Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: Μετά την πανεργατική, εμπρός για κλιμάκωση

4/2, λιμενεργάτες από τον Πειραιά στην πανεργατική

Tην πρώτη του συνέλευση μετά τη Γενική Απεργία πραγματοποίησε ο Συντονισμός Eνάντια στα Μνημόνια την Δευτέρα 8 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αποφασίστηκε ότι ο Συντονισμός θα στηρίξει την κινητοποίηση των αγροτών την Παρασκευή 12 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, την διήμερη απεργία που έχουν καλέσει οι λιμενεργάτες στις 16-17 Φλεβάρη, ενώ θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία θα προτείνει απεργιακή κλιμάκωση έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην καταφέρει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. 
 
Eπίσης, ο Συντονισμός θα συμμετέχει στην σύσκεψη που καλούν οχτώ Ομοσπονδίες (με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ) την Πέμπτη 11/2 6μμ στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ και θα πάρει μέρος στην καμπάνια για την παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη. Τέλος, θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των Έκτακτων του ΥΠΠΟ και θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους της Softex.  
 
Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το σωματείο των Έκτακτων του ΥΠΠΟ, από την ΕΤΕΡ, από τα σωματεία των Δήμων Αθήνας και Νέας Φιλαδέλφειας, από τους πενταμηνίτες των Δήμων, από το ΣΕΛΜΑ, από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από το σωματείο εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, από τη Γ’ ΕΛΜΕ, από την ιδιωτική κλινική Νέον Αθήναιον, από τα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Αττικό.  
 
Την διαδικασία άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού. Τόνισε ότι η απεργία ήταν πετυχημένη τόσο σε ποσοστά όσο και σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ενώ δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν και άλλα στρώματα, όπως αγρότες, μηχανικοί, δικηγόροι. Εξήγησε ότι η επιλογή του Συντονισμού να καλέσει νωρίς προσυγκέντρωση στο Μουσείο, να συγκροτήσει αγωνιστικό μπλοκ και στη συνέχεια να παρέμβει οργανωμένα στους χιλιάδες απεργούς είναι μια κατεύθυνση που θα χρειαστεί να την συνεχίσει.
 
Επισήμανε ακόμα ότι ο κόσμος πήρε στα χέρια του την απεργία που δεν οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, ξεπερνώντας τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης. Τέλος, πρότεινε τη στήριξη στην κινητοποίηση των αγροτών και των εργαζόμενων στον ΟΛΠ, ενημέρωσε ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται να πάρει απόφαση για στάση εργασίας την Παρασκευή έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι στο παναγροτικό συλλαλητήριο και πρότεινε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τις 19 Μάρτη. 
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά παρεμβάσεις. Πρώτη πήρε το λόγο η Αγγελική από την Κλινική Νέον Αθήναιον. Ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι εκεί πληρώνονται με έναντι 200 ευρώ, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, παρόλο που αρκετοί εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά, η εργοδοσία τους παραπέμπει στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς υποστηρίζει ότι έχει πτωχεύσει. 
 
Ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος του Σωματείου Έκτακτων ΥΠΠΟ ενημέρωσε για την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το σωματείο καθώς έληξαν οι συμβάσεις 5500 εργαζόμενων με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα να κινητοποιηθούν. Πολλοί δεν γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν. Ζήτησε την στήριξη του Συντονισμού στις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει το Παρακευοσαββατοκύριακο 12-14/2 με συγκεντρώσεις στην είσοδο της Ακρόπολης. 
 
«Μια πρώτη νίκη» χαρακτήρισε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ την πετυχημένη Γενική Απεργία. Τόνισε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να «τσιμπάνε» στα επιχειρήματα της κυβέρνησης που επιχειρεί να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο και εξήγησε ότι έχει καθοριστική σημασία να συνδέεται το ζήτημα του ασφαλιστικού με το αίτημα για τη διαγραφή του χρέους.
 
Κυβέρνηση σε αδιέξοδο 
Μαζί της συμφώνησε και ο Βασίλης Συλαϊδής από το Σωματείο Εργαζόμενων της Ιντρακόμ. Εξήγησε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που παίρνουν οι οχτώ Ομοσπονδίες για να δυναμώσει ο συντονισμός απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης. Ακόμα έδωσε την εικόνα ότι στο Μαρκόπουλο έγινε εκδήλωση με πρωτοβουλία των σωματείων της περιοχής και όλοι μαζί έκαναν παρέμβαση αλληλεγγύης στο τοπικό μπλόκο των αγροτών. 
 
Έπειτα, μίλησε ο Κώστας Καταραχιάς από το σωματείο του Άγιου Σάββα. Επισήμανε ότι τα ποσοστά και η συμμετοχή στην απεργία ήταν ανεβασμένα σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ πετυχημένη ήταν και η προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας που ενώθηκε με την προσυγκέντρωση του Συντονισμού. Ενημέρωσε ακόμα για το πρόγραμμα δράσης που έχει βάλει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και για τη σύσκεψη των πεντάμηνων εργαζόμενων στην Υγεία που θα γίνει την Τετάρτη 10/2 στον Άγιο Σάββα. 
 
Ο Αντώνης Σκαρπέλης, απολυμένος από το ΥΠΠΟ που πήρε το λόγο στη συνέχεια μίλησε για την κατάσταση που βιώνουν οι ελαστικά εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη της ανάδειξης όλων των πολιτικών αιχμών, όπως είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της απομόνωσης των φασιστών από τις εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως έγινε την ημέρα της Πανεργατικής στο Σύνταγμα από τις δυνάμεις του Συντονισμού. 
 
Ο Γιώργος Oρταντζόγλου από το Σωματείο Εργαζόμενων της Νέας Φιλαδέλφειας πρότεινε ο Συντονισμός να στηρίξει τους εργαζόμενους στη Softex που έχουν απολυθεί. Ενημέρωσε ακόμα ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει φτιαχτεί μια επιτροπή αγώνα για το ασφαλιστικό, κάτι που μπορεί να είναι βοηθητικό σε όλες τις γειτονιές. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να μην φοβόμαστε να ανοίγουμε όλα τα πολιτικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του χρέους και να παρεμβαίνουμε στις εργατικές μάζες που δεν συμφωνούν απαραίτητα μαζί μας σε όλα, όπως έγινε στη Γενική Απεργία.   
 
Τελευταία πήρε το λόγο η Μαρία Μαλέσκου από τα πεντάμηνα των Δήμων, η οποία ενημέρωσε ότι προσανατολίζονται σε συνεδρίαση του Συντονιστικού τους έτσι ώστε να συνδεθούν με τα καινούργια πεντάμηνα στο χώρο της Υγείας.  
 

Ουσιαστική παρέμβαση

Τις τεράστιες απεργίες του 2011 και την 5η Μάη του 2010 θύμισε η Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη. Για ώρες το κέντρο της Αθήνας είχε πραγματικά πλημμυρίσει από απεργούς. Το ίδιο συνέβη σε κάθε πόλη της χώρας που πραγματοποιήθηκε διαδήλωση. 
Για την Αθήνα ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας δίνει ότι διαδήλωσαν 50 χιλιάδες. Προφανώς, το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου ήταν ταυτόχρονα πλημμυρισμένες από κόσμο. 
 
Η εργατική τάξη συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει την υποστήριξη των «πιο φτωχών κομματιών μέσα στην κοινωνία» όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά είναι καθαρό ότι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι αγρότες βρίσκονται μαζί με την εργατική τάξη σε αυτή τη μάχη. 
Χαρακτηριστικό της Γενικής Απεργίας ήταν η μαζική επανεμφάνιση εργατικών κομματιών που είχαν καιρό να κατέβουν οργανωμένα. Δικά τους μπλοκ είχαν ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, η ΟΤΟΕ, οι οδηγοί και οι τεχνικοί των λεωφορείων. Μαζική συμμετοχή είχαν και η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το υπουργείο Πολιτισμού. 
 
Στροφή
Η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος δεν θύμιζε σε τίποτα τις συγκεντρώσεις που γίνονταν παλιότερα στο Πεδίον του Άρεως. Προφανώς, αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ελέγχου των Παναγόπουλων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας πάνω στην εργατική τάξη, αλλά της στροφής χιλιάδων κόσμου στα συνδικάτα του για να δώσει τη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό-σφαγείο κι ενάντια σε όποιο άλλο μνημονιακό μέτρο έρθει. Το 62% του ΟΧΙ όχι μόνο υπάρχει, αλλά συμμετείχε μαζικά στη Γενική Απεργία.  
 
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια οργάνωσε προσυγκέντρωση στο Μουσείο όπου συσπειρώθηκαν μια σειρά από σωματεία η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, το ΣΕΛΜΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά. Στη συνέχεια αυτά τα μπλοκ ενώθηκαν με την προσυγκέντρωση των Νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας και με διαδήλωση από την οδό Ακαδημίας βρέθηκαν στην κεφαλή της Πανεργατικής. 
Έτσι, οι δυνάμεις του Συντονισμού κατάφεραν να κάνουν ουσιαστική παρέμβαση και να ενωθούν με τους δεκάδες χιλιάδες που πλημμύριζαν τη Σταδίου, τονίζοντας την ανάγκη της απεργιακής κλιμάκωσης τόσο με τα συνθήματά τους όσο και με την διακίνηση του απεργιακού υλικού που είχαν κυκλοφορήσει. 
 
Η συνέχεια είναι μπροστά μας. Χρειάζεται ακόμα καλύτερη συγκρότηση του κομματιού που προτείνει κλιμάκωση του αγώνα, σύνδεση της μάχης του ασφαλιστικού με τη μάχη απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για νέα Πανεργατική Απεργία.