δρόμο για την επανεμφάνιση των ρατσιστών και των φασιστών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Έφαγαν τα μούτρα τους πάνω στο κίνημα των “χωρίς χαρτιά”, στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες του 1995. Το ίδιο και καλύτερα μπορούμε σήμερα, με το οικοδόμημα της ΕΕ να βρίσκεται σε ασύγκριτα βαθύτερη κρίση.