Εργατικό κίνημα
Πανεργατική Απεργία 4 Φλεβάρη: Έγινε πραγματικά “σταθμός”!

Θεσσαλονίκη, Φωτό: Γ. Μήτζιας

Πάρτε πίσω τώρα το ασφαλιστικό! Αυτό ήταν το καθαρό μήνυμα που έστειλε η πιο πετυχημένη πανεργατική απεργία των τελευταίων χρόνων! Από τον Φλεβάρη του 2012 είχε να δει τέτοια λαοθάλασσα το κέντρο της Αθήνας.
 
Δεκάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τις μικρές και μεγάλες πόλεις ακόμα και χωριά και μικρά νησιά από την Ξάνθη μέχρι το Ηράκλειο και από τα Γιάννενα μέχρι τη Λέσβο (διαβάστε στη διπλανή σελίδα). Παρέλυσαν οι χώροι εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέκρωσαν σιδηρόδρομοι, λιμάνια, κλειστά παρέμειναν ακόμα και τα μικρά μαγαζιά.
 
Στην Αθήνα, δεν λειτούργησαν καθόλου ο ΗΣΑΠ και τα τρόλεϊ ενώ λεωφορεία και μετρό λειτούργησαν για λίγες ώρες στην Αθήνα προκειμένου να κατέβει ο κόσμος στη συγκέντρωση. «Η συμμετοχή στην απεργία στο λιμάνι είναι στο 99 %. Είμαστε εδώ ενάντια στο ασφαλιστικό, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση» μας είπε ο Ηλίας, λιμενεργάτης. 
 
Δεκάδες οι προσυγκεντρώσεις και κυριολεκτικά εκατοντάδες ήταν τα πανό των σωματείων, των συνδικάτων και των ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των φοιτητικών συλλόγων, των επαγγελματικών συλλόγων, των επιστημόνων, των συλλόγων καλλιτεχνών, αντιρατσιστικές οργανώσεις, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. 
 
Όλες οι μεθοδεύσεις να διασπαστεί ο κόσμος σε «γραβάτες» και «τραγιάσκες», αγρότες και εργάτες, νέους και παλιούς, «δημόσιους» και «ιδιωτικούς», άνεργους και εργαζόμενους απέτυχαν. Θεαματική ήταν η παρουσία και η συμμετοχή μετά από καιρό στα μπλοκ όλων των συνδικάτων. Θα χρειαζόταν μια ολόκληρη σελίδα για να τα απαριθμήσει κανείς με το όνομά τους. Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος που προ-συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν ένα.
 
Οι διαδηλωτές κατέφθαναν στο Σύνταγμα για τέσσερις ολόκληρες ώρες, από τις 10.30πμ ως τις 3μμ. Πρώτοι έφθασαν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και γέμισαν ολόκληρη την Πανεπιστημίου, όπου ξεχώρισαν τα οργανωμένα μπλοκ σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές, των μουσικών. 
 
Ακολούθησαν μέσω Σταδίου τα συνδικάτα που βρίσκονταν στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η Πλ. Κλαυθμώνος και η Κοραή είχαν γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο ενώ στη Σταδίου τα μπλοκ έφταναν μέχρι την Ομόνοια. Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών δίπλα στα σωματεία του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, οι μετανάστριες απεργοί καθαρίστριες της ΕΘΕΛ, η Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ, λίγο μετά τα μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας. «Η απεργία σήμερα έχει μεγάλη επιτυχία, είναι από τις μεγαλύτερες απεργίες που έχουν γίνει στο χώρο. Ολοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν θα περάσει και η συμμετοχή του κόσμου το δηλώνει έμπρακτα» μας είπε η Λαμπρινή Σταύρου πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Βαριάς Βιομηχανίας.
 
Πιο εκεί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τα λιμάνια, τις τράπεζες, το ΥΠΠΟ και άλλα υπουργεία, οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι. «Σήμερα έχουμε μια καλή παρουσία που δεν την είχαμε δυστυχώς στις προηγούμενες απεργίες πανελλαδικά. Στα σχολεία μας η συμμετοχή είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα, ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που πήγαν για δουλειά. Από εδώ και πέρα ο στόχος είναι η κλιμάκωση μαζί με όλους τους κλάδους εργαζομένων» δήλωσε στην Ε.Α ο Πασχάλης Ταπεινόπουλος από το Σύλλογο Δασκάλων στην Ελευσίνα.
Στο Μουσείο συγκροτήθηκε το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια με τα πανό των απεργών της ΠΕΝΕΝ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, του ΣΕΛΜΑ, του Σωματείου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Μαζί τους διαδήλωσαν οι μαθητές Anticapitalista, ο φοιτητικός σύλλογος της Καλών Τεχνών, τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ. 
 
Σειρήνες
Το μπλοκ ακολούθησε αυτό των νοσοκομείων που ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας που ανέβηκε από Ακαδημίας και μέσω Σίνα έφθασε στην οδό Σταδίου λίγο πριν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Επικεφαλής ήταν μηχανές του ΕΚΑΒ με ανοιχτές τις σειρήνες τους και ακολουθούσαν το πανό της ΠΟΕΔΗΝ το οποίο κρατούσαν νοσηλεύτριες με μαύρα μπαλόνια, του Άγιου Σάββα, του Γεννηματά, του Αγλαϊα Κυριακού, του Δρομοκαϊτειου. 
 
«Όλοι σήμερα είναι στους δρόμους, αγρότες, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο νοσοκομείο η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από άλλες φορές, παρότι το προσωπικό είναι πλέον λίγο και είμαστε και από γενική εφημερία» μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Γεννηματά.
 
Από την Ακαδημίας έφθασαν στη συγκέντρωση οι δικηγόροι, με διακριτά τα μπλοκ του ΔΣΑ και της Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων και από τα Προπύλαια οι μηχανικοί. Μέσω της Σταδίου ανέβηκαν στο πίσω μέρος της πορείας οι φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστές που κατέληξαν στο Σύνταγμα.
 
Η συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης των απεργιών. «Υπάρχει υψηλή συμμετοχή στους χώρους εργασίας και απ’ ό,τι φαίνεται και στο δρόμο. Το ξεχωριστό με άλλες απεργίες είναι ότι η πόλη έχει ερημώσει. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Δεν έχει αλλάξει η πολιτική που επιβάλλεται από την ΕΕ στην χώρα μας παρά τα όποια κυβερνητικά περιτυλίγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπακάλης εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο.
 
 
Δεν θέλουν να μας κάνουν μόνιμους εργαζόμενους παρότι καλύπτουμε πάγιες ανάγκες. Είμαστε περίπου 2.500 κόσμος σε αυτήν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα.  Απαιτούμε το δικαίωμα στη δουλειά.
Ευγένιος Δάρας, 
εργαζόμενος με σύμβαση στο ΕΚΠΑ
 
Απεργούμε για το βάναυσο αντιλαϊκό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατά της διάλυσης της περίθαλψης και της συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση να αφήσει την πολιτική λιτότητας και να κοιτάξει το λαό της. Διαδηλώνουμε σήμερα με τις συναδέλφισσες που έκαναν μεγάλο αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά μετά από πέντε χρόνια, δικαιώθηκαν 210 άτομα και είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε και απαιτούμε να τα πάρουν από τους πλούσιους».
Σπύρος Ρεβύθης
πρόεδρος ΣΕΛΜΑ
 
Στο ΙΚΑ αντιστεκόμαστε σε αυτή τη λαίλαπα του αφαλιστικού, είμαστε ενάντια στην ενοποίηση των ταμείων που θα σημάνει χάος και τεράστιες δυσλειτουργίες στη λειτουργία του ΙΚΑ. Έχουμε μείνει 5.800 για να εξυπηρετούμε εκατομμύρια. Σήμερα η συμμετοχή στην απεργία είναι πενταπλάσια.
Νόρα Νάτσινα, 
συνδικαλίστρια ΙΚΑ
 
Απεργούμε για το ασφαλιστικό ταφόπλακα για τους εργαζόμενους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απεργίες διαρκείας δυνατές. Έχουμε σήμερα συμμετοχή παρά το λίγο προσωπικό των νοσοκομείων που σημαίνει ότι πάρα πολλοί είναι προσωπικό ασφαλείας. Θέλουμε λεφτά για την υγεία και για νέο προσωπικό.
Ελένη Καζολέα, 
νοσηλεύτρια Αγλαϊα Κυριακού
 
Είμαστε η Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο Εργασίας για το Ασφα-ληστρικό νομοσχέδιο καταθέτοντας στον κ. Κατρούγκαλο τα εργαλεία αξιοπρέπειάς μας, τα τεχνητά μέλη, τα αμαξίδια. Είμαστε κάτω από τον πάτο, ως εδώ. 
Αντώνης Ρέλλας, 
Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ
 
Είμαστε εδώ για το ασφαλιστικό, για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με απεργίες διαρκείας.
Αγγελική, καθηγήτρια 
Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
 
Να μας φέρουν πίσω εκείνα που μας έκλεψαν. Εχουμε εμπειρία από τους αγώνες μας τις προηγούμενες δεκαετίες. Να πληρώσουν εκείνοι που τα έκλεψαν, Σαμαράς- Βενιζέλος που έφτασαν την κατάσταση ως εδωώ και ο φτωχός ο κόσμος να ξεσηκωθεί και πάλι, να σταματήσει η ανεργία, οι νέοι να βρουν δουλειά.
Σάββας, 
συνταξιούχος του ΟΑΣΑ
 
Ο εργολάβος μας χρωστάει μισθούς, δεν μας έχει πληρώσει το δώρο, ούτε άδεια, ούτε νυχτερινά ούτε αργίες ακόμα και τα εργαλεία της δουλειάς μας, εμείς τα αγοράζουμε. Κλείνουμε δέκα μέρες απεργίας, 15 εργαζόμενες πηγαίνουμε πρωί και βράδυ να μην περάσει κανείς απεργοσπάστης.
Σοφία,
μετανάστρια καθαρίστρια στο αμαξοστάσιο Ελληνικού  
 
Ήδη είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και έπεται συνέχεια. Να φρενάρουμε αυτή την κατάσταση. Ο καθένας ατομικά και όλοι συλλογικά σαν κίνημα να πορευτούμε στον αγώνα.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Γιώργος Καββαδίας, 
πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων
Εμπορικού Ναυτικού κατωτέρων πληρωμάτων
 
Οι μαθητές είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους καθηγητές για τα δικαιώματά τους, για προσλήψεις. Έρχονται καθηγητές από άλλα σχολεία και δε μπορούν να διδάσκουν τόσες πολλές ώρες με τόσο χαμηλό μισθό. Είμαστε εδώ για τους συνταξιούχους και για όλους που έχουν θέμα με το ασφαλιστικό. Είμαστε εδώ για τους αγρότες που δεν είναι οι πλούσιοι όπως τους λένε. 
Άρτεμις,
2ο Λύκειο Αλίμου
 

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κρήτη

“Εικόνα γενικού ξεσηκωμού είχε η σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης”, “Βούλιαξαν τα Γιάννενα, νέκρωσε η πόλη”, “Πρωτόγνωρη συμμετοχή είχε η απεργιακή συγκέντρωση στη Σταραγορά του Άργους”, “Εντυπωσιακή και μοναδική, τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν η συμμετοχή των Καλαματιανών στις κινητοποιήσεις της γενικής απεργίας”, “Έρημη πόλη θύμιζε η Κομοτηνή”, “Οργή λαού από το νησί της Ρόδου για τα εξοντωτικά μέτρα” είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους και τις περιγραφές τοπικών μέσων για την πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη.
 
Σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της χώρας έγινε μια πρωτόγνωρη έκρηξη, με τη συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Παντού μαζί με τους εργαζόμενους βγήκαν τρακτέρ, φορτηγά και λεωφορεία παραλύοντας δρόμους και πλατείες.
 
Το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών και το μεγαλύτερο επί μνημονίων έγινε στα Γιάννενα. Δεν υπήρχε κλάδος εργαζομένων που να μην κατέβηκε στους δρόμους, με την κεντρική πλατεία να αποδεικνύεται μικρή για να χωρέσει τον κόσμο, ενώ ταξί, φορτηγά, λεωφορεία και τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους. “Η μαζικότητα κατάφερε να «παντρέψει» τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, αφού ο κόσμος απ' το Εργατικό Κέντρο έφτανε μέχρι το δημαρχείο και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που αντί να κάνει το δικό του δρομολόγιο, βάδισε στον ίδιο δρόμο”, έγραψε η Λουίζα.
 
“Στην Πάτρα διαδήλωσε άπειρος κόσμος, ήταν η μεγαλύτερη πορεία τα τελευταία χρόνια κι αυτό το σχολίαζαν οι πάντες”, μας είπε η Φωτεινή Λυσικάτου, “Πάρα πολλά σωματεία, κλάδοι που δεν τους έβλεπες πάντα και όλους μαζί και δεν εννοούμε μόνο αγρότες και δικηγόρους, φαρμακοποιούς κλπ αλλά και καθαρίστριες και καθαριστές, ιδιωτικοί σταθμοί που ήρθαν με δική τους ξεχωριστή πορεία και ενώθηκαν μαζί μας. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο ενώ από το Παράρτημα ξεκίνησε το μαζικό φοιτητικό μπλοκ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επικεφαλής της πορείας μπήκαν τρακτέρ και μπουλντόζες, ενώ ο ενθουσιασμός άνοιγε φοβαρή συζήτηση για τη συνέχεια του αγώνα”.
 
“Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στα Γιαννιτσά. Χωρίς ίχνος υπερβολής”, μας έγραψε ο Μάκης Γεροντίδης, “Κανένα μαγαζί, κανένα καφέ ανοιχτό. Τα σούπερ μάρκετ και το Τζάμπο, με παρέμβαση των αγροτών έκλεισαν κι αυτά από νωρίς. Η συγκέντρωση των συνδικάτων ορισμένη για τις 11:30πμ ήταν γεμάτη από τις 9:30πμ. Κεντρικά συνθήματα όλων, με μπροστάρηδες τους μαθητές "ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ" "ΑΝΥΠΑΚΟΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ" "ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ"”.
 
“Βούλιαξε και το Ηράκλειο”, μας είπε ο Γιάννης Βαλαής, “Το είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές μπορεί να μην είναι ακριβές. Οι πάντες ήταν εκεί, όλοι οι χώροι, η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει. Ήταν σαν να γύρισε ένας διακόπτη και να ξεσηκώθηκε όλη η πόλη”.
 
“H Αμοργός λέει όχι στην σφαγή του λαού” έγραφε το πανό που σήκωσαν οι κάτοικοι του νησιού με τους μαθητές του Λυκείου να πραγματοποιούν αποχή την ίδια μέρα για να στηρίξουν την κινητοποίηση. Στο Άργος “όλα τα καταστήματα έμειναν κλειστά και μόνο 3-4 περίπτερα και ελάχιστες καφετέριες άνοιξαν. Η πορεία των πολιτών στους δρόμους του Άργους ξεπέρασε σε μήκος τα 150 μέτρα ενώ τεράστια ήταν η φάλαγγα των τρακτέρ και των αγροτικών αυτοκινήτων” (argolika.gr). Την ίδια ώρα γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άργους έβγαιναν και έκλειναν με φορεία το δρόμο μπροστά στο νοσοκομείο. Μαζική η συγκέντρωση και στο Ναύπλιο με δημόσιες υπηρεσίες και τα περισσότερα καταστήματα να έχουν κατεβάσει ρολά.
 
Μεγάλη η πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής, με όλα τα φαρμακεία, καταστήματα, καφέ και επιχειρήσεις κλειστά. Πάνω από το 90% κυμάνθηκε η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα και πάνω από το 60% στο δημόσιο. Τεράστια συμμετοχή διαδηλωτών στην Καρδίτσα ενώνοντας τις πορείες Εργατικού Κέντρου και ΠΑΜΕ. Χιλιάδες διαδηλωτές και 500 τρακτέρ στους δρόμους της Σπάρτης. 3.500 διαδηλωτές στη Χίο. Πάνω από 4.000 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα. Πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε Λαμία, Σέρρες και Βόλο. Χιλιάδες κόσμου στην Ξάνθη αλλά και την Αλεξανδρούπολη όπου νωρίτερα διαδηλωτές είχαν σκεπάσει με άχυρα το υποκατάστημα super market των Lidl.
 
Πέντε χιλιάδες εκτιμάται ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μυτιλήνη. “Δεν ήταν μια συνηθισμένη απεργιακή κινητοποίηση. Ήταν ένα μήνυμα εξέγερσης και ένα ηχηρό μήνυμα. Σήμερα Πέμπτη 4 Φλεβάρη η πόλη της Μυτιλήνης νέκρωσε. Γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, κλείσιμο καφέ και χώρων εστίασης, κλείσιμο supermarket”, έγραψε το lesvosnews.net, συμπληρώνοντας ότι και στα χωριά της Λέσβου τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά.
 
“Αγρότες, επαγγελματίες, καταστηματάρχες, δάσκαλοι, δικηγόροι, φοροτεχνικοί, μηχανικοί, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών μεταφορών, γιατροί, φαρμακοποιοί, καθηγητές, φοιτητές, τραπεζικοί υπάλληλοι και δεκάδες άλλοι” (rodiaki.gr) διαδήλωσαν στη Ρόδο. Αγρότες έκλεισαν τον κόμβο του αεροδρομίου πριν μπουν στην πόλη, ενώ πάνω από 180 φορτηγά παρέλυσαν την κυκλοφορία. Το 80% των καταστημάτων έμειναν κλειστά, ενώ οι δικηγόροι ανήρτησαν πανό μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων.
 
“Η 4η Φεβρουαρίου 2016 θα περάσει στην ιστορία ως τη μέρα που πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, καθολική, απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στα Τρίκαλα”, διαβάζουμε στο trikalavoice.gr, “Για πρώτη φορά στα χρονιά τα τέσσερα διαφορετικά «μπλόκα» των απεργών (επαγγελματίες και επιστήμονες στο Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, ΠΑΜΕ και ανεξάρτητοι φορείς) ενώθηκαν αυθόρμητα σχηματίζοντας μια λαοθάλασσα που καταλάμβανε περιμετρικά όλο το κέντρο της πόλης. Μια λαοθάλασσα μήκους 3 χλμ. και πλέον και μαζί αγρότες με τα τρακτέρ τους, επαγγελματίες οδηγοί με τα φορτηγά τους, ασθενοφόρα, οι πάντες... όλα τα εμπορικά καταστήματα των Τρικάλων παρέμειναν κλειστά (πλην ενός, μιας μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας) καθώς και όλες οι καφετέριες και οι ταβέρνες που δεν θα λειτουργήσουν καθόλου σήμερα. Κλειστά παρέμειναν επίσης τα Ιατρεία, τα φαρμακεία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ακόμη και τα γυμναστήρια!!!”.
 
“Στο 70%, έφτασε σύμφωνα με τα τοπικά στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό σε επίπεδο Π.Ε Κοζάνης”, αναφέρει το ert.gr, “Και στην Καστοριά, όμως αγρότες με τρακτέρ, βενζινοπώλες με βυτιοφόρα, οδηγοί ταξί με τα αυτοκίνητά τους και συνολικά 40 επαγγελματικοί φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έδωσαν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας... Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στα Γρεβενά, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους”.
 

Θεσσαλονίκη

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι στους δήμους, τη ΔΕΗ, το λιμάνι, τα νοσοκομεία, τη ΣΙΔΕΝΩΡ και μια σειρά ακόμα χώρους του δημόσιου και ιδωτικού τομέα συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Ενώ μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, όπως οι ΕΛΜΕ αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι, οι αγωνιστές των Σκουριών και οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασαν με προσυγκέντωση από την Καμάρα.
 
Ήταν από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων με πολύ παλμό, με κόσμο που απήργησε για πρώτη φορά και μάλιστα από σκληρούς χώρους του ιδιωτικού τομέα ή εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Κλειστά ήταν τα περισσότερα μαγαζιά, μικρά και μεγάλα, καφέ, φούρνοι. Η προσπάθεια των εργαζόμενων του Μπόμπολα που είναι υπέρ της εξόρυξης και ενάντια στο κίνημα των Σκουριών να συμμετέχουν στη διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου συνάντησε την αντίδρασή μας. Φωνάξαμε συνθήματα και τους ζητήσαμε να φύγουν, με αποτέλεσμα να δεχτούμε επίθεση. Τελικά απομονώθηκαν καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πορείας ακολούθησε άλλη διαδρομή προς το υπουργείο. Εκεί ενωθήκαμε με αγρότες, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς.
 
Η απεργιακή κλιμάκωση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε όλα τα μπλοκ μαζί με την κουβέντα για τη διαγραφή του χρέους και την πολιτική εναλλακτική στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης.
Φύλλια Πολίτη
 

Χανιά

Η απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά ήταν κυριολεκτικά ένα απεργιακό και αγωνιστικό πανηγύρι.
 
Με οργανωμένα μπλοκ και συνθήματα συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Χανίων, οι Αναπληρωτές ΣΕΠΕΧ, αντιπροσωπεία από τα Σφακιά με πανό που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», η ΕΡΑ Χανίων (που συμμετείχε στην απεργία στα ΜΜΕ της 3 Φλεβάρη), ο Συντονισμός ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η Ένωση εργαζομένων ΕΣΥ-ΕΚΑΒ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χανίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Χανίων, οι ιδιοκτήτες καθηγητές φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, οι εργαζόμενοι Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Χανίων, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, ταξιτζήδες με το δικό τους πανό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Νομού Χανίων, το Σωματείο Μεταλλοκατασκευαστών Χανίων «ο Ήφαιστος», ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Συμβολαιογράφοι Χανίων, αντιπροσωπεία από την περιοχή του Σελίνου, το ΕΠΑΜ, η Λαϊκή Ενότητα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης, η κατάληψη Ρόζα Νέρα.
 
Την επόμενη μέρα και στον απόηχο της απεργίας πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Συντονισμού ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις, στο Εργατικό Κέντρο, όπου αποφασίστηκε να οργανωθούν συνελεύσεις σχημάτων και εργασιακών χώρων, να βγει σχετικό κείμενο (απολογιστικό της απεργίας και κάλεσμα για κλιμάκωση), ενιαίο μάζεμα σωματείων και επίσκεψη, εντός της εβδομάδας, στο μπλόκο των αγροτών στον Κλαδισσό.
Ειρηναίος Μαράκης