Απεργιακό Κίνημα
Αγρότες: Κατεβαίνουν στην Αθήνα στις 12 Φλεβάρη

Την πραγματοποίηση μεγάλου πανελλαδικού – παναγροτικού συλλαλητήριου με κάθοδο στην Αθήνα, κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη αποφάσισε η σύσκεψη του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Νίκαια, στο μπλόκο έξω από τη Λάρισα που έχουν στρατοπεδεύσει χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου.
 
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, πρόθεση των αγροτών είναι “να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξουν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα”.
 
Η οργή των αγροτών για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης φουσκώνει με σφίξιμο των μπλόκων και συνολικό κόψιμο της κυκλοφορίας σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, με αποκλεισμούς αεροδρομίων, λιμανιών, τελωνείων, καταλήψεις εφοριών, ενώ βροχή πέφτουν οι ανακοινώσεις για συμμετοχή στην παναγροτική κινητοποίηση του Συντάγματος την Παρασκευή 12/2 από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους της χώρας.
 
Κίνηση κλιμάκωσης
Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου μετά από ένα μήνα σχεδόν στα μπλόκα είναι κίνηση κλιμάκωσης απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης αλλά και στους συμβιβασμούς που προωθούν κομμάτια της συντηρητικής, μεγαλοαγροτικής γραφειοκρατίας που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κύρια εκφράζονται από την ηγεσία του μπλόκου των Τεμπών.
 
Δεν είναι τυχαίο πως ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ και εκπρόσωπος των αγροτών των Τεμπών, Τριαντάφυλλος Τσινούλης, ήδη από το πρωί της Τρίτης είχε αρχίσει να διαρρέει την αντίθεσή του στο κατέβασμα της Αθήνας τονίζοντας πως “στην  Αθήνα δεν θα πάμε να διαδηλώσουμε αλλά θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθήσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό». 
 
Ο διάλογος κοροϊδία που κάλεσε η κυβέρνηση τους αγρότες βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα του “μητρώου των αγροτών” είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια για να διασπαστεί το παναγροτικό μέτωπο. Το “Μητρώο Αγροτών” είναι η προσπάθεια της ΕΕ να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για το ποιος θεωρείται “επαγγελματίας αγρότης” συνεχίζοντας έτσι την ηγεμονία των μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων. 
 
Με το καινούριο μητρώο, το οποίο υπερασπίζονται οι μεγαλοαγρότες, δεν θεωρούνται αγρότες, και αποκλείονται από ενισχύσεις, όσοι αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές για να μπορούν να επιβιώσουν, δηλαδή πετάει στο δρόμο πάνω από 300.000 αγροτικές οικογένειες. Στην ουσία το Μητρώο θεωρεί αγρότες όσους μεγαλοαγρότες έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται εντός των κανόνων της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και να τα τσεπώνουν από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
 
Σε αντίθεση με τα συντεχνιακά συμφέροντα των μεγαλοαγροτών η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που συντονίζονται μέσα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων μιλάει συνολικά για την απόσυρση του ασφαλιστικού, για την επιβολή ελάχιστου αφορολόγητου για όλους τους αγρότες, ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και ακίνητης περιουσίας, προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών.
 
Την Τρίτη 9/2 την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο ανακοινώθηκε πως ματαιώθηκε η συνάντηση αγροτών με επιτροπή της Βουλής αφού ούτε οι δεξιοί μεγαλοαγρότες τόλμησαν να εμφανιστούν στο διάλογο-απάτη.
 

Εργάτες - αγρότες ενωμένοι

“Η καταιγίδα των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων καταστρέφει τον εργατικό κόσμο της χώρας. Ιδιαίτερα συντριπτικές θα είναι οι συνέπειες και για τα μικρομεσαία αγροτικά στρώματα που κινδυνεύουν με αφανισμό. Θα εκφράσουμε την συμπαράστασή μας με την έμπρακτη συμμετοχή μας στην μεγάλη συγκέντρωση που προγραμματίζουν οι αγρότες στην πλατεία Συντάγματος στις 12/2”.
 
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτεργατών (ΠΕΝΕΝ). Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η πρόταση που κατατίθεται στην ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας στο πλευρό των αγροτών την Παρασκευή την ώρα που οι αγρότες θα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα.
 
Κόντρα στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση, ο αγώνας των εργαζόμενων και της πλειοψηφίας των φτωχών και μεσαίων αγροτών είναι κοινός. Γιατί κοινές είναι συνέπειες της επίθεσης των μνημονίων στο εισόδημα, στο δικαίωμά τους στην δουλειά, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι οικογένειές τους χτυπιούνται το ίδιο από τη διάλυση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και την ανεργία.
 
Κοινές είναι και οι αιτίες των προβλημάτων τους. Είναι τα ίδια αφεντικά που παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί τα προϊόντα των αγροτών και εκμεταλλεύονται για άλλο ένα κομμάτι ψωμί τους εργαζόμενους  σε εργοστάσια τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Είναι οι ίδιες τράπεζες που τους απομυζούν. Είναι οι ίδιες πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ που δρουν καταστροφικά για την εργατική τάξη και για την αγροτιά. Οι αγρότες στην Αλεξανδρούπολη και αλλού έδειξαν γλαφυρά αυτή τη σύνδεση τη μέρα της πανεργατικής απεργίας 4 Φλεβάρη όταν απέκλεισαν τα σουπερμάρκετ Lidl που ήταν ανοιχτά τη μέρα της απεργίας. 
 
Κοινές λύσεις
Κοινά τα προβλήματα, κοινές οι αιτίες, κοινές και οι λύσεις. Είναι οι απαντήσεις που δίνει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η διαγραφή του δημόσιου χρέους που σαν θηλιά πνίγει τους πάντες. Η έξοδος από την ΕΕ, το ευρώ και την πολιτική της που καταστρέφει τους παραγωγούς και την ποιότητα των προϊόντων (με αντάλλαγμα «επιδοτήσεις» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απολύει εργαζόμενους και θέλει «απασχολούμενους» σε προγράμματα του ΕΣΠΑ), μακριά από τα μεταλλαγμένα και νοθευμένα αγροτικά προϊόντα.
 
Είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων κάτω από τον έλεγχο των εργατών που μπορεί να σημάνει ελάφρυνση των δανειακών βαρών για του φτωχούς αγρότες, φτηνότερες και αγνότερες πρώτες ύλες, μείωση του κόστους παραγωγής. Είναι η φορολόγηση των πλούσιων προς όφελος της φτωχής αγροτιάς που σήμερα καταπιέζεται κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος των δανείων, των χαρατσιών, των πανάκριβων πρώτων υλών, της επιβολής της ΚΑΠ και των άλλων πολιτικών της ΕΕ. Eίναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών αγροτών και εργατών γης με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
 
Γι’ αυτό στη συγκέντρωση στις 12 Φλεβάρη στην Αθήνα, θα είμαστε όλοι εκεί.