Εργατικό κίνημα
Κάλπες στα νοσοκομεία: Ψήφο στις δυνάμεις του αγώνα

Εκλογές πραγματοποιούνται σε μια σειρά σωματεία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων.
 
Άγιος Σάββας
Στις 25/2 πάνε στις κάλπες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγ.Σάββας. Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων, το σχήμα που και στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, έπαιξε το βασικό ρόλο ώστε το συγκεκριμένο σωματείο να είναι στην πρωτοπορία του κινήματος των υγειονομικών. Με πρωτοβουλίες για συντονισμό με άλλα σωματεία - το Συντονιστικό των Νοσοκομείων συγκροτήθηκε με κεντρικό το ρόλο του συγκεκριμένου σωματείου - και απεργιακές προτάσεις που έφταναν να υιοθετούνται από το σύνολο του κινήματος στα νοσοκομεία. Με αφορμή τις εκλογές, η Κούλα Κοκολάκη, εργαζόμενη στον Αγ.Σάββα και μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε στην “Ε.Α”:
 
“Οι ελλείψεις σε εργαζόμενους και η υποχρηματοδότηση είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το προσωπικό στο νοσοκομείο έχει λιγοστέψει επικίνδυνα. Ουσιαστικά λείπει πάνω από το 45% του προσωπικού, οι μισοί σχεδόν, καθώς συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται αλλά δεν γίνονται προσλήψεις άλλων στη θέση τους. Δεν είναι τωρινό πρόβλημα, αλλά συνεχώς μεγαλώνει. Στο φαρμακείο τα φάρμακα φτάνουν μόνο για τις ανάγκες των νοσηλευομένων με αποτέλεσμα καρκινοπαθείς με δελτίο απορίας να μην μπορούν να πάρουν φάρμακα παρότι τα δικαιούνται.
 
Είμαστε σε αγωνιστική ρότα όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τη συμμετοχή μας στις απεργίες αλλά και σε αυτά που κάνουμε μέσα στο νοσοκομείο που τη θεωρώ την πιο σημαντική δουλειά. Η ενημέρωση στους συναδέλφους, το να εξηγούμε τι σημαίνουν κάθε φορά τα μέτρα και γιατί πρέπει να τα παλέψουμε. Όπως με την αξιολόγηση για παράδειγμα. Δεν ήταν αυτονόητο σε όλους τους εργαζόμενους το πώς συνδέεται η αξιολόγηση με τις απολύσεις που ήθελαν να κάνουν και κάναμε πολύ δουλειά για να το εξηγήσουμε στους συναδέλφους. Έτσι είχαν και επιτυχία οι δράσεις του σωματείου, με αποτέλεσμα να μην περάσει η αξιολόγηση.  
Χρειάζεται να συνεχίσουμε. Αν θέλουμε να νικήσουμε, να κερδίσουμε αξιοπρεπή δημόσια Υγεία, χρειάζεται η προοπτική της απεργίας διαρκείας, συντονισμένα σε όλα τα νοσοκομεία. Ξέρουμε δεν είναι εύκολο, αλλά προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε”.
 
Χατζηκώστα
Εκλογές γίνονται στις 24/2 και στο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου “Χατζηκώστα” στα Γιάννενα. Στις εκλογές κατεβαίνει για πρώτη φορά το αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. “Παρότι η αριστερά έχει δύναμη στους κόλπους των εργαζομένων του νοσοκομείου, έλειπαν το προηγούμενο διάστημα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τη μεριά της. Οι εκλογές έρχονται από έναν μεγάλο απεργιακό ξεσηκωμό, αυτόν της 4ης Φλεβάρη, που έδειξε ότι οι εργαζόμενοι ειναι διατεθειμένοι να βγουν στο δρόμο. Με το κατέβασμά μας στις εκλογές αυτές επιδιώκουμε να εκφραστεί το κομμάτι εκείνο των εργαζομένων που βλέπει την προοπτική των απεργιακών αγώνων και του συντονισμού” μας είπε ο Νίκος Μέτσικας, εργαζόμενος στο νοσοκομείο και υποψήφιος με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. 
 
Αγλαΐα Κυριακού
Στις 8 και 9 Μάρτη γίνονται οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του Παίδων Αγλ.Κυριακού.  “Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να στηρίξουν ξανά το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” τονίζει η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο κι εκλεγμένη στο απερχόμενο Δ.Σ του σωματείου: “Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες που δίνουμε τα τελευταία χρόνια σε συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία. Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι 'στο κόκκινο' όσο αφορά τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση. Οι υποσχέσεις των υπουργών για προσλήψεις δεν έγιναν πραγματικότητα. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση ο αγώνας είναι μονόδρομος. 
 
Το σωματείο από τις προηγούμενες εκλογές που το σχήμα μας διπλασίασε τις έδρες που είχε στο Δ.Σ, έχει καταφέρει να εγγράψει περίπου το 90% των εργαζομένων, έναν αριθμό ρεκόρ. Αυτό το πετύχαμε μέσα από τη δράση που είχαμε. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Θέλουμε ένα ενωτικό σωματείο γι' αυτό και δώσαμε τη μάχη να γραφτούν μεταξύ των άλλων όλοι οι γιατροι και οι ειδικευόμενοι κι επιδιώκουμε συνεχώς τη συμμετοχή όλων στις διαδικασίες του σωματείου. Σε αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές είναι η αλλαγή του καταστατικού προκειμένου να γράφονται όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, είτε δηλαδή είναι μόνιμη είτε 5μηνοι, συμβασιούχοι κλπ”.