Η Αριστερά
Αντιδράσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο Τσίπρας αναζητά στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ρατσιστικές παλινωδίες του στο προσφυγικό, συγκαλώντας την Παρασκευή Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, πριν τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, μέσα στο ίδιο του το κόμμα πληθαίνουν οι αντιδράσεις. 
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου με δήλωσή της στις 25/2 τάσσεται ενάντια στην παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο: “Η νατοϊκή εμπλοκή θα πλήξει πρωτίστως όσους δικαιούνται διεθνή προστασία. Οι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς αναζήτηση ασύλου, κάτι που ακυρώνει στην πράξη την συνθήκη της Γενεύης. Για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η δημιουργία ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τη στιγμή μάλιστα που ο φράχτης στον Έβρο παραμένει αδιαπέραστος, η νατοϊκή παρέμβαση θα αυξήσει τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, καθώς η παράνομη διακίνηση θα συνεχιστεί υπό συνθήκες πιο δύσκολες και επικίνδυνες. Παράλληλα, η παρουσία του ΝΑΤΟ εντάσσει το Αιγαίο στον χάρτη του –περιφερειακού, και όχι μόνο εμφυλίου πλέον– πολέμου στη Συρία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
 
...Πρέπει να αντισταθούμε στη νατοϊκή εμπλοκή και τη στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό”. 
 
Ανησυχίες
Ανάλογη θέση είχε πάρει τις προηγούμενες ημέρες η Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας ότι “η συναίνεση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Μέχρι στιγμής, λόγω της μη εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι χώρες της Μέσης Ανατολής μάς αντιμετώπιζαν είτε με ουδετερότητα είτε με ενεργό συμπάθεια. Σήμερα, απειλείται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, χωρίς να συζητήσει σοβαρά και συλλογικά τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τα αδιέξοδα των πολιτικών επιλογών που κάνουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας τίθενται, για τα όρια των συμβιβασμών που μπορούμε να κάνουμε». 
 
Στον ίδιο επικριτικό τόνο σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης κινήθηκε και ο Μάκης Μπαλαούρας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά με το προσφυγικό γιατί είναι μια πολεμική μηχανή». 
 
Τη διαφωνία του στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άρθρο του στην ΕφΣυν αναφέρει ότι «Η ανάληψη του εφ’ όλης της ύλης συντονισμού του προσφυγικού είναι πολιτειακά εξαμβλωματικό για δημοκρατία και πολιτικά αδιανόητο -για να μην πούμε επικίνδυνο- σχέδιο. Σε μια δημοκρατία οι ένοπλες δυνάμεις, καταστατικά, δεν μπορούν να αναλαμβάνουν τέτοιους ρόλους».