Εργατικό κίνημα
EΛΠΕ: Δεκαήμερη απεργία

Δεκαήμερη απεργία ξεκινάνε την Παρασκευή 12/2 οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ όπως ανακοίνωσε το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) μετά από την έκτακτη συνεδρίασή του στις 3/2. H εργοδοσία δείχνει απόλυτη αδιαλλαξία στα αιτήματα των εργαζόμενων για ασφαλή οργανογράμματα, προσλήψεις, ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης, επικαιροποίηση και αναβάθμιση διαδικασιών, πλήρεις και αναλυτικές περιγραφές θέσεων εργασίας και φυσικά για το μεγάλο θέμα της εργολαβοποίησης ολόκληρων τμημάτων της παραγωγικής διαδικασίας που δημιουργεί στρατιές ομήρων εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα στα χέρια εργολάβων. 
 
Αφού δεν κατάφερε με τα ψέματα (για τους δήθεν καλοπληρωμένους εργάτες που δεν έχουν αιτήματα) και τις βρώμικες επιθέσεις μέσα από τα ΜΜΕ να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιστρατεύει πλέον πιο σκληρές μεθόδους καταστολής στέλνοντας με μηνύσεις το σωματείο στα δικαστήρια και προσπαθώντας να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.
 
Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε, την ίδια μέρα το πρωί  η εργοδοσία καλεί το σωματείο για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για να συζητηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων. Η υποκριτική στάση της εργοδοσίας που μέχρι χτες υποκρινόταν πως δεν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι είναι προφανής. Με την πολιτική του “καρότου και του μαστίγιου” από την μία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με ποινικές κυρώσεις και από την άλλη θέλει να το παίξει διαλλακτική.
 
Μεθοδεύσεις
Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις το σωματείο απάντησε καλώντας σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο την Τετάρτη 10/2 στις 9πμ και αμέσως μετά την ίδια μέρα σε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων στις 1μμ στο κτήριο 5 που εκδικάζεται η υπόθεση της μεγάλης απεργίας.
 
“Όπως και να είναι, ότι και να βγάλουν τα δικαστήρια, αυτή η απεργία θα γίνει με την στήριξη της Ομοσπονδίας και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ καλώντας τον κόσμο σε συμπαράσταση στην πύλη των ΕΛΠΕ τόσο την ημέρα έναρξης της απεργίας όσο και όλες τις επόμενες απεργιακές μέρες.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή του σωματείου ενημερώνοντας για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας τονίζεται μεταξύ άλλων πως παράλληλα με την απεργία “αποφασίσαμε να οργανωθούν καθημερινές περιοδείες ενημέρωσης, σε όλους τους χώρους δουλειάς, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι όλες τις εξελίξεις και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στα διάφορα πρόθυμα «παπαγαλάκια» της διοίκησης που προσπάθουν να σπάσουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα των εργαζομένων, αλλά και την πίστη μας στο δίκιο του αγώνα μας”. 
 
Ο αγώνας των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης “για ασφάλεια στη δουλειά, για ανθρώπινα ωράρια, για σεβασμό στη ζωή των εργαζόμενων”, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Σε ένα χώρο εργασίας που έχει θρηνήσει 22 νεκρούς, 4 από αυτούς μόλις ένα χρόνο πριν, δεν μπορεί καμιά εργοδοσία όσους εντεταλμένους μεγαλοδημοσιογράφους και καναλάρχες και αν επιστρατεύσει, να απαξιώνει τις ζωές και την αξιοπρέπεια των εργατών στη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών της χώρας.