Εργατικό κίνημα
Αγρότες: “Άλλες μορφές”;

Τη συντεταγμένη αποχώρησή τους ανακοίνωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή 28/2 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους νεκρούς της αγροτικής εξέγερσης του 1910 στο Κιλελέρ. Τη Δευτέρα σταδιακά άρχισαν να αποχωρούν από τις εθνικές οδούς. 
 
Για ενάμιση μήνα οι αγρότες, ενώνοντας τη δύναμή τους μαζί με τους εργαζόμενους, τους επιστημονικούς κλάδους και τη νεολαία, έφτασαν την κυβέρνηση στα όρια του εμφράγματος, αναγκάζοντας τον Κατρούγκαλο και τους υπόλοιπους υπουργούς να μην έχουν ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία κατάθεσης ούτε του ασφαλιστικού ούτε του φορολογικού.
 
Πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα της τεράστιας δύναμης που μπορεί να αποκτήσει η ενότητα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών όταν αποφασίζουν να δώσουν κοινή μάχη ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις κυβέρνησης και ΕΕ. Η τεράστια πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη που εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι πλημμύρισαν τις πόλεις όλης της χώρας αλλά και το πρωτοφανές συλλαλητήριο με το κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα στις 12 Φλεβάρη είναι παρακαταθήκες για το μέλλον.
“Η κυβέρνηση κάτω από τις κινητοποιήσεις μας, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή το ασφαλιστικό όπως είχε δεσμευτεί με τους συνεταίρους. Επιμένει όμως, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όπως έχει δεσμευτεί επικαλούμενη τα τεράστια ελλείμματα για τα οποία δεν ευθύνεται ο λαός”, τονίζεται στην ανακοίνωση των Μπλόκων.
 
“Η πείρα από τούτη την μεγάλη κινητοποίηση μας έδειξε ακόμη ότι η κοινή αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δίνει στον αγώνα πολλαπλάσια δύναμη και προοπτική”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
 
Προφανώς και κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη ακόμα και σε εκείνες τις μικρές και ανούσιες υποσχέσεις που Τσίπρας και Κατρούγκαλος έδωσαν στη συνάντηση που είχαν με την αντιπροσωπεία της επιτροπής των Μπλόκων την Πέμπτη 25/2.
 
Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: “Παραμένουμε σε αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης… Οι όποιες υποσχέσεις για βελτίωση δεν αλλάζουν την ουσία που είναι η ληστεία του εισοδήματος του φτωχού αγρότη. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι όποτε και να έρθουν αυτά τα σχέδια στη βουλή θα επιδιώξουμε μαζί με τους δικούς μας συμμάχους τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να μην ψηφιστούν”, καταλήγει η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής.
 
Η απάντηση στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να κατεβάσει το ασφαλιστικό δεν πρέπει να είναι η αναμονή, αλλά η οργάνωση της συνέχειας του αγώνα μαζί με την εργατική τάξη με πρώτο βήμα νέα πανεργατική απεργία (βλέπε σελίδα 7).