Εργατικό κίνημα
Η απεργία στα ΜΜΕ

Με 24ωρη απεργία στις 3 Φλεβάρη συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12μ.
 
Η απόφαση για απεργία στα ΜΜΕ την παραμονή της πανεργατικής, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν, ήρθε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ “προκειμένου να καλυφθούν –όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας”. Για την πλειοψηφία βέβαια των εργαζόμενων του κλάδου η ανάγκη κάλυψης των συγκεντρώσεων δεν είναι παρά μια δικαιολογία από τη μεριά των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στην πράξη, πάντα τα αφεντικά των ΜΜΕ εξασφαλίζουν ότι οι απεργιακές διαδηλώσεις εξαφανίζονται ή περιορίζονται σε ολιγόλεπτα ρεπορτάζ που συνήθως εστιάζουν σε τυχόν “επεισόδια”.
 
Η κάλυψη των διαδηλώσεων μπορεί να γίνει με απεργιακό δελτίο, όπως έγινε για παράδειγμα στην πανεργατική της 12ης Νοέμβρη 2015 στην οποία οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετείχαν. Τότε τα ολιγόλεπτα απεργιακά δελτία της ΕΡΤ κάλυψαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις αλλά και τις διεθνείς διαστάσεις.της πανεργατικής, της πρώτης ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το ίδιο θα μπορούσαν να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι τώρα σε όλα τα Μέσα.
 
Όλοι μαζί
Ότι η διάθεση της βάσης είναι με την κοινή απεργιακή δράση με όλους τους εργαζόμενους φαίνεται και στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που λέει ότι “οι δημοσιογράφοι απεργούμε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016. Συμμετέχουμε, όμως, και στις αγωνιστικές πορείες-συγκεντρώσεις της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους”.
 
Η απεργία στις 3 Φλεβάρη είναι η συνέχεια της απεργίας στις 28 Γενάρη που νέκρωσε τα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα. Η μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στη Βουλή δεν αναιρεί το γεγονός ότι η απεργία έβαλε στο χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανοίγοντας το δρόμο της κλιμάκωσης.
 
Η διάθεση για αγώνα φάνηκε και στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ το Σάββατο 30 Γενάρη, η συμμετοχή στην οποία ξεπέρασε την απαιτούμενη απαρτία. Παρότι η ηγεσία της Ένωσης είχε συνταχτεί με την απόφαση για απεργία στις 3 Φλεβάρη και το μόνο που ζήτησε ήταν εξουσιοδότηση για επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, δεκάδες ήταν τα μέλη της Ένωσης που πήραν το λόγο για να κάνουν σκληρή κριτική στη λογική των ξεχωριστών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους απεργιών. Ενώ πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για την ανάγκη περισσότερων απεργιακών κινητοποιήσεων κι όχι απλά μίας ημέρας, προτείνοντας τριήμερες κινητοποιήσεις ή απεργίες που να μπλοκάρουν τα κυριακάτικα φύλλα.
 
Το αντικαπιταλιστικό σχήμα Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ μοίρασε προκήρυξη με την οποία εξηγούσε αναλυτικά την επίθεση στο ασφαλιστικό και καλούσε σε κλιμάκωση του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Ενώ πρότεινε στη συνέλευση και τη συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αγώνα που να γυρίσει τα μαγαζιά, να μιλήσει με τους εργαζόμενους και να οργανώσει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.