Εργατικό κίνημα
ΕΙΝΑΠ: Στροφή αριστερά

Ολοκληρώθηκαν στις 10 Μάρτη οι εκλογές σε 34 Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΙΝΑΠ αλλά και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Σχετικά με τα αποτελέσματα μίλησε στην ΕΑ ο Κώστας Καταραχιάς από το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή».
 
«Το βασικό που ανέδειξαν οι εκλογές αυτές είναι η πτώση του ΔΗΚΝΙ που στηρίζεται από τη ΝΔ τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά, έφτασαν να χάνουν περίπου 300 ψηφοφόρους. Συνολικά η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά βγήκε δυναμωμένη. Το ΔΗΠΑΚ που στηρίζεται από το ΚΚΕ καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστά και ψήφους, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή διατήρησε τα ποσοστά του και έτσι οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης έχουμε αθροιστικά 6 από τις 15 έδρες.
 
Το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ (Μέτωπο) σημείωσε απώλειες δυνάμεων αλλά διατήρησε τις έδρες του ενώ το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (Ιατροί Μπροστά-Δημοκρατική Συμπαράταξη) βρέθηκε στα τάρταρα χάνοντας τη μία από τις δύο έδρες που είχε. Εμφανίστηκαν και δύο νέα σχήματα που πήραν από μια έδρα το καθένα τα οποία όμως δεν έχουν κάποιο σαφές αγωνιστικό στίγμα. 
 
Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων ανά νοσοκομείο μπορούμε να δούμε ότι εκεί που η αριστερά πήρε πρωτοβουλίες και βρέθηκε μπροστά στον αγώνα, αυτό αντανακλάται και στα αποτελέσματα της κάλπης και πολλές φορές αυτό σημαίνει και πρωτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά όπου βρέθηκε το τελευταίο διάστημα μια συναγωνίστρια που μέσω διαθεσιμότητας είχε μεταφερθεί εκεί από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Η «μεταγραφή» αυτή μπόλιασε το νοσοκομείο με την εμπειρία των αγώνων ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις και αυτό καταγράφτηκε και στις εκλογές φέρνοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
 
Συσπειρωτικός ρόλος
Οι υποψήφιοι του Νυστεριού έπαιξαν συσπειρωτικό ρόλο και πήγαν αρκετά καλά και σε σταυρούς (σ.σ. ο Κ. Καταραχιάς είναι 4ος σε σταυρούς) ενώ 5 από τους 22 αντιπροσώπους του Ενωτικού Κινήματος που εκλέγονται για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ προέρχονται από το Νυστέρι.
 
Σε πολλά σημεία η ίδια η διαδικασία ήταν προβληματική. Οι κάλπες έκλεισαν πολύ νωρίς (4μμ) δημιουργώντας δυσκολίες σε πολλούς ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που συνάδελφοι αποκλείστηκα εξαιτίας λαθών στους καταλόγους. Σε έναν βαθμό αυτό μπορεί να εξηγήσει και τη μειωμένη συμμετοχή στη διαδικασία αλλά εκτίμησή μου είναι ότι η αποχή έχει και πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι η ΕΙΝΑΠ βρίσκεται στα χέρια των γραφειοκρατών της Νέας Δημοκρατίας καθιστά τις ίδιες τις εκλογές απωθητικές για πολλούς γιατρούς. 
 
Το γεγονός ότι το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή παραμένει δεύτερη δύναμη, βάζει και τα αντίστοιχα καθήκοντα για την επόμενη περίοδο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την πάλη για να διεκδικήσουμε ότι θα διαγραφεί το χρέος αλλά και ότι τα Νοσοκομεία μας θα είναι ανοιχτά για πρόσφυγες, μετανάστες και ανασφάλιστους. Ο μόνος τρόπος για να το εξασφαλίσουμε είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις, τόσο γιατρών όσο νοσηλευτών και διοικητικών.