Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: 48ωρες αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ

3/2 απεργοί των ΜΜΕ στη Σταδίου

Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με ανοιχτή ημερομηνία ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ενάντια στο ασφαλιστικό σφαγείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση ήρθε μετά από σύσκεψη της Ομοσπονδίας Συντακτών με τα ΔΣ των Ενώσεων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ το περασμένο Σάββατο 27 Φλεβάρη.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στη σύσκεψη “διατρανώθηκε η αταλάντευτη θέση του κλάδου για: Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Καταδικάστηκε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.
 
Ταυτόχρονα εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά μας. Από τους περισσότερους ομιλητές κρίθηκαν αρνητικά και απορρίφθηκαν οι ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, ως αντίθετες με τις θέσεις του κλάδου για το Ασφαλιστικό”.
 
Η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ αναγκάζεται να πάρει αυτή την απόφαση κάτω από την πίεση δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι οι συναντήσεις και τα παζάρια που έκανε με τον Κατρούγκαλο και το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα, με την αυταπάτη ότι θα κερδίσει καμία εξαίρεση από την επίθεση, απέτυχαν. Ο δεύτερος είναι η διάθεση της πλειοψηφίας της βάσης του κλάδου που όχι μόνο δεν συμφωνούσε με αυτά τα παζάρια αλλά και διεκδικούσε την κλιμάκωση του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
Αυτό φάνηκε και στη συνέλευση που κάλεσε η ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τετάρτη 24 Φλεβάρη. Παρότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απαρτία και ονομάστηκε συγκέντρωση -η ηγεσία της Ένωσης κάλεσε 5ωρη στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία όπως θα όφειλε για να διευκολύνει όλα τα μέλη της να συμμετέχουν- συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 δημοσιογράφοι. Ενώ, αντίθετα με την εισήγηση του προέδρου της Ένωσης που δεν πρότεινε τίποτα και πέταξε το μπαλάκι στο ακροατήριο λέγοντας “να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις”, οι φωνές που μίλησαν ενάντια στις διαπραγματεύσεις με τον Κατρούγκαλο και για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας ήταν αυτές που κέρδισαν τα περισσότερα χειροκροτήματα. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή ήταν ανάμεσα σε αυτές.
 
“Έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να σκίσει τα μνημόνια που έλεγε, υπέγραψε καινούργιο μνημόνιο και το εφαρμόζει, γιατί αυτές είναι οι εντολές των δανειστών, αυτές είναι οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ”, είπε ο Νάσος Μπράτσος από τους Financial Crimes που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. “Όσοι δεν το λένε, στην πραγματικότητα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορούν να πετύχουν, μέσα από διάφορες διαπραγματεύσεις και άκρες που νομίζουν ότι έχουν ακόμα στα κυβερνητικά επιτελεία, εξαιρέσεις την ίδια ώρα που καίγεται ο τόπος...
 
Απεργιακή κλιμάκωση
Σαν Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θεωρούμε ότι χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση καταρχήν με 48ωρη απεργία στις αρχές Μάρτη και συνέχεια αμέσως μετά. Μέχρι τότε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς γιατί δεν υπάρχει η ενημέρωση που πρέπει στους συναδέλφους, στο τί γίνεται με το ασφαλιστικό και με τα υπόλοιπα εργασιακά. Εξωστρέφεια του κλάδου, να βρει άλλους κλάδους που αγωνίζονται όπως ήρθαν σήμερα εδώ οι εργαζόμενοι από την κλινική Νέον Αθήναιον γιατί είναι απλήρωτοι όλο αυτόν καιρό όπως μας είπαν. Χρειάζεται να πάμε στα μπλόκα, να πάμε και μέχρι τον Πειραιά στους συναδέλφους που απεργούν ενάντια στο κάτεργο της COSCO. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες και να μην υπάρχει η ρετσινιά του συντεχνιασμού. Και τέλος χρειάζεται και ένα ανοιχτό συνέδριο για το ασφαλιστικό, μια πρόταση που είχαμε καταθέσει και είχε γίνει αποδεκτή από την ΠΟΕΣΥ και δυστυχώς υπαναχώρησε και το Σάββατο καλεί μια σύσκεψη ΔΣ και μόνο. Χρειάζεται να ανοίξουμε τις διαδικασίες βάσης, να συζητάει ο κόσμος και να οργανώνεται”.
 
“Η δική μας πρόταση, της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, είναι ξεκάθαρη”, είπε η Πόπη Χριστοδουλίδου, “Μιλάμε για απεργία διαρκείας. Δε μιλάμε για 24ωρες, για τουφεκιά στον αέρα... Απεργία διαρκείας και να βγάλουμε εμείς εφημερίδα δική μας που να λέει τα προβλήματα όλου του κόσμου και όλων των εργαζομένων, από το λιμάνι μέχρι τους αγρότες. Δικό μας ραδιόφωνο, δική μας τηλεόραση που να μιλάνε μόνο για αυτά που κάνει η μνημονιακή κυβέρνηση μαζί με το ΔΝΤ για να πνίξει τον εργαζόμενο λαό”.
 
Το κρίσιμο τώρα είναι να υλοποιηθεί η απόφαση. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων ότι θα φτάσουν να κηρύξουν την απεργία διαρκείας. Και μόνο το ότι αφήνουν ανοιχτή την ημερομηνία και μιλούν πρώτα για στάδιο “προετοιμασίας μέσω επισκέψεων στα ΜΜΕ και ενημέρωσης των μελών” -όπως είπαν στην συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ την Δευτέρα 29 Φλεβάρη- δείχνει την άμεση ανάγκη της κινητοποίησης της βάσης με συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στα μαγαζιά που να απαιτούν την υλοποίησή της. Κάθε δύναμη της αριστεράς στον κλάδο χρειάζεται να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια της οργάνωσης από τα κάτω.