Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Nα δώσουν οι τράπεζες ακίνητα για τη στέγαση

Το θέμα της επέκτασης της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα έφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Πέμπτη 10 Μαρτίου ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης, σε κτίριο-αποθήκη που ανήκει στην εθνική Τράπεζα έναντι ενοικίου 2.000 ευρώ το μήνα. 
 
Σε συνέντεξη τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι διαθέτει επιπλέον χώρο 12,8 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Συμπλήρωσε ότι ο νέος χώρος αποτελεί επέκταση, άνω του 50%, της υπάρχουσας Δομής Φιλοξενίας που λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο στον Ελαιώνα, σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την κεντρική διοίκηση. 
 
Όμως όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη φιλοξενία των προσφύγων πρόκειται να βγει κερδισμένη η Εθνική Τράπεζα. Το θέμα κατήηγγειλε ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας δηλώνοντας ότι «με έκπληξη βρεθήκαμε μπροστά στην εικόνα ότι ιδιοκτήτης είναι η πτωχή πλην τίμια Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είδε ευκαιρία αξιοποίησης της αποθήκης της, με το ποσόν των 24.000 ευρώ το χρόνο, 2000 ευρώ τον μήνα συν 72 ευρώ το μήνα τέλος χαρτοσήμου!!!».
 
Πρόκληση
«Είναι πρόκληση την ώρα που οι Τράπεζες διασώζονται φορτώνοντας το χρέος τους στο Δημόσιο με τα μνημόνια και την φορομπηξία, να έρχεται τώρα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να ζητάει νοίκι για την στέγαση των προσφύγων! Ντροπή!» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών χρειάζεται να ανακοινώσουν την δικιά τους συμμετοχή στην στέγαση των προσφύγων με κτίρια και ξενοδοχεία που έχουν στην ιδιοκτησία τους «εδώ και τώρα». Το ελάχιστο που έχει να κάνει η Εθνική Τράπεζα είναι «να μην πάρει το νοίκι της ντροπής και να παραχωρήσει την ιδιοκτησία της αποθήκης στον Δήμο της Αθήνας», πρόσθεσε ο Π. Κωνσταντίνου επικρίνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «συνυπογράφει με την ΕΕ το κλείσιμο των συνόρων και το άνοιγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης ενώ δεν δίνει χρηματοδότηση στους Δήμους για να στελεχώσουν και να λειτουργήσουν δομές φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Οι Δήμοι χρειάζεται να απαιτήσουν προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι δομές τους και όχι να βάζουν τις υποδομές τους για να λειτουργούν οι ΜΚΟ».